Europæiske aktiemarkeder: Svag april for teknologiaktier

Healthcare-aktier er de mest overvurderede på markedet, hovedsageligt på grund af Novo Nordisk.

Fernando Luque 10/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Barómetro

I april faldt Morningstar Europa-indekset med 0,74 % (i euro), men der var store forskelle i afkast mellem de forskellige segmenter i vores Style Box. De største forskelle var mellem large value-aktier, som steg med 3,4 %, og large growth-aktier, som tabte 3,4 %. Siden årets begyndelse har growth-segmentet dog klaret sig bedre end value-segmentet, idet large growth er steget med 14,1 % mod +8,9 % for large value.

Barometro Europeo Estilos marzo 2024

Den relativt svage udvikling i growth-segmentet i april skyldtes til dels tab for store franske luksusvirksomheder som LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE (MC) og Hermes International SA (RMS), der tabte henholdsvis 6,2 % og 4,9 %. Yelena Sokolova, Morningstars analytiker med speciale i luksussektoren, lod LVMH's fair value-estimat være uændret på €670, da virksomheden rapporterede en forventet afmatning i salgsvæksten i første kvartal. Aktien handles i øjeblikket lidt højere end vores fair value-estimat.

Analytikeren besluttede også at holde Hermes' fair value-estimat uændret på 1.480 euro, på trods af at virksomheden rapporterede en solid salgsvækst i første kvartal. Sokolova mener, at Hermes har en meget høj værdiansættelse, da den handles til en pris, der er 50 gange højere end FactSets forventede fremtidige indtjening.

Hvorfor falder teknologiaktierne?

En anden sektor, der tyngede growth-segmentets dårlige resultater, var teknologi. De to største virksomheder i segmentet målt på markedsværdi, ASML Holding NV (ASML) og SAP (SAP), tabte henholdsvis 6,5 % og 6 % i april. Hvad angår ASML Holding, mener vores analytiker Javier Correonero, at virksomhedens resultater i første kvartal har fået investorerne til at stille spørgsmål om salget i 2025, som ledelsen anslår til mellem € 30 og € 40 mia. Analytikeren beskrev fjerde kvartal som usædvanligt, hvor ASML havde en rekordstor ordreindgang på € 9,2 mia. Ifølge ham var investorerne alt for optimistiske i det foregående kvartal og mere pessimistiske i dette.

Teknologisektoren som helhed var langt den dårligste sektor i Europa i april med et fald på 6,0 %, efterfulgt af den cykliske sektor for forbrugsvarer med et fald på 4,7 %.

 

Barometro Europeo Sectores marzo 2024

I Large Value-segmentet steg Anglo American (AAL), som australske BHP bød 31,1 mia. pund på, med 35,1 %. Buddet blev afvist af det britiske selskab, som sagde, at BHP "undervurderer" selskabet og dets udsigter betydeligt.

To andre britiske virksomheder bidrog væsentligt til den stærke udvikling i Large Value-segmentet: olieselskabet Shell PLC (SHEL) og finansvirksomheden HSBC Holdings PLC (HSBA), som steg med henholdsvis 9,2 % og 12,5 %.

Blandt de andre olieselskaber kunne TotalEnergies SE (TTE) og BP PLC (BP) også notere store stigninger (henholdsvis 8,1 % og 5,1 %). Samlet set steg energisektoren med 5,6 % og var den sektor, der klarede sig bedst i april.

Finanssektoren formåede at stige med 1,1 %, men med meget store forskelle mellem de største banker: HSBC Holdings steg med 12,5 %, mens UBS Group AG (UBSG) faldt med 10,9 %.

Inden for sundhedssektoren (som steg med 0,7 % i sidste måned) skilte AstraZenaca PLC (AZN) sig ud. Vores analytikere, som påpegede, at virksomheden havde opnået stærke resultater i første kvartal med en stigning i salget på næsten 20 %, hvilket var i overensstemmelse med deres forventninger, holdt deres estimat for fair value uændret.

Sundhedssektoren er mest overvurderet

Sundhedssektoren er den dyreste målt på værdiansættelse. Forklaringen ligger ikke kun i, at teknologi, som har været den mest overvurderede i de seneste måneder, har set sine markedsværdier falde på det seneste, men også i, at Novo Nordisk A/S (NOVO B), den største aktie målt på markedsværdi i Europa, handles med en premium på næsten 60 % i forhold til vores fair value.

 

Barometro Europeo Valoraciones marzo 2024

 

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser