Tre nye femstjerner

Ikke færre end 14 afdelinger blev bedømt for første gang i Morningstar Rating™ i januar

Sten Blindkilde 20/02/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar Rating™ i januar bød på 14 nyvurderede afdelinger fra Danmark. En del af disse afdelinger var 10 af de BankInvests PAL-afdelinger, der er splittet ud af oprindelige detail-afdelinger.

BankInvest-afdelingerne startede ud i ratingen med at undgå den laveste karakter. Faktisk har de ti afdelinger samlet set et snit over gennemsnittet på tre stjerner, da BankInvest Pension Japanske Aktier (PAL) har fået fem stjerner, mens 3 afdelinger har opnået fire stjerner, tre andre har tre stjerner, og tre har to stjerner.


Forskel på PAL og detail

PAL-afdelinger er akkumulerende og skattefri afdelinger, der alene er forbeholdt pensionsinvestorer. De har i den daglige håndtering af porteføljen på grund af sin skattefrihed en større handlefrihed end almindelige afdelinger. Derfor bør de i udgangspunktet klare sig bedre end deres detail-søskende – og i det mindste have en anderledes performance.

BankInvests PAL-afdelinger har kun haft denne frihed i cirka et år, og derfor deler eksempelvis BankInvest Pension Japanske Aktier (PAL) og BankInvest Japanske Aktier cirka to års historik. Derfor er forskellene på de to afdelinger samt lignende ”PAL kontra detail”-udviklinger endnu ikke så store.

Alligevel er der allerede nu forskel i Morningstar Rating™. BankInvest Pension IT Aktier (PAL) har eksempelvis opnået tre stjerner, mens søster-afdelingen, som altså ikke er en PAL-afdeling, blot har fået to.


SEB’s fem stjerner

SEBinvest hører udover BankInvest til de foreninger, der i den seneste rating har fået en afdeling mere bedømt. Det er SEBinvest Afdeling 7 Danske Aktier, der forvaltes af Peter Bundgaard hos SEB Asset Management. Afdelingen blev lanceret i starten af februar 2000, og dermed har den for første gang har de 36 måneders historik, der skal til for at blive bedømt i Morningstar Rating™.

Afdelingen lægger ud med ikke færre end fem stjerner i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’. Faktisk er det den afdeling, som i kategorien opnår den højeste score og dermed er rangeret øverst. Afdelingens risiko, målt på standardafvigelsen, ligger cirka på niveau med kategoriens gennemsnit, men til gengæld har SEBinvest Afdeling 7 Danske Aktier gennem de seneste tre år præsteret et afkast, der langt overgår gennemsnittet. Et gennemsnitligt minus for de 34 ratede afdelinger i kategorien på cirka 30 pct. skal holdes op med et minus på cirka 13 pct. i SEBinvest-afdelingen.

Nye afdelinger i Morningstar Rating™
Afdeling Januar
SEBinvest Afdeling 7 Danske Aktier 5
BankInvest Pension Japanske Aktier (PAL) 5
BankInvest Pension Fjernøsten (PAL) 4
BankInvest Pension KFX Aktier (PAL) 4
BankInvest Pension Thailand (PAL) 4
Midtinvest Teknologi 3
BG Invest Erhverv Kommuner 5 3
SEBinvest Afdeling 8 Korte Obligationer 3
BankInvest Pension Danske Aktier (PAL) 3
BankInvest Pension Europæiske Aktier (PAL) 3
BankInvest Pension IT Aktier (PAL) 3
BankInvest Pension Bioteknologi (PAL) 2
BankInvest Pension Health Care (PAL) 2
BankInvest Pension Udenlandske Aktier (PAL) 2


27 ændringer

Af de afdelinger, der i forvejen var bedømt, har 27 af dem oplevet rokeringer i ratingen. 12 afdelinger er gået frem, mens 15 er gået tilbage. Ingen er dog steget eller faldet med mere end en stjerne.

En af de afdelinger, som er gået frem, er Sparinvest Europæiske Obligationer. Den opnår nu em stjerner. Med 191 afdelinger bedømt i Morningstar Rating i kategorien ’Europæiske – Obligationer’ betyder det, at Sparinvest har en afdeling blandt de 20 bedste i Europa. Afdelingen har en risiko, standardafvigelse, på 4,55 pct. – en anelse over gennemsnittet, men til gengæld har den et gennemsnitligt årligt afkast, der ligger over det gennemsnitlige niveau.

215 danske afdelinger fra Morningstars univers i Danmark blev i januar bedømt i Morningstar Rating. Ikke færre end knap 14.000 afdelinger fra hele Europa har fået røde stjerner tildelt af Morningstar.

Ændringer i Morningstar Rating™
Afdeling December Januar
Sparinvest Europæiske obligationer 4 5
Alfred Berg Danske Obligationer 3 4
Midtinvest 5 Korte Danske Obligationer 3 4
BankInvest KFX-index forening 3 4
BankInvest Almen Bolig 2 3
Sydinvest Danmark 2 3
Merchant Invest International Bonds 2 3
BankInvest Korte Danske Obligationer 2 3
BankInvest Latinamerika 2 3
BG Invest Norden 2 3
EGNS-INVEST Europa 2 3
Jyske Invest Nordiske Aktier 2 3
Lån & Spar Rationel Invest - Afdeling Danmark 4 3
EGNS-INVEST Børn & Unge 4 3
SEBinvest Afdeling 2 Lange Danske Obligationer 4 3
Sparinvest KFX aktier 4 3
Nordea Invest Special Amerikanske aktier 4 3
Nordea Invest Special Europæiske aktier 4 3
Merchant Invest Danske Small Cap Aktier 3 2
EGNS-INVEST Højrente Korte obligationer 3 2
Sydinvest Dannebrog Privat 3 2
Sydinvest Danrente 3 2
Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier 3 2
Danske Invest Engros International Bonds 3 2
Carnegie WorldWide/Danske Aktier 2 1
Alm. Brand Invest Pantebreve 2 1
BankInvest Bioteknologi 2 1


Om Morningstar Rating™

Ratingen viser hvor god eller dårlig en investeringsafdeling gennem de seneste tre år har været til at skabe så højt risiko- og omkostningsjusteret afkast som muligt – målt i forhold til tilsvarende afdelinger inden for samme kategori i hele Europa. Morningstar opdeler de mange europæiske afdelinger i mere end 80 kategorier, hvoraf over 30 har deltagelse af danske afdelinger, således at sammenligningen bliver mere homogen, ensartet og korrekt.

Morningstar Rating™ bedømmer afdelingerne i deres europæiske kategori med en til fem stjerner, hvor fem stjerner er det bedste. Fordelingen af stjernerne foregår efter følgende fordelingsnøgle:


Top 10 pct. i Morningstar Kategorien™
Næste 22,5 pct. i Morningstar Kategorien™
Middel 35 pct. i Morningstar Kategorien™
Næste 22,5 pct. i Morningstar Kategorien™
Bund 10 pct. i Morningstar Kategorien™

Morningstar Rating™ er ikke et udtryk for Morningstars forventninger til afdelingernes fremtidige præstationer, men er alene en vurdering af deres historiske.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser