Euroen er landet

Facebook Twitter LinkedInStemning

Investorerne har været optimistiske gennem efteråret, og de fleste er af den overbevisning, at vi har set det værste i denne omgang. Gennem den seneste tid har focus været på introduktionen af euroen som reelle sedler og mønter i 12 lande i Europa. Langt de felste af de adspurgte investeringsforeninger og asset managere (43 I alt) i Morningstar European Fund Trends i december var optimistiske med hensyn til udvilkingen for euroen som en større valuta. Læs hele undersøgelsen.

Markedet

Det europæiske marked faldt med circa 20 pct. I 2001. Det Nordiske marked faldt rent faktisk endnu mere på grund af kursdrat til de store telekom-aktører – Ericsson og Nokia.

Mens den amerikanske centralbank, FED, i et væk skar de styrende renter for at støtte væksten, var den Europæiske Centralbank, ECB, mere tilbageholdende på grund af frygten for inflation. ECB’s bekymring gik på, at virksomhederne i Europa ville runde priserne opad i forbindelse med at euroen kom på gaden.

Prognose

Morningstars europæiske redaktør fastholder synspunktet om, at Europa efter al sandsynlighed står over for et opsving før USA. Den nuværende nedtur kan forklares af overinvesteringer i industrien i slutningen af 90’erne, hvilket har ført til nedskæringer i erhvervslivets investeringer. Men Europa udviklede ikke så udtalt en ubalance på dette område, som USA gjorde det i den såkaldte boble-økonomi, og Europa bør derfor tidligere stå foran et comeback.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings