Godt i danske aktier

Det danske aktiemarked hørte til de bedste i marts og starten af april, og afdelingerne i ’Danmark – Aktier’ er på en måneds sigt den næstbedste kategori

Sten Blindkilde 04/04/2003
Facebook Twitter LinkedIn

De danske aktier ligger endnu i minus for 2003, men fremgangen i marts og starten af april har næsten indhentet det tabte fra januar og februar.

Således steg de største selskaber i Danmark, de 20 selskaber i KFX-indekset, med 4,8 pct. i marts. I de tre første dage af april er den udvikling fortsat med et plus på 4,1 pct.

Dermed er de toneangivende aktier i Danmark blot faldet med 2,6 pct. siden årsskiftet frem til den 3. april.

Ser man mere overordnet på det danske marked i form af MSCI Danmark, så er faldet på 2,1 pct. siden årets start, mens eksempelvis de globale aktier i MSCI Verden har tabt 2,9 pct.

Den udvikling kan også aflæses i investeringsafdelingernes afkast i Morningstar Kategorien ’Danmark – Aktier’. Siden årets start har de 31 afdelinger i kategorien haft et minus på 2,8 pct., mens de den seneste måned er steget med 6,4 pct. i snit. Gennem den sidste måned er det kun afdelinger, som investerer i Morningstar Kategorien™ ’Latinamerika – Aktier’, der har klaret sig bedre med et plus på 7,7 pct.

Bedst gennem den seneste måned har BG Invest Danmark og Danske Invest Danmark været med 9,6 og 9,4 pct. i plus, mens BankInvest KFX-index forening er steget med 9,3 pct. på tredjepladsen.

Siden årsskiftet er det de to spejlede afdelinger Merchant Invest Fokus Danske Aktier og Danske Invest Engros Fokus Danske Aktier, der har klaret sig bedst, med et plus på 2,2 pct.


Krigen sætter retning

Egentlig har nyhederne i marts på den økonomiske front ikke talt for en optur i aktierne. Ganske vist steg valutareserven en smule, hvilket styrker muligheden for en yderligere indsnævring af rentespændet til euroland – altså en mindre rentenedsættelsesmulighed, der kan gavne de danske aktier.

Fortsat lav forbrugertillid kan skade økonomien herhjemme, og ledigheden tog også et hop opad. Begge dele kan skubbe på for udnyttelsen af en rentesænkning ned mod ECB’s niveau på 2,50 pct., men på den anden side steg inflationen overraskende til 2,9 pct.

Alligevel steg de danske aktier blandt andet på den vendte stemning i dagene op til krigens start i Irak og den krigspræmie, som markedet hurtigt regnede ind. I månederne op til krigen har markedet været trykket af usikkerhed. Da krigen endelig blev indledt så investorerne frem til en hurtig afslutning og afklaring.

Undervejs er nyhedsstrømmen fra krigen vendt to gange. Først blev håbet om en hurtig krig knust af rapporter om indædt irakisk modstand og forsyningsproblemer hos koalitionen, og det sendte aktierne herhjemme og internationalt ned. Men de senere dage har nyhederne været positive omkring den amerikanske og britiske krigslykke. Det har givet de seneste dages optur her i april.


Mudrede udsigter

Sådan som krigens udvikling har domineret markederne, således vil den fortsætte indtil afslutningen af den. En kort krig vil formentlig give et kurshop på aktiemarkederne – flere spår om et plus på 10 pct., hvis den afsluttes inden for de næste fire uger.

Ser man forbi det perspektiv, så er det endnu et halvtrist scenario, der venter forude. Den globale økonomi halter, og hvad værre er, så er amerikansk økonomi og økonomien i Euroland ikke meget over nulpunktet. Det er altså de danske selskabers vigtigste handelspartnere, der ikke oplever vækst, og samtidig de vigtigste aktiemarkeder, der yder indflydelse på de danske aktiers udvikling, som ikke har nævneværdig vækst i hjemlandet.

Så sent som i sidste uge nedjusterede Danske Bank sine forventninger til de vigtigste aktiemarkeder på 12 måneders sigt – heriblandt det danske KFX-index til 180 altså under dette nuværende niveau.

Det var dog ikke krigen i Irak eller verdensøkonomien, som fik Danske Bank på de tanker, men frygten for indtjeningen i de amerikanske selskaber. Efter boblen i 90’erne er der endnu en masse ”affald” på regnskaberne, som først skal ryddes op.

Danske Banks bud til trods, skal det dog bemærkes, at de europæiske fondshuse endnu er optimistiske på aktier. De fleste regner ifølge Morningstars European Fund Trends med et plus på de globale aktier det kommende år på mere end 5 pct. En sådan positiv udvikling vil formentlig også smitte af på det danske marked – hvis foreningerne får ret.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser