Morningstars europæiske markedsbarometer oktober 2023

Der er betydelige forskelle i afkast, men også i værdisætning, mellem store og små virksomheder.

Fernando Luque 08/11/2023
Facebook Twitter LinkedIn

barometer

 

Oktober, som har været præget af konflikten i Mellemøsten, har været en udfordrende måned for de europæiske aktiemarkeder. Morningstar Europe NR-indekset faldt med 3,8 % i euro, men det tal afspejler ikke fuldt ud de forskelle, der har været i investeringsstilen hos de virksomheder, der udgør indekset.

Selvom der i denne måned har været en forskel i afkastet mellem value- og vækstvirksomheder (Large Value-stilen i vores European Style Box faldt med 2,1% sammenlignet med et tab på 3,0% for Large Growth-segmentet), har de største forskelle fundet sted mellem store og små virksomheder.

 

Barometro europeo por estilos

 

I sidste måned oplevede store europæiske virksomheder et gennemsnitligt fald på 2,9%, sammenlignet med et fald på 4,6% for små virksomheder. Men det er ikke en isoleret situation. Hvis vi sammenligner afkast over længere perioder (1 år eller 3 år), er store virksomheder stadig mere afkastgivende end små virksomheder.

Barometro europeo Large vs Small Caps

Som altid afhænger forskellene i investeringsstilenes afkast af forskellene i afkast på sektorniveau.

I oktober oplevede næsten alle sektorer tab, med to undtagelser: energisektoren, som var uændret, og forsyningssektoren, som steg en smule med 0,3 % i euro. Derfor har value-investeringer klaret sig bedre i forhold til vækstinvesteringer. Sektorerne med de største fald inkluderer cyklisk forbrug (-5,2%) og sundhed (-4,6%).

Barometro europeo por sectores

 

I den cykliske forbrugssektor var der især to brancher, der blev ramt af nedgangen: luksusvareindustrien (LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE LVMH faldt med 5,8 % og Kering SA KER med 11,3 % i oktober) og den tyske bilindustri (Mercedes-Benz Group AG MBG og Bayerische Motoren Werke AG BMW tabte henholdsvis 15,9 % og 9,1 %).

I sundhedssektoren kunne det stærke resultat for Novo Nordisk NOVO (+5,0%), virksomheden med den højeste markedsværdi ikke kun i sektoren, men på hele det europæiske aktiemarked, ikke kompensere for de kraftige fald i virksomheder som Sanofi SA SAN (-15,6%) eller AstraZeneca PLC AZN (-8,1%).

Endelig er det med hensyn til værdiansættelser også værd at nævne, at der er meget store forskelle mellem store og små virksomheder: I slutningen af oktober var Price/Fair Value for store virksomheder 0,88 sammenlignet med 0,73 for små virksomheder. Den vedhæftede graf viser også, at det billigste segment er small value med en Price/Fair Value på 0,68. Det mindst attraktive med hensyn til værdiansættelse er stadig Large Growth med en Price/Fair Value på 0,99.

 

Barometro europeo por valoraciones

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
AstraZeneca PLC11.994,00 GBX5,66Rating
Bayerische Motoren Werke AG105,00 EUR-1,32
Kering SA325,85 EUR-0,09Rating
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE782,00 EUR-2,31
Mercedes-Benz Group AG72,75 EUR-1,72Rating
Novo Nordisk A/S Class B867,20 DKK-1,31Rating
Sanofi SA91,91 EUR4,80Rating

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser