Europa viste vejen

Gennem lang tid har europæiske aktier haltet, men siden aprils start har markederne i vor region klaret sig bedre end blandt andet USA og Japan

Facebook Twitter LinkedIn

De europæiske aktier, målt på MSCI Europa, har siden starten af april haft en stigning på 16,2 pct. (i dollar) – alene i april var plusset på overbevisende 11,7 pct. – og dermed har vor region outperformet andre regioner som USA og Japan, der i samme halvanden måned har vundet henholdsvis 11,1 og 5,8 pct.

Fremgangen er dog ikke udtryk for en forbedring af udsigterne på kort eller mellemlang sigt, men snarere udtryk for en rebalancering af fra et oversolgt klima i Europa til en mere neutral positionering. Rebalanceringen fik ekstra medløb af afslutningen i Irak, der sænkede risikofrygten hos investorerne, som over hele verden blev lokket lidt tilbage i aktierne.

Tidligere udskældte og lidende sektorer, som finansaktierne var blandt dem, der gjorde comeback, mens teknologi-aktierne tog en mindre pause fra deres ellers opadgående trend.


Fortsat problemer

Blandt de store markeder nød Tyskland en kort tid på toppen med en stigning i april på 20,7 pct., mens eksempelvis Storbritannien blot gik frem med 9,2 pct.

En fortsættelse af den senere tids rally synes usikker. Euroen vinder styrke til skade for eksporten, og den tyske økonomi, der trækker hele Europa med ned, er fortsat i krybesporet sammen med den franske.

Begge lande, der er de største økonomier i EU og i euroland, står desuden foran potentielt ødelæggende strejker på grund af arbejdsmarkeds og pensionsreformer.

Alligevel valgte ECB på sit seneste rådsmøde ikke at sænke renten – blandt andet med henvisning til, at bremserne på de europæiske økonomi kom ude fra og ikke inde fra regionen selv.

Denne kommentar er skrevet af Kai Wieking, der er Morningstars redaktør i Tyskland.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings