Ørsted foretager nedskrivning på 28 milliarder og stopper USA-projekt, aktien styrtdykker

Ørsted aktien falder med 20% efter at virksomheden bogfører nedskrivninger på 28,4 milliarder DKK i sin amerikanske portefølje og samtidig har meddelt, at de trækker sig ud af to amerikanske offshoreprojekter.

Johanna Englundh 01/11/2023
Facebook Twitter LinkedIn

 vindkraft

Ørsted har besluttet at afbryde udviklingen af Ocean Wind 1 og 2-projekterne i USA. Yderligere har virksomheden truffet den endelige investeringsbeslutningen om Revolution Wind-projektet, som en del af en igangværende gennemgang af firmaets amerikanske offshore-vindportefølje, meddeler virksomheden. 

Virksomheden havde tidligere sagt, at nedskrivningerne "kan udgøre op til 16 milliarder danske kroner" i sin amerikanske portefølje. Men siden da har de amerikanske offshore-vindprojekter oplevet "yderligere negative udviklinger på grund af ugunstige påvirkninger relateret til forsyningskæden, stigende renter og manglen på en OREC-justering på Sunrise Wind."

"På grund af ugunstige påvirkninger relateret til forsyningskæden, fremskridt i retningslinjer for skattefradrag for investeringer (ITC), stigende renter og manglen på en OREC-justering på Sunrise Wind, har vi anerkendt nedskrivninger på 28,4 milliarder DKK i løbet af 2023. De fleste af disse (19,9 milliarder DKK) vedrører vores amerikanske offshore-projekt Ocean Wind 1", siger Mads Nipper, administrerende direktør for Ørsted.

"Udover nedskrivningerne vil en reservation på cirka 8-11 milliarder DKK relateret til, at vi afbryder udviklingen af Ocean Wind 1, have en negativ indvirkning på vores EBITDA i 4. kvartal 2023", tilføjer Nipper.

Reservationen tager højde for eventuelle gebyrer for ophævelse af kontrakter, som endnu ikke dækkes af nedskrivningerne men udelukker eventuel genbrugsværdi af eksisterende udstyr omfattet af kontrakter.

Da nedskrivningen påvirker kapitalstrukturen, træffer Ørsted foranstaltninger med henblik på at reducere omkostningerne, forbedre kapitalanvendelsen, finansiere forsyningskæden, prioritere udviklingsaktiviteter og rationalisere porteføljen.

"Som en del af den igangværende gennemgang af vores amerikanske portefølje vil vi vurdere de potentielle konsekvenser for vores nuværende langsigtede strategiske udviklingsmål og finansielle mål," oplyser virksomheden.

Ørsted forventer at opdatere markedet senest i forbindelse med offentliggørelsen af Q4 rapporten 2023.

Hvad angår Revolution Wind, som Ørsted ejer halvdelen af og nu har truffet investeringsbeslutning om, fremgår det, at onshore-byggeriet er påbegyndt. Ydeligere meddeler de at offshore-byggeriet vil begynde i 2024 og forventes at blive afsluttet i 2025. Ud over nedskrivningen på 3,3 milliarder, som Ørsted foretager i rapporten for tredje kvartal, har Revolution Wind attraktiv værdiskabelse, skriver Ørsted.

Driftsresultatet (EBITDA) udgjorde 19,4 milliarder DKK i løbet af 2023, en nedgang på 6,0 milliarder DKK i forhold til samme periode året før. EBITDA eksklusive nye partnerskaber steg med 1,0 milliarder DKK til 15,4 milliarder DKK.

Ørsteds EBITDA-prognose for 2023 på 20-23 millioner DKK opretholdes, eksklusive reservationen på cirka 8-11 milliarder DKK relateret til Ocean Wind 1. På grund af længere tidsrammer i projektporteføljen og afslutningen af Ocean Wind 1 forventes Ørsteds bruttoinvesteringer (capex) i 2023 at udgøre 40-44 milliarder DKK 4 milliarder mindre end tidligere prognose.

 

Aktien er væsentligt undervurderet ifølge Morningstar

Morningstars senioraktieanalytiker Tancrede Fulop vurderer, at nedskrivningen svarer til den samlede sum, som Ørsted har brugt på sine amerikanske havvindprojekter. Beløbet på 28 milliarder DKK er dog langt over de 16 milliarder DKK, der blev meddelt i august, hvilket skyldes virksomhedens beslutning om at afbryde projekterne Ocean Wind 1&2 på grund af yderligere forsinkelser på grund af leverandører, færre muligheder for at udnytte skattefordele og nyligt stigende langfristede renter i USA.

"Ørsted understreger, at dets kapitalstruktur påvirkes af disse ugunstige begivenheder. Dette kan medføre til en fremtidig udstedelse af nye aktier, som efter vores opfattelse forklarer en stor del af dagens kursfald. Vi mener, at aktien er betydeligt undervurderet, men indtil der kommer klarere tiltag for at styrke balancen, vil aktien ikke komme sig igen," skriver Tancrede Fulop i en kommentar.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Orsted A/S411,00 DKK-2,03Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser