Hvornår skal man sælge en aktie?

Svaret afhænger af menneskelig adfærd, investeringsstile og ens personlige mål.

Ian Tam, CFA 24/10/2023
Facebook Twitter LinkedIn

Neon question mark

Det gamle ordsprog "køb lavt, sælg højt" bruges ofte som et sarkastisk svar til dem, der søger rådgivning om aktieinvesteringer. Naturligvis, hvis vi alle kunne gøre dette, ville der ikke være behov for en aktiemarked. At have disciplinen til at kunne sælge en aktie, når passende betingelser er opfyldt, er virkelig en af de sværeste ting ved at investere. Men hvorfor er det så svært?

Vores adfærd arbejder imod os

Mennesker er generelt modtagelige for at have fordomme af alle forskellige slags. Ofte betyder disse fordomme, at vi i sidste ende træffer dårlige økonomiske beslutninger. Som ordsproget siger, "at fejle er menneskeligt; at tilgive, guddommeligt.” Desværre er det måske ikke lige så nemt at tilgive en fejl i dine investeringer, når det kommer til at have effekt på dine økonomiske mål. At se indad for at genkende nogle af de fordomme, der ligger i dine investeringsbeslutninger, og omgå dem ved objektivt at sammenligne fakta, er ofte en nyttig øvelse, før du træffer en købs- eller salgsbeslutning.

For eksempel vil du som aktieinvestor uundgåeligt støde på et markedsnedbrud. Et almindeligt bias kendt som "loss aversion" kan få en investor til at sælge positioner under et nedbrud og realisere tab, mens de går glip af genopretningen. Et andet almindeligt bias er kendt som "confirmation bias", hvor en investor kan søge efter information, der bekræfter deres holdning, og måske vægte den tungere end information, der modsiger denne holdning. Dette kan naturligvis få en investor til at holde fast i en aktie for længe.

Kort sagt er fordomme ikke dine venner, når det kommer til at investere. Det første skridt i at anerkende fordomme er vigtigt for en disciplineret investor. Derefter er det godt at genkende, hvordan du investerer.

Der er forskellige måder at investere på

Der er et væld af tilgange, når det kommer til aktieinvesteringer. At forstå den investeringsstil, der er mest intuitiv for dig, vil hjælpe dig med at definere en skabelon eller en spilleplan for at evaluere købs- og salgsmuligheder. Selvom dette ikke er en udtømmende liste, præsenterer vi her tre grundlæggende stilarter.

1. Værdiinvestering: I lighed med Morningstars tilgang til at værdiansætte aktier, forsøger værdiinvestorer at tildele en reel værdi til en aktie, ofte baseret på en prognose for fremtidige pengestrømme. Til dette bruger de en discounted cashflow-model (DCF) til at estimere, hvad aktien burde være værd i dag. For værdiinvestorer er et rimeligt tidspunkt at sælge, når en akties pris når eller nærmer sig estimatet af dens virkelige værdi.

Ikke tilfældigt nok fungerer Morningstars stjernerangering for aktier på samme måde. Et undervurderet firma får 5 stjerner, et firma med rimelig værdi får 3 stjerner, og et overvurderet firma får 1 stjerne.

Værdiinvestorer kan også anvende vurderingsforhold som pris til indtjening, pris til salg osv. som et mål for at afgøre, om en aktie handles til en rimelig multipel sammenlignet med andre i indekset eller en specifik sektor eller branche. I dette tilfælde kan investorer overveje at sælge, hvis en akties multipel er meget højere end lignende virksomheder eller et bredere univers som et indeks.

2. Vækstinvesteringer: Vækstinvestorer har en tendens til at lede efter muligheder, hvor der er potentiale for hurtig indtjeningsvækst i et firma. Som den polære modsætning til en værdiinvestor, kunne vækstinvestorer ikke være mere ligeglade med, hvad et firma er værd i dag. I stedet fokuserer de på et firmas evne til at generere profit i fremtiden.

Generelt har vækststilen været stærk i det seneste årti, med tanke på den store opgang i teknologisektoren, hvor vækstaktier ofte dukker op. Her kan investorer se på et firmas historiske vækst i indtjening, analytikervurderingssentiment og historisk lønsomhed som en målestok for at måle, om firmaets nuværende vækstbane fortsat er i overensstemmelse med forventningerne. Når den fundamentale vækst aftager, måske som annonceret gennem en missede indtjeningsrapport eller en nedadgående trend i indtjeningen, kan vækstinvestorer overveje at lade en vækstaktie gå.

3. Momentuminvesteringer & teknisk analyse: Ligesom kirke og stat er momentuminvesteringer modsætningen til fundamentale investeringer (hvilket inkluderer både vækst og værdi). Her har investorer tendens til at følge trends i aktiekurser – med rødder i teorien om, at markedet er effektivt, og at al information hurtigt afspejles i en akties pris. Momentuminvestorer stoler sædvanligvis på signaler fra markedet, der indikerer, at en akties pris har brudt den trend, den var i før. Som et eksempel, når det 50-dages glidende gennemsnit af en akties pris falder under det 200-dages glidende gennemsnit, kan momentuminvestorer tolke dette som en trendomvending, i betragtning af, at nyere aktiekurser er lavere end de var i den mere fjernere fortid.

Det skal understreges, at momentuminvesteringer ikke er for de sarte sjæle, da det kræver omfattende overvågning og oftest aktiv handel i en portefølje.

Hav en spilleplan

 Uanset hvilken stil (eller kombination af stilarter) der anvendes, er nøglen her at gå ind i en investeringsposition med en spilleplan. Det er ofte en god idé at overveje, om de forudsætninger, der fik dig til at købe en aktie, stadig gælder i dag. Hvis de ikke gør det, så sælg. Selvfølgelig er dette meget lettere sagt end gjort. At bruge referencepunkter gennem et regneark, finansiel software eller endda pen og papir er nyttige værktøjer for at sikre, at du foretager objektive sammenligninger regelmæssigt.

Livet kommer ofte i vejen

Naturligtvis är det andra skälet till att sälja någon investering när dina livsförhållanden förändras. Till exempel, om du behöver pengarna för att köpa ett hem eller för att börja njuta av din pension, måste du sälja. Det är värt besväret att tänka på framtida livsförändringar – oavsett om det är på gång eller år in i framtiden – när du bestämmer dig för vilka aktier du ska köpa.

Selvfølgelig er en anden grund til at sælge en investering, når dine livsomstændigheder ændrer sig. For eksempel, hvis du har brug for penge til at købe et hus eller til at begynde at nyde din pension, er du nødt til at sælge. Det er værd at overveje fremtidige livsændringer - uanset om de er lige rundt om hjørnet eller år inde i fremtiden - når du beslutter, hvilke aktier du skal købe.

Aktier medfører generelt større opadgående potentiale og flere risici end obligationer. At tilpasse din aktivfordeling (blandingen af aktier og obligationer) til din risikoprofil og investeringshorisont er af afgørende betydning for at undgå at skulle sælge en position med tab, blot for at opdage, at du ikke kan nå dine økonomiske mål.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ian Tam, CFA  Iam Tam, CFA is Director of Investment Research at Morningstar Canada. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser