Kina udsigt 2024: politisk støtte, børsnoteringer og optimisme

Managers fra JP Morgan, T. Rowe Price og Ninety One fortæller os, hvad de forventer af kinesiske aktier i det nye år.

Kate Lin 20/12/2023
Facebook Twitter LinkedIn

image

Den igangværende tilbagegang i kinesiske aktiver over de sidste tre år har efterladt mange investorer i tvivl om, hvorvidt Kina stadig er investerbart, og om investorer bør investere i emerging markets eller Asien, uden Kina. Yderligere pres på stemningen har været en nylig kreditvurderingsnedgradering for Kinas statsobligationer. Pr. 6. december faldt Morningstar Kina Indekset 11,9% for året. Siden 2021 er markedet styrtdykket med 45%.

Kinesiske aktier ramt af nedgraderinger

Dagen efter Kinas statsnedgradering, den 7. december, reviderede kreditvurderingsagenturet Moody's Investors Service også nedadgående vurderinger for 44 kinesiske virksomheder.

Otte kinesiske banker, herunder Bank of China (03988) og ICBC (01398), modtog en ny vurdering af 'Negativ'. E-handelsgiganten Alibaba (09988), internet- og spilkæmpen Tencent og telekommunikationsselskabet China Mobile (00941) var blandt de virksomheder, hvis kreditvurderingsudsigter blev nedgraderet.

Moody's udtalte, at grunden til nedgraderingerne omfatter "brede downside risici for Kinas finanspolitiske, økonomiske og institutionelle styrke" og "forøgede risici relateret til strukturelt og vedvarende lavere mellemlangsigtede økonomiske vækstrater og den igangværende nedskalering af ejendomssektoren."

Kan tingene blive værre for kinesiske aktier? Vi spurgte tre ledere, hvad de tænkte.

Kinesiske aktier har endnu ikke nået bunden

Wenchang Ma, porteføljeforvalter hos Ninety One, mener, at kinesiske aktier endnu ikke har nået bunden, på trods af at vurderingerne er krøbet under det historiske gennemsnit. Hun mener også, at "Det vil være uretfærdigt at sige, at alle nedsiderisici er ude af døren." Hun er medforvalter af Bronze-ratede Ninety One All China Equity Fund (på den billigste aktieklasse), som forvalter US$ 452 milliarder.

Hun fremhæver to risici:

1. Kina Ejendom, og

2. Inflation

Hun nævner ejendomsnedgangscyklussen som en af de vedvarende risici, hvilket rejser usikkerheder om, hvor længe denne tilbagegang vil vare, og hvornår de første tegn på stabilisering vil vise sig. En yderligere nedtur i sektoren kunne negativt påvirke den samlede økonomi, især i betragtning af dens størrelse.

"Selvom sektoren efter gældsreduktionen nu bidrager med en mindre andel af den samlede økonomi sammenlignet med sit højdepunkt, er det stadig en betydelig del. Den seneste vurdering anslår, at sektoren bidrager med over 20% til Kinas BNP," bemærker Ma.

En anden væsentlig risiko i Mas tanker er inflation. I modsætning til udviklede markeder er Ma forsigtig med, hvor længe det træge inflationsmiljø plager økonomisk vækst. Hun tilføjer: "Stemningen blandt private entreprenører og forbrugere skal stabiliseres, og det skal ske så hurtigt som muligt."

Managers opfordrer til mere politisk støtte

Ma opfordrer til mere politisk støtte, så ejendomsproblemerne kan blive løst, eller i det mindste stabiliseret.

"Politikstillingen er meget klar, og regeringen er meget støttende i at rulle flere foranstaltninger ud for at stabilisere ejendomsmarkedet. Virkeligheden er i øjeblikket, at beholdningsniveauerne i den kinesiske ejendomssektor stadig er ret høje," siger Ma.

For eksempel siger hun, at ejendomsbeholdningen i de vigtigste byer som Shanghai anses for at være sundere. Men når det går ned ad byhierarkiet, svarer usolgte boliger i byer på andet niveau til en 1,5-års beholdning. Værre endnu, selv lavere niveau lokationer sidder på mere end to års beholdning. "Det vil tage noget tid at fordøje. Der er behov for mere støtte," tilføjer hun.

Tai Hui, chefstrateg for APAC hos JP Morgan Asset Management, gentager også synspunktet om, at politisk støtte vil være af yderste vigtighed. "Jeg forventer ikke en bazooka, men flere politikker, der støtter ejendomssektoren, kommer til at være vigtige," siger Hui.

"Jeg ved, at ejendomssektoren og tech ikke ser ud til at være forbundet, men sandheden er, at ejendomssektoren er knyttet til den bredere økonomi, og det er knyttet tilbage til evnen til at drive forretning. Så det er for mig også et vigtigt signal," fortsætter han.

Indien og Japan har draget fordel af Kinas svaghed, men det kan vende

Så snart markedet er tilfreds med en større mængde politikker og transmission, kunne dette effektivt trække kapitalstrømme tilbage til kinesiske aktiver.

Ernest Yeung, der forvalter Gold-rated T Rowe Price Emerging Markets Discovery Fund, ser en afslappet sammenhæng mellem kapitaludstrømninger fra Kina og kapitaltilstrømning til de omkringliggende markeder. "Styrken i Indiens og Japans aktiemarkeder var en direkte forbindelse til svagheden på det kinesiske aktiemarked," siger Yeung. Den nøglekatalysator, der kan vende denne tendens, vil blive bestemt af den kinesiske regerings politiske mål i de næste 12 måneder.

"Hvis [Beijing-regeringen er] mere aggressiv i redningen af økonomien, så vi ikke længere har skuffelsen i væksten, så kan kinesiske aktier komme sig. Når det sker, vil den strøm vende. Styrken i Indien og Japan kan falde lidt, mens penge kan komme tilbage til Kina. Det hele afhænger af, hvad Beijing gør."

Hold øje med en hurtig ændring i stemningen over Kina

På dette tidspunkt mener Yeung, at investorer ikke har råd til at være betydeligt undervægtede i Kina. Netop for denne eksponering kunne det være en god strategi at følge indekset tæt. "Vores råd til kunder samt i vores porteføljeplacering er, at hvis du skal være i Kina, for eksempel, Kina udgør en stor del af vores indeks, så er det forkert at eje nul nu, fordi værdiansættelse og positionsstemning er så ekstrem."

Hvis der er tilstrækkelig politisk støtte på plads til at sætte økonomisk vækst på dagsordenen igen, kan stemningen ændre sig igen, og denne svingning kommer hurtigt. Når kinesiske aktier begynder at vise tegn på et comeback, siger Yeung: "de fleste porteføljer rundt om i verden, der har solgt ud af Kina-positionen, vil genoverveje deres porteføljer."

I overensstemmelse med dette synspunkt siger JP Morgan AM's Hui: "Det er meget svært at pynte på det faktum, at stemningen lige nu stadig er meget forsigtig over for Kinas onshore [marked]. Men samtidig kan stemningen ændre sig ret hurtigt."

Hvad sker der med Kinas forestående børsintroduktioner?

Udover politik tilføjer Hui en anden faktor at holde øje med – nogle velmodtagne børsintroduktioner af kinesiske virksomheder. Han tænker: "Vi har brug for, at indenlandske investorer først føler sig mere optimistiske. Derefter vil det overbevise internationale investorer om at komme tilbage til Kina."

"Hvis vi begynder at se et par flere kendte navne inden for teknologi begynde at kunne blive børsnoteret enten i USA, i Hongkong, eller endda tilbage i Kina, tror jeg, at det igen vil være vigtigt, fordi det i sidste ende vil signalere, at disse virksomheders ledelser føler, at de får en bedre pris eller bedre vurderinger fra markederne. Det vil igen være et vigtigt signal om tillid for bredere investorer til at komme tilbage til teknologi."

Fokus på virksomheder, der kontrollerer omkostninger, diversificerer og vokser

Et udtryk, der har været omkring i wellness-området i årevis, har nu fundet sin vej til mødet om virksomhedsstrategi – 'Selvhjælp'.

Ninety Ones Ma og Ernest Yeung, porteføljeforvalter hos T Rowe Price, lagde begge vægt på vigtigheden af "selvhjælp" af virksomheder. For at forklare dette delte Yeung gruppen af kinesiske teknologinavne op i to kategorier – han mener "at begge kategorier er ret interessante."

1. Den første kategori omfatter virksomheder, der har gjort fremskridt på det internationale marked. Han gav to eksempler: e-handelsplatformen PDD Holdings (PDD) og spilvirksomheden NetEase Inc (09999, NTES).

2. Den anden kategori indeholder en række virksomheder, der er engageret i at strømline omkostninger for at beskytte profit. Et eksempel på dette er Tencent Holdings (00700).

Yeung siger: "Virksomhederne anerkender det faktum, at det indenlandske marked ikke længere vokser hurtigt. De engagerer sig i en masse selvhjælp. For eksempel sparer de på omkostningerne, rationaliserer deres investering og sælger mange af deres ikke-kerneinvesteringer."

"Investeringstesen for denne kategori skifter fra vækst til værdi. Hvis de gør den rigtige selvhjælp, kan aktierne gå op, fordi de ikke længere driver indtjening fra top-linjeomsætning, men de driver indtjening fra omkostningsbesparelser og rationalisering af investeringsporteføljen."

Også på jagt efter virksomheder, der "hjælper sig selv", siger Ma: "Vi vil gerne finde virksomheder i dette cykliske vendepunktsmiljø, men også har selvhjælpen til at tilføje det inkrementelle strukturelle vækstelement til det."

Managers roterer nu væk fra værdi

Udover at investere i billige, cykliske navne, siger Ma, at det at have en "blandet stil" ville hjælpe med at navigere gennem forskellige stilpræstationscyklusser. Det betyder, at på porteføljeopbygningsniveauet kigger hun på individuelle aktier og overvejer deres indvirkning på den samlede stil-eksponering i forhold til risiko og belønning for den samlede portefølje.

"I stedet for at værdi er den eneste investeringsstil, der har virket, begynder vi at se kvalitet, indtjeningsmomentum og prismomentum gøre en forskel og blive meningsfulde præstationsdrivere for aktiekurser og for aktieudvælgelse."

Som aktieplukker er Ma glad for at se en bredere rally på tværs af en række faktorer. "Og vi tror meget, at denne slags miljø sandsynligvis vil fortsætte ind i 2024," tilføjer hun.

I Ninety Ones portefølje er en anden mulighed nogle cykliske vækstnavne. "Dette kommer fra de virksomheder, der har gennemgået meget lange affasnings- og indtjeningsnedgraderingscyklusser, der måske vender om på dette tidspunkt." Eksempler inkluderer visse tech-industrier, hvor lagerbeholdninger er ved at nå til en ende.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Kate Lin

Kate Lin  is an Editor for Morningstar Asia, and is based in Hong Kong

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser