IT i fremgang

TMT-fondene oplever i denne tid en renæssance. De seneste tre måneder har givet flotte afkast, og tegnene er til, at det ikke denne gang afløses af ny nedtur

Sten Blindkilde 16/06/2003
Facebook Twitter LinkedIn

IT-aktierne har igen fået vind i sejlene. Det smitter af på IT-afdelingernes afkast, og der er flere argumenter for, at det fortsætter sådan den kommende tid. Også på lang sigt ser det bedre ud for IT, end det har gjort længe. Dollaren trækker dog fra i regnskabet.

Siden årets start har de efter fusionerne tilbageblevne 15 afdelinger i Morningstar Kategorien™ ’Tech Media Tele – Aktier’ præsteret et plus på 10,6 pct. i snit. Sammenligner man med snittet af IT-fonde i Europa falder målingen heldigt ud for de danske afdelinger, da de 813 fonde i hele universet er gået frem med knap 8 pct.

Tech Media Tele - Aktier - Top 5 - 3 måneder
Afdelingsnavn 3 mdr 6 mdr ÅTD Morningstar Rating™
Sydinvest e-Business 39,2 24,3 32,0 -
Danske Invest IT-infrastruktur 29,1 1,9 14,2 -
Lån & Spar Rationel Invest - Afdeling Teknologi 29,0 -1,2 11,9 3
Jyske Invest IT Aktier 24,0 0,6 11,3 3
BankInvest Pension Teknologi (PAL) 23,1 2,8 8,3 -
Bund 5 - 3 måneder
Afdelingsnavn 3 mdr 6 mdr ÅTD Morningstar Rating™
Sydinvest IT 20,2 -3,6 7,5 2
BG Invest IT 19,8 -3,3 7,5 3
BankInvest Teknologi 1 19,8 -0,7 10,7 3
Midtinvest Teknologi 19,3 -3,1 5,5 3
Danske Invest Teknologi 17,6 -8,5 2,8 3

Det er dog omkring tre måneder siden, at børserne ramte bunden – midt i marts – og siden den gang er stigningerne langt større. De seneste tre måneder har de 15 fonde i Danmark nemlig i snit lavet et plus på 23,5 pct. Den bedste, Sydinvest e-Business, har lagt hele 39,2 pct. til værdien, mens nummer to på listen, Danske Invest IT-infrastruktur, er steget med 29,1 pct.

Det er alligevel mere end et stenkast fra den bedste fond i Europa. Sydinvests afdeling placerer sig dog på en fin top 20 med sin præstation, men på toppen af listen findes europæiske Internet-fonde med 60 pct. i plus.


Holder det ved?

De seneste tre år har investorerne med fornuft kunnet tage gevinsterne hjem, hver gang IT-aktierne har haft en større stigning. Hver gang er stigningerne nemlig blevet afløst af kursfald. Spørgsmålet er derfor, om glæden nu igen erstattes af ny nedtur.

- Euforien (fra slut 90’erne, red) synes at være tilbage, og det er en smule skræmmende, siger en skeptisk Alan Torry, chef for amerikanske aktier og IT-aktier hos SG Asset Management, til Morningstar i London. Han håber på en sommer med en fredelig kursudvikling.

Den store nedtur siden marts 2000 skal dog ses i det rette lys. Frem til da var kurserne på TMT-aktier steget til astronomiske højder. Stigningen eller boblen var dog ikke udtryk for en boble i teknologi, men snarere en boble i det finansielle marked, der særligt ramte TMT-aktierne.


Bedre økonomi?

Flere forhold peger dog også på, at dette ikke bliver tilfældet. Stigningen er denne gang – ligesom de andre gange - blandt andet kommet på baggrund af håb om bedring i økonomien – først og fremmest den amerikanske. Og viser det sig, at håbet efterfølges af konkrete tegn på økonomisk fremgang i andet halvår, så kan kurserne holde ved.

Og mange økonomer tror på den bedring på grund af lempelig pengepolitik og finanspolitik i US. Renten ligger så lavt som på 1,25 pct., og den ventes yderligere sænket her i juni, mens Bush-administrationen over flere gange har lempet på finanspolitikken med øget forbrug og skattelettelser – senest en skattepakke til 350 mia. dollar over de næste ti år.

De seneste års udvikling har netop understreget, hvor afhængig IT-sektoren er af økonomisk fremgang, og derfor vil den uden tvivl nyde godt af det næste globale opsving.


Lavere prissætninger

Samtidig skal ’Tech Media Tele’ arbejde sig op fra et stort fald sidste år. Selv om Nasdaq er steget med 50 pct. fra bunden i midten af oktober sidste år og siden bunden i marts, ja, så er teknologi-børsen endnu blot 6 pct. højere end for et år siden.

Boblens tendenser er de seneste tre år også sat i bak. Prissætningerne på selskaberne i TMT-sektoren er faldet betydeligt, og i tillæg til dette har branchen oplevet stor restrukturering med opkøb, fusioner og konkurser, hvilket har ryddet op i mange af de selskaber, som reelt ikke var levedygtige.

- Overdrevet vi så i slutningen af 90’erne er generelt ved at være arbejdet ud af markedet, vurderer Paul Shutes, produktchef hos JP Morgan Flemings europæiske aktiegruppe.

Samtidig skal man tænke på, at de selskaber, som først og fremmest er gået frem, er mindre virksomheder og mere risikable aktier. Kvalitetsnavne som Microsoft og IBM ligger stadig ned på et års sigt.

Mange vil formentlig spørge, hvorfor foreningerne ikke har fået mere ud af sådan et opsving. Det skyldes først og fremmest dollarens fald over for euroen og den danske krone. Det har udhulet en del af fremgangen, og risikoen er, at dollaren fortsat vil falde, og værdierne af amerikanske aktieselskaber derfor vil blive forringet på den konto.


Opsparet behov

På sigt taler et opsparet behov i erhvervslivet for at investere i ny teknologi da også for udsigterne for sektoren.

Erhvervslivet har, siden den globale opbremsning startede, holdt igen med investeringerne i IT. Det har mange forbrugere i øvrigt også. Men ny teknik er bedre end gammel – og udviklingen henover tre år i denne sektor går stærkt.

Derfor er der et behov for nyinvesteringer især fra erhvervslivets side, og det giver muligheder for, at IT-sektoren kan vende tilbage til vækstraterne fra tiden før den hysteriske boble. Vækst mellem 10 og 15 pct. anses for meget sandsynligt blandt analytikerne. Holder den prognose vand, er der plads til yderligere kursstigninger.


Risikabelt

Risikoen er dog, at det økonomiske opsving ikke kommer foreløbigt, eller at det bliver for svagt. Der er dog også risikoen for, at forventningerne til sektoren igen bliver for høje, og så vil vi igen opleve dratte kursfald. Derfor skal man være varsom med fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’. Mange har allerede brændt sig, fordi de satte for stor en del af formuen i denne sektor, der er den mest risikable af dem alle.

Det understreges også af en opgørelse Morningstar foretog i april af prissætningerne i de danske foreningers portefølje. Den viste, at netop fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’ betalte mest for værdierne og indtjeningen i selskaberne i deres porteføljer. Derfor er de særligt følsomme over for skuffelser - at væksten og indtjeningen udebliver.

Målt på kursen i forhold til indtjeningen havde de danske afdelingerne i ’Tech Media Tele’ betalt dobbelt så meget, som fondene med fokus alene på danske aktier, og 50 pct. mere i forhold til afdelinger, som investerer bredt i globale selskaber.

Prissætninger i porteføljerne
Morningstar Kategori™ Kurs/indre værdi Kurs/pengestrøm Kurs/indtjening Antal afdelinger
Tech Media Tele - Aktier 4,6 15,2 29,9 17
Globale Large Cap - Aktier 3,8 12,2 19,8 35
Danmark - Aktier 4,3 8,9 15,0 31

Denne artikel er udarbejdet blandt andet på baggrund af materiale fra Jonas Lindmark, redaktør hos Morningstar i Sverige, og Daniel Ben-Ami, redaktør hos Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser