USA kæmper for vækst

Selv om aktiemarkederne holdt niveauet, så var der tegn på fortsat træghed i den økonomiske vækst

Facebook Twitter LinkedIn

Juni var en måned med blandede nyheder om den amerikanske økonomi.

Den seneste Beige Book, en anekdotisk samling af økonomiske data fra de 12 distrikter under Federal Reserve, fortalte kun om begrænsede regn på øget økonomisk aktivitet, selv om ingen af distrikterne havde indikationer på forværrede tilstande.

- Nedtoningen af krigsrelaterede bekymringer synes at have givet et løft til erhvervslivets og forbrugernes tillid, men de fleste rapporter viste, at effekten ikke har været dramatisk, hed det i Beige Book.

Samtidig blev estimatet af BNP-væksten i første kvartal af 2003 i en ny revidering sat ned fra 1,9 pct. om året til 1,4 pct., hvilket er på niveau med væksten i fjerde kvartal 2002, da den ligeledes var på 1,4 pct.

FED, Federal Reserve, den amerikanske centralbank, sænkede i dog i slutningen af juni sin toneangivende rente med 0,25 pct.point. til 1 pct. I en kommentar til beslutningen hed det:

- Sandsynligheden for, selv om den er mindre, et substantielt, uønsket fald i inflationen er nu større end sandsynligheden for en stigning i inflationen fra dets nuværende lave niveau.

Reaktionen på rentesænkningen var blandet. Den var ventet, men flere havde håbet og ventet en sænkning på 0,5 pct.point.

Aktiviteten i fremstillingssektoren faldt i juni, viste en undersøgelse fra Institute for Supply Management (ISM). Selv om indekset steg fra 49,4 til 49,8 i juni, så er det ensbetydende med en fortsat indskrænkning, da alt under 50 indikerer et fald. ISM påpegede dog, at den overordnede økonomi voksede i juni.

Der var også tegn på trykket forbrugertillid. Indekset udarbejdet af University of Michigan viste et fald fra 92,1 i maj til 89,7 i juni, mens et tilsvarende indeks fra Conference Board faldt med 0,1.


Stabile aktier

Det brede S&P 500-indeks steg i juni en del mindre end i maj. Ved udgangen af juni lå det i 975 – 1 pct. højere for måneden. Men set over hele andet kvartal lagde indekset en stigning til på næsten 15 pct., og det er oppe med knap 11 pct. siden årets start.

Nasdaq, teknologibørsen, steg 26 point henover måneden og lukkede i 1623. Dette svarede til en stigning på 2 pct. og dermed øgedes fremgangen siden årsskiftet til et plus på 22 pct.

De fleste kommentatorer er enige om, at tegn på et økonomisk opsving i USA er nødvendige, hvis det nuværende kursniveau efter de seneste måneders rally skal fastholdes, og især hvis er det nødvendigt for yderligere kursstigninger.

Det spiler ind med, at der netto var der 46 pct. af porteføljemanagerne i Merrill Lynchs seneste rundspørge, som mente at det amerikanske aktiemarked er overvurderet. Alligevel mente de europæiske investeringsforeninger og fondshuse i Morningstars seneste European Fund Trends, at USA vil være det næstbedste aktiemarked de kommende 12 måneder – efter Asien ex. Japan.

Udenlandske investorer bevæger sig ud af de amerikanske aktiemarkeder for tiden. Det sker samtidig med, at det amerikanske underskud på handelsbalancen, hvorfor USA har endnu mere brug for udenlandsk kapital. I en nylig rapport fra Lombard Street Research fremgik det, at for første gang i næsten fem år, solgte udlandet flere aktier i USA, end det købte.

Denne kommenatr er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser