Det flygtige opsving

Tysk økonomi halter, verdensøkonomien er på standby, og erhvervsskandaler kan også ske i Europa. Der er masser af grund til pessimisme for europæiske investorer

Facebook Twitter LinkedIn

Op gennem juli blev de europæiske markeder mere og mere nervøse. Trods stabilisering af de europæiske aktier i første halvdel af august er de stadig det. Nervøse. Håbet om et afgørende opsving i den globale og europæiske økonomi falmer nemlig ude i horisonten.

MSCI ØMU faldt ikke mindre end 13,5 pct. i juli. Det skal sammenlignes med et fald på 9,1 pct. i MSCI Verden Fri – altså en klar underperformance i Europa – i samme periode. I den første halvdel af august (15. august) er denne tendens er fortsat. MSCI ØMU er faldet med knap 0,9 pct., mens MSCI Verden Fri er steget med 1,3 pct. Set henover hele året har det europæiske indeks tabt 20,7 pct., mens verdensindekset har tabt 16,2 pct.


Stemning og markedet

Både interne og eksterne faktorer gør sig gældende i negativ retning – trods den positive tendens i den seneste uge. Den amerikanske forbruger synes ikke at være i stand til at løfte resten af verden og den globale økonomi denne gang. Samtidig har euroens styrkelse over for dollaren skadet - og gør det fortsat - den europæiske eksport. Endelig er Tyskland, eurozonens største økonomi, fortsat i problemer med næsten ingen vækst og stigende offentlige udgifter.

Det tyske politiske og økonomiske råderum er oven i hatten ganske begrænset på grund af det forestående valg.

De europæiske investorer må desuden sande, at de erhvervsskandaler, der er kommet frem i USA ikke er et rent amerikansk fænomen, det har uregelmæssigheder i flere forskellige lande samt de meget omtalte problemer, kriseramte Vivendi – verdens næststørste medievirksomhed – er kommet i.


Prognose

Skandaler er dog bare en ting. Og de er individuelle for de enkelte selskaber. Hvad der er værre, er de mange indtjeningsskuffelser, som halvårs- og kvartalsregnskaberne har vist i Europa. De har samtidig vist skuffende forventninger til resten af året eller i bedste fald været meget forsigtige.

Optimisterne håber dog at det lille rally i slutningen af juni og den mere afdæmpede udvikling indtil nu i august, er den første, spæde start på et bull marked. Der er dog mange pessimister, som endnu ikke er overbeviste om, at vi har set bunden i markedet.

Denne kommentar er skrevet af Kai Wieking, journalist hos Morningstar i Tyskland.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser