Danmark: Moderate udsigter

Danske aktiefonde har haft det fint siden årets start, men nu er forventningerne mere afdæmpede

Sten Blindkilde 04/08/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Investeringsafdelingerne med fokus på danske aktier hører til de absolut bedste i Europa i år, fordi det danske marked har klaret sig forrygende. Men flere af grundene til fremgangen har efterhånden spillet sig ud, og derfor venter de professionelle investorer mere moderat afkast det kommende års tid.

De private investorer kan herhjemme vælge mellem 32 forskellige investeringsafdelinger eller fonde i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’. De 32 fonde har i år i snit givet et afkast på 14,3 pct., hvilket ud af mere end 86 investeringsuniverser kun overgås af fonde med fokus på det norske aktiemarked.

De danske aktier har da også på internationalt plan hørt til blandt de bedste markeder. Aviserne har flere gange vist KFX-indekset i top blandt ligesindede toneangivende indeks fra Tyskland, USA, Sverige og England, og kigger man på MSCIs lande-indeks, så ligger Danmark nummer ti blandt de udviklede markeder.

Samlet set er Københavns Fondsbørs totalindeks, KAX, steget med cirka 13 pct. i år, men den udvikling dækker over en mere moderat fremgang i de store selskaber, da KFX-indekset ligger i plus med 7,6 pct., mens de små selskaber på børsen er steget cirka 25 pct.

På samme måde er fondene i universet spredt. KFX-afdelingerne og fonde med fokus på de største selskaber ligger i plus med omkring 8 pct., mens de bedste fonde i år – small cap-fondene og enkelte stock pickere – har haft fremgang i nærheden af 21 pct.

Top 10 fonde i Morningstar Kategori™ 'Danmark - Aktier'
Afdelingsnavn ÅTD % Morningstar Rating™
BankInvest Danske Small Cap Aktier 21,2 -
Merchant Invest Fokus Danske Aktier 21,0 5
Alfred Berg Danmark 19,8 4
Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier 18,7 2
Dexia P-H Invest Danske Small Cap Aktier 18,7 5
BankInvest Pension Danske Small Cap Aktier (PAL) 17,0 -
BG Invest Erhverv Danske aktier E 16,8 4
Merchant Invest Danske Aktier 16,1 4
Danske Invest Danmark 16,0 3
Danske Invest Pension (PAL) - Danmark 15,5 -
Gennemsnit alle 32 fonde 14,3 -


Moderat optimisme

Afkast-tallene for i år er imponerende, men den private investor skal ikke sætte næsen op efter en tilsvarende udvikling i den kommende tid. For de professionelle investorer peger på, at den danske fremgang skyldes årsager, der efterhånden er ved at have udspillet deres effekt.

- Vi tror ikke på, at de danske aktier fortsat vil outperforme de øvrige markeder. Vi er moderat optimistiske, blandt andet fordi vi tror på en bedring i den amerikanske økonomi samt en fornuftig prisfastsættelse, men vi ser nærmere en mere sidelæns kursbevægelse foran os frem for den fremgang, der har været indtil nu i år. Vort bud er på en mere normaliserede kursstigning mellem 5 og 10 pct. det næste år, vurderer Anders Lund, senior porteføljemanager hos Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Anders Lund har blandt andet ansvaret for afdelingen Alfred Berg Danmark, som har haft et plus på 19,8 pct. i år.

Hos BankInvest, der topper listen over fonde med fokus på danske aktier med BankInvest Danske Small Cap Aktier, har man ligeledes mere moderate forventninger.

- Vi tror på, at de danske aktier kan fortsætte i et moderat positivt spor. Til august kommer halvårsregnskaber, og kommer de uden de store skuffelser, vil stemningen være positiv, siger Carsten Horn Nielsen, analytiker hos BankInvest.


Mindre i Small cap

Netop BankInvests afdeling har nydt godt af small cap-selskabernes fremgang på omkring 25 pct. i år, men også her er festen ikke længere på sit højeste.

- Med fremgangen i small cap-selskaberne gennem det seneste 1½ år, er rabatten til de store selskaber i Danmark blevet meget mindre. Baseret på et hurtigt overslag, så er rabatten i dag måske på 15-25 pct., mens den, da den var størst, var på op mod 35-45 pct., lyder det fra Carsten Horn Nielsen.

Samme forsigtigere opfattelse kan findes hos Alfred Berg:

- Den flotte fremgang i small cap-selskaberne bliver formentlig ikke ved, selv om vi ser enkelte gode og undervurderede selskaber. Det seneste 1½ år har fremgangen været meget generel blandt de små virksomheder, og selv de mindre gode er steget, siger Anders Lund.

Begge eksperter peger på, at fremgangen indtil nu i år blandt andet skyldes stigningen i A. P. Møller – Mærsk på cirka 45 pct. Selskabet vejer knap 25 pct. i det samlede danske marked og har derfor medvirket kraftigt til at løfte det.

Desuden fremhæver Carsten Horn Nielsen, at de danske selskaber har nydt godt af en øget fokus på kvalitetsselskaber, samt af de danske virksomheder ikke er blevet synderligt påvirket af markedernes frygt for pensionsforpligtelser i virksomhederne.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser