Lavere end forventet resultat for fragtgiganten Mærsk - Skærer 10.000 jobs

Shippingselskabet Mærsks aktiekurs er nede med ca 15% på børsen, efter at kvartalsrapporten viste en lavere omsætning og indtjening end forventet. Mærsk udvider nu sit igangværende besparelsesprogram og planlægger at reducere sin arbejdsstyrke med 10.000. Morningstar fastholder sit fair value-estimat for aktien.

Johanna Englundh 03/11/2023
Facebook Twitter LinkedIn

maersk

"Vores branche står over for en ny normal med afdæmpet efterspørgsel, priser, der vender tilbage til historiske niveauer, og inflationspres på vores omkostningsbase. Siden sommeren har vi set overkapacitet i de fleste regioner, hvilket har udløst prisfald og ingen mærkbar stigning i skrotning eller inaktivitet af skibe," siger CEO Vincent Clerc i pressemeddelelsen.

Gruppen advarede allerede i august om et større fald i den globale efterspørgsel efter skibscontainere i år på grund af lav økonomisk vækst og udfasning af skibe i kølvandet på Covid-19-pandemien.

"Mærsks kvartalsrapport var skuffende. Selv om ingen forventede store tal, var det sproget og den skuffende tone i erklæringen, der har taget luften ud af investorernes sejl, og aktierne er faldet med mere end 15% i skrivende stund. Vi fastholder vores fair value-estimat på DKK 17.600 for aktien og mener, at en masse negativitet allerede er indregnet i aktiekursen på nuværende tidspunkt. Når det er sagt, kan investorer, der håber på en hurtig vending, blive skuffede", siger Michael Field, der er europæisk markedsstrateg hos Morningstar.

I lyset af de kommende udfordrende tider siger Mærsk, at de har fremskyndet deres tiltag for at begrænse omkostningerne og bevare pengestrømmen for at sikre den økonomiske performance. Nedlæggelsen af 10.000 stillinger forventes at resultere i besparelser på 600 millioner dollars i 2024 sammenlignet med 2023 og øgede omstruktureringsomkostninger på 350 millioner dollars, en stigning fra 150 millioner dollars, som blev annonceret i begyndelsen af 2023, hvor størstedelen af stigningen forventes at påvirke 2023.

De tidligere udmeldte forventninger til hele året fastholdes, men forventes nu at ligge i den lavere ende af de tidligere udmeldte intervaller for EBIT og EBITDA på henholdsvis 3,5-5,0 milliarder dollars og 9,5-11,0 milliarder dollars. Forventningerne til 2024 vil blive kommunikeret i forbindelse med offentliggørelsen af årsresultatet for 2023 den 8. februar 2024.

På baggrund af den nuværende udvikling forventer Michael Field, at forventningerne til 2024 sandsynligvis ikke vil være særlig positive, og markedet justerer i dag i overensstemmelse hermed.

"Selvom det hele lyder slemt, er der et positivt aspekt. Volumen er begyndt at komme sig i shippingindustrien. Mens risikoen for øget adgang fra konkurrenter stadig er til stede, er Mærsk godt positioneret til at klare stormen med en betydelig gældsreduktion i de seneste år," siger Field.

Mærsk meddelte, at de finansielle resultater for tredje kvartal af 2023 var på niveau med forventningerne i et vanskeligt markedsmiljø. Omsætningen faldt fra 22.767 millioner dollars til 12.129 millioner dollars i perioden, sammenlignet med de forventede 12.582 millioner dollars.

EBITDA faldt til 1.878 millioner dollars i tredje kvartal, ned fra 10.862 millioner dollars i samme periode sidste år, og lavere end analytikernes forventninger på 1.968 ifølge S&P Global Market Intelligence.

"Det klare budskab fra ledelsen i dag var, at markedssituationen er forværret. Fragtraterne fortsætter med at falde, hvilket har en alvorlig indvirkning på driftsmarginen. Virksomheden tager initiativer til at reducere arbejdsstyrken for at tilpasse sig det nye miljø, mens forventningerne til investeringerne for det kommende år er blevet reduceret betydeligt," tilføjer Michael Field.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class A11.460,00 DKK0,26

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser