Er daytrading lige så afhængighedsskabende som gambling?

Forveksl det ikke med investering – på et neurokemisk niveau er gambling, daytrading og spekulation ikke særlig forskellige.

Jessica Bebel 21/11/2023
Facebook Twitter LinkedIn

Energy

Så, du er 25 og lige færdig med universitetet. Du har fået dit første job og en god løncheck. Hvad er det næste skridt? Måske vil du investere, trods alt tjente din ven store penge, da GameStop-aktien skød i vejret. Plus, du har set Wolf of Wall Street (spoiler alert), og en komfortabel fængselstid er ikke afskrækkende nok til at få dig til at undgå at handle med enkelte aktier.

Eller du kunne tage dine penge til Vegas og forsøge at vinde stort. Chancerne for, at det sker, er små, og der er risiko for, at du mister det hele. Højdepunkterne ved gambling ser drømmende ud, og nedturene kunne tømme din bankkonto. Men vent. Hvorfor taler vi overhovedet om gambling? Fordi, på et neurokemisk niveau, er gambling, daytrading og spekulation ikke meget forskellige overhovedet. For at forstå, hvorfor dette sker, skal vi først forstå grundlaget for, hvorfor vi gør noget: motivation, drivkraft og belønning.

Hvorfor føles det så godt, når vores aktier stiger?

Lad os starte på niveauet af et enkelt molekyle: en neurotransmitter. Neurotransmittere er din krops kemiske budbringere. De er ansvarlige for alle mulige funktioner, og vigtigt for investering, de er en integreret del af at drive vores adfærd. Dopamin er en neurotransmitter, der spiller en rolle i dit belønningscenter ved at drive "behagelig belønning og motivation" ifølge Cleveland Clinic. Dopamin udløser også dine binyrer, som producerer adrenalin. Adrenalin er et hormon, der er ansvarlig for den "rus" følelse, du får, når du gambler. Så selvom det kan føles som om, dette kommer til at være dit store gennembrud, kaster du faktisk ikke en fair terning.

Som med afhængighedsskabende stoffer, når du gambler, lyser dit hjernes belønningscenter op. Højdepunkterne føles højere på grund af denne store mængde dopamin, der oversvømmer dit system. Gambling har en særlig afhængighedsskabende kvalitet til det. "Gambling, i modsætning til enhver anden afhængighed, er forbundet med kognitive forvrængninger," siger UCLA Health, "Folk siger, 'Hvis jeg fortsætter med at gamble, så vil jeg til sidst vinde... Den kognitive forvrængning forekommer ofte hos mennesker, som har tabt store mængder penge eller andre aktiver på grund af gambling. Nogle gange driver deres stolthed, ego eller følelse af fortvivlelse dem til at gamble mere, i håb om at vinde tilbage, hvad de har tabt.

Hvorfor føles daytrading som gambling?

Hvad har dette at gøre med investering? På et neurokemisk niveau er gambling, daytrading og spekulation ikke særlig forskellige. Adfærdsøkonom Sarah Newcomb siger, at 'Der er bestemt legitime grunde til lejlighedsvis handel. Noget handel er resultatet af langtidsplanlægning og udførelsen af en solid strategi. Men gentagne undersøgelser, herunder Morningstars årlige Mind the Gap-rapport, demonstrerer, at investorer, der aktivt handler, har tendens til at underpræstere markedet.

Lad os tage et skridt tilbage. Hvad er forskellen mellem trading og spekulation? Morningstars John Rekenthaler citerer Cambridge Dictionarys definition af spekulation som 'at købe noget i håb om, at dets værdi vil stige, og derefter sælge til denne højere pris for at opnå en fortjeneste.' Rekenthaler citerer derefter Investopedia, der siger, at spekulation er 'at gennemføre en finansiel transaktion, som har betydelig risiko for at miste værdi, men også holder forventningen om en betydelig gevinst.'

Hvad med bare at handle enkelte aktier? 'Aktiehandel er handlingen med at købe og sælge aktier i en børsnoteret virksomheds aktier på det åbne marked' ifølge Morningstars Investeringsglossar. Definitionen fortsætter yderligere med at fastslå, at 'investorer kan profitere fra aktiehandel ved at købe aktier til en lav pris og sælge dem senere til en højere pris. Der findes en række forskellige strategier for aktiehandel. Nogle investorer kan købe aktier i håbet om, at de stiger i pris over længere tid. Andre kan købe og sælge aktier gennem dagen for at fange kortvarig vækst (daytrading).'

Hvorfor handler og spekulerer vi i aktier, når det er risikabelt?

Så, hvorfor ville vi handle eller spekulere, når det er risikabelt? Det er ikke meget anderledes end hvorfor gamblere gambler. Newcomb peger på fire nøglefaktorer: frygt, grådighed, overmod og sensationssøgning. 'Når man står over for smerten ved et betydeligt tab, er nogle investorer villige til at afvige fra deres langsigtede strategi for at reducere usikkerheden i øjeblikket. På lang sigt er dette generelt en dårlig idé, da markeder historisk set har genoprettet sig og belønnet investorer for at holde kursen. I øjeblikket kan følelsen af magt fra at tage handling og sikkerhed fra at reducere risikoeksponeringen føles mere værdifuld end den abstrakte mulighed for fremtidige rebounds,' siger Newcomb.

Når du handler, tager en risikabel beslutning, og afviger fra dine langsigtede strategier, tænder dopamin belønningscentret i din hjerne, og du føler glæde ved chancen for en potentiel stor gevinst, selvom det skader din langsigtede præstation.

Overmod er også vigtigt for spekulation. Ifølge Newcomb, "er overmod graden, hvori en investor overvurderer deres evne til at generere afkast." Du skal tro, at du kan slå oddsene, ellers ville du ikke prøve. Dette er en gamblers tankegang. "Ironien er, at overmod fører til hyppig handel, og hyppig handel fører til underpræstation.

Er der en sikker måde at spekulere på?

Så er der en sikker måde at spekulere på? Newcomb siger "Vi hører meget om investorerens irrationelle adfærd, og meget af tiden tilskrives det heftige ting som overmod og andre kognitive fordomme. Men hvad med god gammeldags grådighed og spændingen ved spillet?"

Exhibit 1

3 tips til at ‘spille ansvarligt’ med din portefølje

Her er, hvad Newcomb har at sige om at 'spille ansvarligt', "Mest vigtigt, spil ikke med penge, du ikke har råd til at miste."

Hun giver også nogle tips:

  1. Afsæt et beløb, som du kan undvære, og brug det til spekulation. Dette holder spillet i gang uden at vende nedturen til tab, der kan ruinere dig. Du kan stadig potentielt tjene mange penge på denne måde, men du vil ikke miste dit liv eller levebrød i processen.

  2. Spil ikke med penge, der ikke er dine at miste. Hvis du deler økonomi eller forvalter penge for andre, sørg for at holde din spekulation adskilt fra disse midler. Den eneste undtagelse ville være, hvis du har et informeret samtykke fra den anden part.

  3. Spekuler ikke på margin. Med andre ord, lån ikke penge til at gamble på markedet. At låne for at gamble gør finansiel ruin mere sandsynlig på lang sigt. Gæld er bedst brugt, når du har al den information og tid, der er nødvendig for at reducere din risikoeksponering."

Fordi lad os se det i øjnene. Vegas kan være spændende. Investering bør ikke være det.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jessica Bebel  er assistent på afdelingen for offentlig engagement hos Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser