Europa halter efter

I februar faldt de europæiske aktier mere end markedet generelt. Set over hele året har regionen vist sig som den ringeste af alle

Facebook Twitter LinkedIn

I februar klarede de europæiske aktier sig dårligere end det overordnede marked, men hvis man fokuserer på de individuelle markeder i Europa er billedet noget anderledes og broget.

Mens MSCI Verden tabte 1,9 pct. (målt i dollar), så smed MSCI Europa 3,5 pct. De europæiske aktier har dog indtil nu i år mistet 10 pct., og det er det ringeste afkast for en region. Næstdårligst har Asien været med et minus på 7 pct.

Især hvis man kigger på de fire største markeder i Europa (Storbritannien udgør 38,8 pct. af MSCI Europa, Frankrig 12,8 pct., Tyskland 8,2 pct. og Italien 5,7pct.), er der store forskelle at spore.

Frankrig og Tyskland fortsatte deres nedtur med tab på henholdsvis 4,9 og 7 pct. i februar., mens Storbritannien og Italien faktisk begge havde plusser i landenes egne valutaer (2,1 og 2,7 pct.), men i dollar blev det kun til en stigning til Italien. De italienske aktier på børsen i Milano steg således 3,1 pct., mens de engelske havde et moderat tab på 2,1 pct.


Eksporten rammes

Den tostrengede økonomi fortsatte således i Storbritannien, da fremstillingsindustriens problemer blev camoufleret af fortsat god vækst i service-erhvervene. Men briterne oplever en boble på ejendomsmarkedet, som centralbanken, Bank of England, har problemer med at håndtere. Alligevel sænkede banken den 6. februar sin toneangivende rente med 0,25 pct.point til 3,75 pct. – hvilket dog endnu er det højeste renteniveau af alle større markeder.

I Frankrig og Tyskland er problemerne anderledes. Her er eksporten endnu den eneste del af økonomien, som endnu er i nogenlunde form, men euroens styrkelse over for dollaren truer eksporten.


Skuffende rentesænkning

Netop derfor sænkede ECB torsdag sin toneangivende rente med 0,25 pct.point til 2,5 pct. – Nationalbanken herhjemme fulgte med den bevægelse – for at styrke væksten i Euroland. Mange økonomer og analytikere var dog skuffede og mente, at sænkningen ikke var stor nok.

Netop den skuffelse har sendt de europæiske aktier yderligere ned fredag, og samtidig fortsætter dollaren sit fald på grund af præsident Bushs vilje til en krig uden om FN til under 6,75 kr., og det er det laveste niveau siden april 1999. Det vil atter en gang ramme eksporten i Europa.


Irak og reformer

Overalt i Europa trækker investorerne pengene ud af aktier og aktieafdelingerne og sætter dem i stedet i mere defensive obligationer. Den samme tendens har vi set i Danmark hele sidste år, og så længe krisen i Irak ikke er løst, er det de færreste, der ser en varig vending i den tendens. Historien viser faktisk, at især private investorer er forsigtige efter et nedturs-marked, som det vi har set de seneste tre år. Typisk har de private brug for et halvt års stabilisering inden modet igen vender tilbage med lysten til aktier.

De europæiske aktiers fremfærd den nærmeste tid afhænger af situationen i den Persiske Golf. En hurtig løsning på konflikten spås give et aktieløft – et hurtigt rally – men derefter er der atter gammelmandssygen i de europæiske økonomer, som regeringerne indtil har haft svært ved at tackle i form af strukturelle reformer, der kan styrke den hjemlige efterspørgsel. Derfor kan bjørnen – det faldende aktiemarked – meget vel fortsætte en rum tid endnu.

Denne markedskommentar er skrevet af Kai Wiecking, der er Morningstars redaktør i Tyskland.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser