Hvorfor er den amerikanske børs på historiske højder?

Optimismen omkring økonomien, inflationen og Federal Reserve driver aktierne, men risiciene består

Sarah Hansen 28/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

bolsa de nueva york

Det er et godt tidspunkt at have investeret i aktier

Morningstar US Market-indekset er steget med mere end 10% i år og næsten 30% i de seneste 12 måneder. Med undtagelse af en tilbagegang i april har indekset nået det ene nye højdepunkt efter det andet siden januar. S&P 500-indekset og Dow Jones Industrial Average-indekset har også sat rekorder, og Dow passerede 40.000 point-milepælen for nogle uger siden.

Analytikere hævder, at økonomiens styrke, modereringen af inflationen, solide virksomhedsindtægter og tilliden til Federal Reserve opmuntrer investorerne og bidrager til stigningerne i aktiekurserne. Dog advarer de om, at problemer kan være lige rundt om hjørnet, hvis nogen af disse faktorer kommer i ubalance.

Den amerikanske økonomi fortsætter med at vokse

Ifølge Michael Arone, chefstrateg for investeringer hos State Street Global Advisors, har den største medvind for aktierne været en uventet sund økonomi. For et år siden slog markedets observatører alarm om en mulig recession. I dag, selv med renteniveauet på sit højeste i årtier, kører økonomien på fuld damp.

Chris Zaccarelli, investeringsdirektør hos Independent Advisor Alliance, tilskriver denne overraskende styrke forbrugernes udgifter og robustheden på arbejdsmarkedet. "Disse to faktorer sammen har virkelig bidraget til at holde økonomien ude af recession," siger han.

 

Bruttonationalproduktets vækst

 

Arone påpeger, at på trods af den nylige nedgang i BNP-væksten i de seneste kvartaler, skønnes væksten for det kommende kvartal at ligge omkring 3,6%. "Vi vil ikke nå det tal, men det er stadig en sund økonomisk situation".

Analytikere fra UBS Global Wealth Management er heller ikke bekymrede over den beskedne afmatning i økonomisk aktivitet. I en nyligt offentliggjort analysebemærkning skrev Solita Marcelli, chef for investeringer for Amerika hos UBS, at væksten "stadig er relativt stærk, og sandsynligheden for en hurtig forringelse er lille...". Dette er gode nyheder for risikoaktiver, da en blid og behagelig landing for den amerikanske økonomi forventes at tillade Federal Reserve at begynde at sænke renten i slutningen af året og samtidig støtte sunde virksomhedsindtægter."

Inflationen begynder igen at falde

En stor del af markedets svingninger i første kvartal af året (for ikke at nævne den betydelige tilbagegang i april) skyldtes de uventede inflationsdata fra januar, februar og marts. Aktierne faldt, mens investorerne tilpassede sig tanken om, at Fed måske ikke ville lette sin pengepolitik så meget eller så drastisk som forventet i 2024.

 

Men nu, en en opmuntrende aflæsning af inflationsniveauet i april, betyder det, at markederne kan trække vejret lettet. "Det faktum, at [inflationen] igen bevæger sig nedad, opmuntrede uden tvivl investorerne," udtaler Arone.

Indtjeningen kommer stærkt ind

90% af de cirka 1.300 virksomheder, der udgør Morningstar US Market-indekset, har allerede fremlagt deres resultater, og næsten tre fjerdedele af dem overraskede positivt. Samlet set er indtjeningen for indekset steget med 4,4% indtil nu. "Virksomhederne fortsætter med at opnå rekordindtjening," siger Zaccarelli.

Disse indtjeninger er en væsentlig del af aktieafkastet, og markedets observatører forventer mere vækst. "Analytikerne hæver deres indtjeningsforventninger, hvilket er usædvanligt," siger Arone. "Normalt nedjusterer de dem for at sikre, at virksomhederne nemt kan overstige forventningerne."

Resultatsæsonen har også hjulpet med at berolige investorerne omkring den bekymrende markedskoncentration, hvor kursudvikling og indtjeningsvækst var begrænset til få store teknologiske virksomheder som Alphabet (GOOG) og Microsoft (MSFT). Nu ser UBS-analytikere en "opmuntrende" tendens til udvidelse af indtjeningsvæksten, som, hvis den fortsætter, "bør støtte aktieafkastet i de kommende måneder."

Investorernes tillid til Fed

I dag synes investorerne at betragte Federal Reserve som en ven, ikke en fjende. "Der er forventninger om, at hvis økonomien svækkes, er Federal Reserve klar til at sænke renten," siger Arone. Målet for det føderale fondsrenteniveau er mellem 5,25% og 5,50%. Investorerne er måske ikke alle enige om, hvorvidt det er stramt nok til at kontrollere inflationen, men der er ingen tvivl om, at centralbanken har mulighed for at lette sin politik, hvis en betydelig økonomisk rystelse (især på arbejdsmarkedet) berettiger det.

 

 

Arone hævder, at investorerne ikke bør bekymre sig så meget om tidspunktet, hvor Federal Reserve endelig vil indlede den første rentenedsættelse i lempelsescyklussen, eller hvor mange nedskæringer denne cyklus vil medføre. I hans mening er det vigtigste spørgsmål: "Er Federal Reserve parat og villig til at sænke renten, hvis økonomien vakler?" Jeg tror, svaret er et rungende "ja". Det udgør et lag af støtte til markederne."

Hvad kunne få den opadgående markedstrend til at spore af?

Selvfølgelig kan de samme faktorer, der driver markederne opad, også få aktierne til at falde. For Arone er en væsentlig risiko, at centralbanken opretholder en stram pengepolitik i for lang tid. "De venter på at få mere tillid til, at inflationen nærmer sig 2%," forklarer han. "Hvad sker der, hvis de venter for længe? Jeg tror i sidste ende, at det kunne føre til en recession, eller [Fed] kunne bryde noget på kapitalmarkederne."

Zaccarelli peger på de høje vurderinger som en anden risiko. Indtil videre har de store aktørers stærke resultater fået investorerne til at acceptere højere priser. Men det vil ikke vare ved, hvis verdens Alphabet og Microsoft begynder at mislykkes med deres mål. "I virkeligheden er prisen fastsat ud fra perfektion, og alt, der afviger fra denne perfektion, kan udløse et massivt salg," siger Zaccarelli.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser