Markedet som krigens fange

De amerikanske aktier har været gidlser af krigens udvikling. Men når det hele er overstået er der usikkerhederne i økonomien at tage fat på

Facebook Twitter LinkedIn

I disse dage vinder koalitionen frem i Irak og både fra Basra og Bagdad har medierne sendt billeder af jublende irakere. Krigen er ikke nødvendigvis forbi endnu, og foran irakerne står en svær tid med genopbygning.

For aktiemarkederne er billederne dog godt nyt. Aktierne har nemlig siden krigens start steget og faldet på krigens nåde. Steget ved udsigten til en hurtig afslutning og faldet ved hvert dårligt nyt.

Billederne onsdag sendte fra dagens start de amerikanske aktier op trods triste nyheder hjemme fra den amerikanske økonomi, der endnu halter.

Usikkerheden for at en konflikt ville bryde ud havde plaget markedet hele årets start, så krigens start i midten af marts gave en kort lettelse for markederne – én usikkerhed var i det mindste væk – med kursstigninger til følge.

Med den gennemgribende mediedækning var de amerikansk ledede styrkers fremfærd under konstant bedømmelse for succes og fiasko, og efter en uges tid begyndte investorerne igen at frygte at krigen ville trække ud. Det sendte aktierne ned. Siden da er krigslykken vendt for koalitionsstyrkerne, og siden starten af april, er aktierne steget.

Men volatiliteten i de amerikanske aktier har været meget høj, og markedet har været taget som gidsel af nyhederne fra krigen. Et eksempel er stigningen på 4 pct. i S&P 500 den 3. april.

Siden årets start (til den 8. april) har de amerikanske aktier faktisk oplevet en marginal stigning på 0,04 pct., mens de globale aktier har tabt 1,7 pct. Men siden starten af marts er det dog gået fremad med 4,4 pct. for MSCI USA, mens MSCI Verden har vundet 3,4 pct. Størstedelen af den fremgang er dog hentet i de otte første dage af april.


Usikker økonomi

Det har ikke bare været markedet og investorerne, som har været bundet af krigen. Selv agtværdige Federeal Reserve (FED), den amerikanske centralbank, opgav i marts at udsende sin månedlige vurdering af risikoen i den amerikanske økonomi. De geopolitiske usikkerheder (krigen), var simpelthen for store. FED fastholdt også sin toneangivende rente på 1,25 pct.

Det endelig estimat af det amerikanske BNP for fjerde kvartal 2002 kom også. Tallet viste en vækst – på årsbasis – på 1,4 pct., mens de ledende undersøgelser af forbrugernes tillid til økonomien i marts viste små fald, hvilket fulgte store drop i februar.

Den seneste rapport fra Supply Management Institute vidnede om en sammentrækkende – altså mindskende – økonomi i marts. For ikke-fremstillingssektoren faldt indekset til 47,9, mens fremstillingssektorens indeks endte på 46,3. Niveauet, som indikerer en ekspanderende økonomi er 50 eller derover. Det var første gang i 14 måneder, at ikke-fremstillingssektoren røg under 50.

De seneste opgørelser over udgifterne til krigen i Irak er opgjort til 75 mia. dollar. Dette tal vil stige, hvis billederne onsdag ikke signalerer en hurtig afslutning, og krigen fortsætter i lang tid.


Delte meninger

Alt i alt er der mange usikkerhedsmomenter og faresignaler i amerikansk økonomi, og eksperterne er uenige om udviklingen.

Mange peger på, at når krigen er overstået, kan USA vende tilbage i vækstsporet, mens andre mener, at krigen blot er en undskyldning for den dårlige økonomi, der i virkeligheden skyldes mere grundlæggende hjemlige problemer.

For de europæiske investeringsforeninger og fondshuse er der i al fald et område, som giver grund til bekymring. I Morningstars seneste Fund Trend Survey indikerede 27 pct. af de adspurgte, at de ser en boble i det amerikanske obligationsmarked, mens 40 pct. frygtede, at en boble vil udvikle sig in den nære fremtid.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos Morningstar i Storbritannien.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser