Værre andre steder

De danske aktier tog sig endnu en lussing i 2002. Det kunne dog have været værre, og det danske marked lagde sig midt i feltet af internationale børser

Sten Blindkilde 10/01/2003
Facebook Twitter LinkedIn

De store selskaber i det toneangivende indeks, KFX-indekset, tabte 26,3 pct. i 2002. Helt så slemt gik det ikke for de mindste selskaber på børsen i København. De tabte blot 11,5 pct., ifølge MSCI Danmark Small Cap, og det var med til at løfte en smule i det danske marked.

Det gav bedre resultater til de afdelinger i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’, hvor blandt andet Dexia P-H Danske Small Cap Aktier og Danske Invest Engros Fokus Danske Aktier slap gennem året med minusser på bare 3,8 og 8,3 pct.

Generelt var der dog ikke megen trøst at hente i kategorien ’Danmark – Aktier’, da de 31 afdelinger i kategorien i snit tabte 19,5 pct. Det var dog bedre end markedets generelle udvikling, da MSCI Danmark faldt med 29,7 pct.

Det danske aktiemarked fulgte den nervøse stemning på de globale markeder. 2002 var ellers annonceret som det år, der skulle sætte en stopper for nedturen, og der var da også pæne performances at finde i starten af året.

Væksten i den globale økonomi udeblev. Samtidig gjorde de mange amerikanske erhvervsskandaler sit til at underminere investorernes tillid til selskaberne og dermed øge risikopræmien i aktier, hvilket betød en endnu lavere prissætning. I ny og næ dukkede terrortruslen atter op og sendte nervøsitet ind i markedet, og i løbet af sensommeren og efteråret begyndte amerikanerne at slå på krigstrommen over for Irak.

Alt dette satte en stopper for drømmen om aktieplus i 2002 på de internationale markeder, og Danmark var ikke i stand til at snige sig uden om den globale trend. Faktisk er det danske marked fulgt med resten af verden ned i hullet siden toppen i marts 2000, og siden dengang har MSCI Danmark smidt 40 pct. af sin værdi.


Værre?

Den danske nedtur i 2002 sættes dog i relief af, at Danmark blandt de 50 vigtigste markeder i verden lagde sig midt i feltet målt på afkast. Danmark opnåede med sit minus (målt i dollar) på 17 pct. en plads som nummer 31. Men de defensive kvaliteter i det danske marked – de kvaliteter, som gør det lidt kedeligt, når alting går godt med økonomien – beskyttede aktierne herhjemme mod endnu større fald.

Til sammenligning tabte verdensindekset 21,1 pct., de amerikanske aktier tabte 24 pct., Sverige og Finland oplevede begge minusser over 31 pct., og det tyske marked tabte hele 34 pct.


Fremgang i år

Børsnedturen igen i 2002 giver dog et ganske godt udgangspunkt for 2003. Når temaet om krig i Irak er bag os og den amerikanske vækst igen tager fart, så bør det danske marked stige sammen med de internationale markeder.

Nu tror eksempelvis de fleste danske investeringsbanker atter på positive afkast. Flertallet spår faktisk på en stigning i de danske aktier på op til 10, mens kun meget få er negative.

Det er dog betinget af, at den globale økonomi igen får lidt luft under vingerne, og det afhænger især af udviklingen i USA. En konflikt i Mellemøsten skal også afklares - helst ad diplomatisk vej. Det kan dog ikke udelukkes, at der vil komme kursstigninger efter en kortvarig krig mellem USA og Irak, da risikoen allerede er indregnet i aktiekurserne.

Det synes dog givet, at de danske aktier ikke vil gå enegang, hvis de internationale aktiemarkeder igen i år falder. En fortsat svækkelse af den amerikanske dollar vil også ramme mange de store selskaber i KFX-indekset, da flere af disse har en stor eksponering til dollaren.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser