Frygten presser ned

De danske aktier lider med de globale under frygten for krig. Kun småbankerne lyser op

Sten Blindkilde 12/02/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Det er de absolut færreste markeder, der siden årets start har kunnet fremvise positive afkast – i al fald blandt de udviklede markeder.

Det er faktisk kun New Zealand, der frem til tirsdag havde et plus i aktierne, mens Østrig og Canada – målt i dollar – dog også kunne være med.

Verdensindekset er siden årets start faldet med 5,2 pct. – målt i dollar – og de danske aktier er fulgt ned med det generelle marked. Faktisk har de danske aktier måttet opgive mere terræn end det generelle marked, da MSCI Danmark er faldet med 6,1 pct. – i danske kroner er indekset for Danmark faldet med knap 8 pct. siden starten af 2003, og det toneangivende KFX-indeks har i perioden mistet næsten 8,5 pct., og man skal mere end fire år tilbage i tiden for at finde KFX-indekset i samme lave niveau, som det er i dag i 181,09.


Krigsfrygt

Det er krigsfrygten, som lægger en dæmper på investorernes entusiasme, og som også er med til at bremse økonomien. Det er global krigsfrygt, som de danske aktier ikke har været i stand til at krybe uden om, og den fortsatte diplomatiske tomgang om Irak-spørgsmålet forlænger blot bekymringen og nervøsiteten i markedet.

Derfor tror de fleste analytikere på et løft i aktierne – også de danske – inden for de nærmeste par måneder, da konfliktens start vil løfte den trykkende stemning – især hvis konflikten bliver kort, og da markedet i forvejen har indregnet krigen i kurserne. På længere sigt er det dog den fundamentale økonomi, som slår tonen an, og her er der faktisk en stor del af de internationale investeringsbanker, som tror på stagnerende eller endda faldende kurser det kommende år.

De faldende aktiemarkeder har en selvforstærkende effekt. Sidste år var mange pensionsselskaber tvunget til at sælge ud af aktierne for at sikre deres reserver i forhold til de lovmæssige krav, og med de fortsatte aktiefald er der ifølge Dagbladet Børsen faktisk udsigt til flere udsalg af samme slags. Men også den faldende dollar rammer de danske aktier.


Lysglimt i småbanker

Udviklingen har ramt de danske selskaber over en kam, men en enkelt lille klynge er sluppet gennem kammens tænder: De små banker. Dette kan faktisk også aflæses i afkastet hos Sparinvest DK Provinsbanker. Afdelingen, der ganske vist er kategoriseret i ’Finans – Aktier’ har oplevet en fremgang i år på 8,8 pct.

Til sammenligning har de 31 afdelinger i ’Danmark – Aktier’ mistet 6,7 pct. i år. Kun to afdelinger i denne Morningstar Kategori™ har formået at skabe positive afkast: BankInvest Pension Danske Small Cap Aktier (PAL) og SEBinvest Afdeling 7 Danske Aktier på henholdsvis 0,5 og 0,3 pct.

Fokus på markederne er ikke så meget på selskabernes prissætninger, men derimod på risikostyring. Derfor er der fortsat udsigt til et marked i stampe, selv om en krig mellem USA og Irak overstås relativt hurtigt, og selv om økonomien igen skulle få lidt fart. Først når risikoaversionen igen trækker sig mere i baggrunden vil der igen være gode aktiemuligheder.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser