USA's seneste CPI tal cementerer enden på Feds renteforhøjelser

Obligations-tradere forventer fire rentereduktioner fra den amerikanske centralbank i 2024

Sarah Hansen 15/11/2023
Facebook Twitter LinkedIn

Economy spelled out on american flag

Oktober måneds rapport om forbrugerprisindekset viste flere forbedringer i inflationen - et positivt tegn for investorerne på, at Federal Reserves historiske renteforhøjelseskampagne endelig har en effekt på økonomien.

Bureau of Labor Statistics (BLS) rapporterede, at forbrugerprisindekset steg med 3,2% på årsbasis og 0,2% på månedsbasis i oktober, blandt andet på grund af faldende energipriser. Den årlige stigning var lavere, end økonomerne havde forventet. 

Core CPI, som udelukker ustabile fødevare- og energipriser, steg med 4,0% på årsbasis efter at være steget med 4,1% i september - den mindste årlige ændring siden september 2021, ifølge BLS. Dette tal lå også under økonomernes forventninger.

De seneste data om aftagende inflation er tegn på, at centralbankens renteforhøjelser, som begyndte i marts 2022, da man begyndte på en langvarig kamp for at bringe den stigende inflation tilbage til målet på 2%, måske endelig er ved at være slut.

Morningstars amerikanske seniorøkonom Preston Caldwell siger: "Dagens positive inflationsnyheder er med til at cementere argumentet for en Fed-pause med renteforhøjelser."

Nøgletal for CPI-rapporten for oktober
- CPI var stabilt efter en stigning på 0,4 % i september.
- Core CPI steg 0,2 % efter en stigning på 0,3 % i september.
- CPI steg 3,2% år over år efter at være steget med 3,7% måneden før
- Core-CPI steg 4,0 % fra året før efter at være steget 4,1 % i september.

Benzinpriserne presser den samlede inflation ned, mens kerneinflationen er mere vedvarende

En stor del af reduktionen i den samlede inflation skyldtes faldende energipriser. Caldwell påpeger, at oliepriserne i gennemsnit faldt med 4 % i løbet af måneden, mens andre produkter som benzin oplevede endnu større fald.

På den anden side er kerneinflationen mere vedvarende takket være stigende priser på boliger, som ifølge Caldwell "stadig driver størstedelen af inflationsproblemet". Reduktionen i væksten i boligpriserne fra 0,6 % i september til 0,3 % i oktober skyldtes i høj grad faldende hotelpriser snarere end faldende husleje eller tilsvarende huslejepriser for boligejere.

"Alligevel forventer vi, at de samlede huslejepriser vil falde meget i løbet af det næste år, da lejepriserne på markedet [for nye lejere] har været omtrent flade i et år nu, og boligudbuddet fortsætter med at stige i et hurtigt tempo," siger Caldwell.

 

Inflationen i servicesegmentet er stadig høj

Mens priserne på forbrugsgoder faldt med 2,1 % på årsbasis i oktober, siger Caldwell, at priserne på tjenesteydelser (ekskl. energi, husly og sundhedspleje) fortsat er "den mest bekymrende kategori". Denne kategori er steget med 7,2 % på tre måneders årsbasis.

Caldwell siger, at en midlertidig stigning i flypriserne delvist er skyld i dette tal, men han peger på den vedvarende høje inflation i bilforsikring, personlig pleje og mere i denne kategori som årsag til, at priserne forbliver høje.

Sænker Fed renten næste år?

Det forventes, at Fed lader renten være uændret på sit næste møde i december, og markedet vender nu blikket mod 2024.

"Markedet bevæger sig tættere på vores optimistiske syn på inflationen og forventningerne til Feds rentesænkning," siger Caldwell. Han forventer, at den amerikanske rente vil falde fra det nuværende interval på 5,25%-5,50% til 3,75%-4,00% ved udgangen af 2024, og yderligere til 2,00%-2,25% ved udgangen af 2025.

Investorerne er også optimistiske på obligationsmarkedet. Omkring 30% af deltagerne i CME FedWatch forventer nu, at Fed sænker sin benchmark-rente til 4,25%-4,50% inden december 2024. Det ville være fire reduktioner på hver 0,25 %.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser