3 ETF'er med lave omkostninger og høj Sustainability Rating

ETF'er tilbyder investorer en god mulighed for at diversificere deres porteføljer. Vi identificerer tre muligheder med lave omkostninger samt høj Sustainability Rating.   

Mads Pihl 15/08/2023
Facebook Twitter LinkedIn

Global investing

 

Betydningen af lave omkostninger og håndtering af ESG-risici er to afgørende aspekter af moderne investering. I en tid, hvor omkostningseffektivitet og bæredygtighed er i centrum, fremhæver vi tre mulige ETF'er, som kan tilbyde omkostningsbevidsthed og samtidig integrere miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige hensyn for at minimere risici og fremme en mere ansvarlig portefølje. 

Screeningsprocess:

 

Screeningskriterierne for denne søgning er baseret på ETF'er, som er tilgængelige til salg i Danmark. Herunder er der screenet efter en Morningstar Rating på 4 stjerner eller derover, en Medalist Rating på 'Silver' eller bedre samt en Morningstar Sustainablity Rating på minimum 'Above Average'.

Dernæst er resultaterne fra screeningen filtreret efter ETF'er med de laveste årlige omkostninger samt den laveste Risk Score inden for henholdsvis Environmental, Social og Governance (ESG).

De tre nedenstående ETF'er opfylder alle disse kriterier, og de årlige omkostninger for hver ETF udgør 0,12%. Dette betyder, at en investering på 10.000 kr vil medføre årlige omkostninger på blot 12 kr.

  1. iShares MSCI EMU ESG Screened UCITS ETF EUR (Dist) (SLMB)
  2. Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF 1D (XUTC)
  3. Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D (XUHC)

 

 

1. iShares MSCI EMU ESG Screened UCITS ETF EUR (Dist)

Morningstar Rating: ★★★★

Medalist Rating: Gold

Morningstar Sustainability Rating: 🌐🌐🌐🌐

Dividend Yield: 2,62%

Inden for 'Portfolio Governance Risk Score', altså de ledelsesbaserede risici, scorede denne ETF bedst ud af de 12 med de laveste omkostninger.

Denne ETF har en investeringsstil, som er 'Large Blend', og den følger kategorien 'Eurozone Large-Cap Equity'.

Baseret på den seneste porteføljefordeling er den samlede portefølje mest eksponeret over for det franske og tyske marked, som udgør henholdsvis 35,10% og 23,25%. De tre største sektorer i porteføljen er finans, forbrugsgoder og industri, som udgør henholdsvis 17,76%, 17,02% og 14,30%. De tre største beholdninger er ASML Holding (ASML), LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (MC) og TotalEnergies (TTE), som udgør henholdsvis 5,55%, 5,15% og 3,07%.

Kenneth Lamont, Senior Analyst hos Morningstar, noterer i sin analyse af fonden d. 7. juni 2023, at "iShares MSCI EMU ESG Screened ETF's ultralave gebyr og brede, repræsentative market-cap-vægtede eksponering gør den til en enestående mulighed for investorer inden for eurozonens large-cap-aktier.".

ETF'en benytter en ESG-filtreringsmetode, som er relativt lempelig og i øjeblikket sorterer 17 ud af de 228 aktier fra, som findes i fondens benchmark, nemlig MSCI EMU Indexet. Dette indebærer blandt andet Bayer og Airbus, som er blandt de største beholdninger i fondens benchmark.

"Med årlige omkostninger på kun 0,12 % er dette en af de allerbilligste fonde i Morningstar-kategorien 'Eurozone Large-Cap'. Fonden har klaret sig bedre end gennemsnittet i sin kategori på et risikojusteret grundlag over tre år, og vi forventer, at det ekstremt lave gebyr fortsat vil give pålidelig medvind i forhold til andre fonde i kategorien i fremtiden," forklarer Kenneth Lamont d. 7. juni 2023. 

 

2. Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF 1D

Morningstar Rating: ★★★★★

Medalist Rating: Silver

Morningstar Sustainability Rating: 🌐🌐🌐🌐🌐

Dividend Yield: 0,54%

Inden for 'Portfolio Social Risk Score', altså de risici, der er relateret til de sociale elementer inden for porteføljen, scorede denne ETF bedst blandt de 12 fonde med de laveste omkostninger.

Denne ETF har en investeringsstil, som er 'Large-Cap Growth', og det indeks, som denne ETF følger, er 'MSCI World/Information Technology'.

Baseret på den seneste porteføljefordeling er den samlede portefølje hovedsageligt eksponeret over for det amerikanske marked, som udgør 99,39%. Teknologisektoren er naturligvis i fokus i denne ETF og udgør 99,89%. Med i alt 96 aktier i porteføljen er den markant største beholdning i fonden Apple Inc (AAPL) med en porteføljevægt på 28,97%. Derefter følger Microsoft Corp (MSFT) på andenpladsen med 17,19%, og NVIDIA Corp (NVDA) indtager tredjepladsen med 9,86%.

Morningstar Manager Research noterer i analysen af fonden d. 24. juli 2023, at "På femårsbasis har den overgået indekset med 1,6 procentpoint årligt. Selvom den samlede vurdering ikke afhænger af etårige præstationstal, er det bemærkelsesværdigt, at denne aktiefond gav et afkast på 37,3%, hvilket er et imponerende forspring på 18,5 procentpoint i forhold til den gennemsnitlige sammenlignelige fond og placerer den blandt de 10% bedste i sin kategori.".

På ESG-området noterer researchteamet i analysen, at "Et vigtigt styrkeområde for Xtrackers MSCI USA Information Tech ETF er dens lave Morningstar Portfolio Carbon Risk Score på 2,12 og meget lave eksponering for fossile brændstoffer i løbet af de seneste 12 måneder, hvilket giver den Morningstar's 'Low Carbon Designation'. Virksomhederne i porteføljen er således generelt i overensstemmelse med overgangen til en 'low carbon' økonomi.".

 

3. Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D

Morningstar Rating: ★★★★★

Medalist Rating: Silver

Morningstar Sustainability Rating: 🌐🌐🌐🌐

Dividend Yield: 1,19%

Inden for 'Portfolio Environmental Risk Score', altså de miljømæssige risici, scorede denne ETF bedst ud af de 12 med de laveste omkostninger i den screenede pulje af ETF'er.

Denne ETF har en investeringsstil, som er 'Large-Cap Blend', og den investerer i den amerikanske sundhedssektor.

Porteføljefordelingen i denne ETF er 100% eksponeret over for det amerikanske sundhedsmarked. Fonden har 78 aktier i porteføljen, hvor de tre største beholdninger er UnitedHealth Group Inc (UNH) med en porteføljevægt på 8,93%. Herefter følger Johnson & Johnson (JNJ) på andenpladsen med 8,51%, og Eli Lilly and Co (LLY) indtager tredjepladsen med 8,03%.

"I den seneste treårige periode har den slået kategoriindekset, MSCI World Healthcare Index, med 2,3 procentpoint årligt og overgået sin gennemsnitlige sammenlignelige fond med 8,2 procentpoint. På femårsbasis førte den indekset med 1,3 procentpoint årligt... Det risikojusterede afkast fortsætter med at tale for denne fond. Fonden førte indekset med en højere Sharpe-ratio, et udtryk for risikojusteret afkast, i den efterfølgende femårsperiode," udtaler Morningstar Manager Research i analysen af fonden d. 24. juli 2023.

Fonden er ligeledes tildelt 'Low Carbon Designation' med en lav eksponering for fossile brændstoffer i løbet af de seneste 12 måneder. Med en lav 'Carbon Risk Score' og en 'Portfolio Fossil Fuel Involvement' på 0 % betyder det, at virksomhederne i porteføljen vurderes til at være i overensstemmelse med overgangen til en 'low carbon' økonomi."

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Apple Inc191,78 USD0,39Rating
ASML Holding NV850,00 EUR-1,70Rating
Eli Lilly and Co813,79 USD3,91Rating
iShares MSCI EMU ESG Scrn ETF EUR Dist7,48 EUR0,25Rating
Johnson & Johnson152,08 USD0,53Rating
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE769,60 EUR-1,22Rating
Microsoft Corp427,34 USD0,47Rating
NVIDIA Corp939,18 USD-0,91Rating
TotalEnergies SE66,55 EUR-1,04
UnitedHealth Group Inc519,28 USD0,40Rating
Xtrackers MSCI USA Health Care ETF 1D58,69 USD-0,20Rating
Xtrackers MSCI USA Info Tech ETF 1D98,39 USD1,04Rating

Om forfatteren

Mads Pihl  er OfficeIntern hos Morningstar Danmark, og bidrager med indhold til morningstar.dk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser