Hvad er en Robo-rådgiver, og har jeg brug for en?

En robo-rådgiver er en mulighed mellem tilgang til ingen rådgivning og en finansiel rådgiver. Om du har brug for en eller ej, afhænger af din investeringsprofil og dit behov. 

Francesco Lavecchia 01/08/2022
Facebook Twitter LinkedIn

Robot Arms Raised 

Skal du gøre alle dine investeringer selv? Eller skal du betale nogen for at gøre det for dig? Traditionelt var disse to muligheder tilgængelige for detailinvestorer verden over. For den første mulighed er antagelsen, at du har ekspertise, dygtighed og (efter-)uddannelse til at investere med succes for dig selv. For det andet har du brug for de økonomiske midler (og forpligtelseskapacitet) til at betale for og arbejde med en menneskelig rådgiver.

Men hvad nu, hvis du har en vis ekspertise og viden, men ikke nok penge til at betale for en rådgiver? Indtil selv for et årti siden ville dine eneste muligheder have været enten at opbygge dine færdigheder eller spare op, indtil du havde råd til en rådgiver. Ikke mere.

På mange markeder er der nu en tredje mulighed, der ligger et sted mellem en gør-det-selv-handelsplatformdrevet portefølje og et personligt formueforvaltningsteam: det er en robo-rådgiver.

Robo-rådgivere er digitale platforme, der bruger computeralgoritmer til at opbygge automatiserede porteføljer med et målrettet risikoniveau. De fleste af dem tilbyder også investorer digital investeringsrådgivning, ofte til en brøkdel af prisen for en finansiel rådgiver med fuld service.

Robo-rådgivere starter med at bede dig om at udfylde et grundlæggende spørgeskema, der er gearet til at forstå dine investeringsmål, tidshorisont og risikotolerance. (Du kan se et eksempel på et risikotolerance-spørgeskema her – dette er et Morningstar-udviklet spørgeskema til USA-baserede investorer.) Når du har udfyldt spørgeskemaet, vil en robo-rådgiver matche dine svar til en investeringsportefølje, der bedst passer til dine behov. De udbudte porteføljer er normalt lavet af billige, passivt forvaltede fonde.

Hvordan virker robo-rådgivere?

Robo-rådgivere har lavere gebyrer, og lave eller endda ikke-eksisterende investeringsminimum, så du behøver ikke en masse kontanter på hånden for at begynde din investeringsrejse med en. Du kan åbne en konto for så lidt som £5.000 eller mindre. Hvad dette betyder er, at selvom du er en ny investor eller har en lille balance, kan du finde det meget tiltalende.

Digital rådgivning er billigere i forhold til, hvad en rådgiver i det virkelige liv ville opkræve. Morningstar undersøgte mere end et dusin robo-rådgivere og fandt, at det gennemsnitlige rådgivningshonorar lå på 0,30 % af aktiverne om året. En traditionel finansiel rådgiver tager typisk 1 pct. Så hvis du har en portefølje på 500.000 £, betaler du 5.000 £ om året med en traditionel rådgiver, mens en robo-rådgiver vil koste dig 1.500 £ om året.

Det er i øvrigt vigtigt at huske, at omkostningerne ved disse platforme afhænger af variabler såsom den type tjenester, du vælger, og størrelsen af den sum, du investerer.

Robo-rådgivere styrer typisk yngre kunder eller mere aggressive investorer til porteføljer, der er tungere i aktier eller andre volatile aktiver, og de anbefaler porteføljer, der er tungere i obligationer eller mindre volatile aktiver til ældre eller mere konservative investorer. Niveauet af personlig økonomisk planlægning stiger i takt med, at man går fra digital rådgivning til traditionel rådgivning.

Passer en robo-rådgiver godt til mig?

Robo-rådgivere kan være en god mulighed for nogle investorer, men de er ikke for alle. Her er nogle tilfælde, hvor en robo-rådgiver muligvis ikke fungerer for dig:

  • Hvis du har en lav risikoprofil, er du ikke i stand til at investere i autonomi, og du er ikke specielt vant til automatiserede løsninger og dit mål er at bevare kapitalen gennem en sikker og gennemsigtig service, så traditionelle forretningsmodeller og et samspil med en menneskelig konsulent vil opfylde dine behov.

 

  • Hvis du har en lav til mellem risikoprofil, er dit mål at øge din kapital på lang sigt, hvis du vil have styr på dine investeringer, men alligevel ikke føler dig helt sikker på at investere uden råd fra en ekspert, så kan en avanceret robo-rådgiver være dit valg. Mange platforme har faktisk forsøgt at bygge bro mellem digital og menneskelig investeringsrådgivning ved at inkorporere adfærdsnudges i realtid via tekst eller e-mail for at opmuntre brugerne til at holde fast i deres investeringsplaner og fortsætte med at tage de nødvendige skridt for at nå deres mål.

 

  • Hvis du har en højere risikoprofil, nyder du at bruge tid på at styre dine investeringer, og du vil investere uden rådgivning udefra, end du vil være utilfreds med det traditionelle system, og du vil være meget opsat på at anvende innovative styringsløsninger som f.eks. rådgiver. Dette er meget almindeligt blandt yngre generationer, der er vokset op med internet og sociale medier lige ved hånden, og som måske faktisk foretrækker ikke at mødes med nogen personligt. For at imødekomme unge og teknologikyndige investorers præferencer har nogle platforme skræddersyet deres tilbud for at maksimere teknologiske muligheder og minimere menneskelig interaktion.

 

Artiklen er oversat fra engelsk og er oprindeligt udgivet den 29/07/2022 på morningstar.co.uk 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser