Hvad er en NFT, og bør jeg være interesseret?

Digitale billeder er mere værd end tusind ord. Faktisk kan de være millioner værd. Eller slet ikke noget...

19/05/2022
Facebook Twitter LinkedIn

NFT Scrabble Dice

De er relateret til krypto, og de er små digitale billeder, men de er også meget mere end det. Uanset om du har til hensigt at købe dem eller ej, er det værd at sætte sig ind i fænomenet.

Hvad er en NFT helt nøjagtigt?

Non-fungible tokens (NFT'er) er ting, der ikke kan erstattes. Mere specifikt er de "immaterielle stykker indhold, der kommer med en digital signatur, som kan bruges til at verificere autenticiteten", siger Madeline Hume, senior researchanalytiker hos Morningstar, der dækker nye aktivklasser.

"Selv om NFT'er er et digitalt aktiv, er NFT'er i modsætning til andre digitale aktiver som cryptocurrency-tokens unikke og ikke udskiftelige," tilføjer hun.

Tænk på en NFT som en unik genstand (f.eks. et virkeligt maleri) eller et eksemplar af mange (tænk på baseballkort, som der er mange eksemplarer af, men hver med sin egen unikke værdi), siger Elliot Johnson, investeringsdirektør og driftschef hos Evolve ETF'er, som for nylig lancerede Evolve Cryptocurrencies ETF (ETC).

"Alt kan gøres til en NFT", siger Adam Henry, investeringsmedarbejder og kryptoekspert hos Harbourfront Wealth Management i Winnipeg.

"Folk tager noget som et Tweet, et billede eller et meme og laver en NFT af det og gør det til 'originalen'. Så kan denne original købes og sælges, ligesom et kunstværk, og den kan ikke kopieres."

Hvordan bruges NFT'er?

"Almindelige anvendelser af NFT'er omfatter digitale kunstværker, koncertbilletter og vaccinepas", tilføjer Hume.

"Ejerskabet" med NFTs er repræsenteret af den, der holder token’en, som i sig selv ikke holder den digitale fil eller kunstværk, men snarere et link til selve filen, eller "hovedsagelig en post på et Excel-regneark," siger Bob Seeman, tech-iværksætter og forfatter af den (eneste) Bitcoin-skeptiske bog, The Coinmen.

Mellem den markedsplads, der er vært for den faktiske fil, kontoen på denne markedsplads og blockchain, der indeholder dette "link" tilbage til filen, har du en NFT.

Bør investorer være interesseret?

Vi vil alle blive bekendt med NFT'er, efterhånden som virksomheder og mennesker kommer med nye reelle anvendelser. Måske vil de være transitpas, biografbilletter eller et måltid stegt kylling hver uge for livet. Men indtil videre er NFT'er mest forbundet med en flok mennesker, der samler og handler med digital kunst. Folk investerer i kunst. Hvorfor ikke i NFT'er?

I diskussionen om, hvorvidt investorer bør bekymre sig om NFT'er, skal vi først overveje det centrale kryptoelement, da de kommer med kryptoegenskaber. Ethereum er typisk den foretrukne token for NFT'er, da det er modificerbart. Det bruges også som valuta til køb, hvilket desværre bruger en betydelig mængde elektricitet, som Vikram Barhat fandt ud af for Morningstar.

Miljøproblemerne, som Johnson identificerer som en potentiel ulempe for NFT'er, kan betyde, at ESG-investorer allerede har taget stilling, men en anden egenskab ved krypto er dens evne til at udvikle sig.

"Den gode nyhed er, at Ethereum-standarden allerede arbejder på at afbøde dette problem som et omkostningsbesparende og effektivitetsinitiativ", siger Johnson. Der kan også argumenteres for de socialt positive egenskaber ved NFT'er, f.eks. ved at bringe nye årgange af investorer ind i folden eller endda som et uddannelsesværktøj.

"Vi har hørt historier fra kunder om, at deres børn lærer om NFT'er i skolen ud fra et investeringsperspektiv", siger Henry.

"Vi finder det ret interessant, da den typiske teenager er fuldstændig ligeglad med traditionelle investeringer (aktier og obligationer)."

Det er heller ikke dårligt at forbedre ejendomsretten for kunstnere, som endelig kan gøre krav på deres arbejde i den digitale verden.

"Mange af de tidlige adoptanter har været kunstnere, der ønsker at udnytte NFT'er til at opnå indkomst i lyset af en usikker pandemisk økonomi," siger Johnson.

Kan du overhovedet vise det?

De, der ønsker at investere i NFT'er, bør spørge sig selv, om de er trygge ved kunstejerskab i henhold til blockchain - for køberen er der vigtige forskelle at overveje.

"Kunsttryk i begrænset oplag giver i det mindste en person den juridiske ret til at udstille trykket hvor som helst", siger Seeman, der også er advokat i Californien. "Det gør næsten alle NFT'er ikke."

Kunsttryk giver heller ikke ret til at reproducere trykket, men "det gør næsten alle NFT'er heller ikke", siger han og tilføjer: "Det er bare en forbindelse, ikke en ejendomsret."

Hvad sker der, hvis andre kopierer og spreder min NFT rundt? Uanset hvor mange gange NFT'er bliver kopieret, kan kunstneren eller skaberen stadig bevare ophavsretten og reproduktionsrettighederne (som med fysiske kunstværker), siger Johnson, da blockchainen bevarer en registrering af den oprindelige ejer.

Ejerskab er kompliceret

Når et digitalt kunstværk har fået tildelt ejerskabet til en person via blockchainen, er det for evigt. Eller i hvert fald indtil den næste blok på blockchainen tilføjes - som teoretisk set kunne have en note om licensopsigelse indbygget.

"Ja, ejeren kunne effektivt opsige NFT'en. Men problemet bliver så: Hvilken værdi ville NFT'en have, hvis ejeren ensidigt (dvs. uden retskendelse) kunne opsige en NFT, blot fordi ejeren påstod, at den ikke overholdes?" spørger Seeman.

"NFT'en ville forsvinde."

NFT'ernes blockchain-struktur giver også anledning til nogle bekymringer om privatlivets fred i forhold til deres potentielle "endelige form", siger Dan Olson, en Youtuber, der for nylig har sammensat en to timers kritik af NFT'er

Han forklarer, at en blockchain-baseret fremtid med NFT'er, der er specifikke for hver enkelt person, ville være et stort problem. Heldigvis er denne ESG-risiko et stykke vej væk, men nogle sociale konsekvenser fra strukturen, volatiliteten og viraliteten af NFT'er er til stede i dag.

"Mange af de spørgsmål, jeg får fra yngre mennesker, er, at de har hørt en ven sige, at de har tjent mange penge på NFT'er og ønsker at få del i begejstringen", siger Henry,

"Vi er ikke sikre på, om det virkelig er så fordelagtigt at lade en yngre generation begynde deres investeringsrejse ved at lade deres opsparing gå ind i noget og håbe på et 3x eller 4x afkast i løbet af en måned eller to." Husk, at investering ikke er gambling.

NFT'er er måske en boble

Krypto's anonymitet er et stort problem for NFT'er som investeringer på grund af "wash trading". Forestil dig en masse tegnebøger, som hver især ligner en lang række tilfældige tal, der alle køber en kunstners linje af digitale prints. Da udbuddet er begrænset, stiger prisen voldsomt. Har disse tegnebøger tilhørt kunstneren? Hvem ved det?

"Et stort problem med wash trading er, at det sker med en børs, så kun børsen ser, hvad der sker," siger Seeman.

En nylig Chainalysis-rapport viste, at der stadig findes betydelige niveauer af wash trading i dag, så potentielle investorer vil måske vente på, at lovgivningen kan følge med - eller måske se, hvordan det udspiller sig.

Henry ser muligheden for at boblen brister: "Hvis man bruger teorien om boble trekanten - hvor omsættelighed, kredit/penge og spekulation er de tre "brændstoffer", og "gnisten" er teknologien - kan man se dette område som en boble."

Skal du holde dig til at investere i kunst?

"Prisen på kunst bestemmes af moden", advarer Dan Kemp, Global Chief Investment Officer for Morningstar Investment Management, "mens nogle måske kan spotte sådanne modetendenser, har de fleste ikke denne evne."

Okay, så hvad med fuldtidskunstsamlere? Kan der ikke være det samme med NFT'er? Der findes kunstsamlere og kunsthandlere, siger Seeman, men de er eksperter med ekspertise. Og det er mere en profession end en investering, for at kunne følge med moden.

"Et godt eksempel på modeeffekten har været prisfaldet på antikke møbler. De deler mange af de samme egenskaber som fin kunst, men har været en forfærdelig værdiopbevaring", tilføjer Kemp.

Kunstverdenen står også over for spørgsmål om integriteten af deres markedsplads. Sammenlign kunst ægthed med "dommerne" under subprime-krisen. "Kreditvurderingsbureauerne var blevet købt og betalt af spillets mest magtfulde spillere", hævder journalist Michael Lewis i et podcast-afsnit om det indre arbejde og påvirkninger på kunstmarkedet.

Er det muligt at være en ekspert i NFT-køb? Ja. Filtrerer de aktivt alle de ufine handler ud? Ja. Er kunstsamlere konstant på udkig efter forfalskninger? Sandsynligvis. Ønsker du, at dine investeringer skal være udsat for denne form for risici? Sandsynligvis ikke.      

NFT'er som NFT'er

"Jeg ville tænke på kunst som noget, man skal elske for ens egen skyld, snarere end at tænke på det som en investering", siger Kemp. Du kan lide den måde, den ser ud på, lyder, føles, betyder. Kunst for kunstens skyld.

Seeman ville elske at eje et NFT 1-i-10 print af et maleri på Louvre, måske som led i en velgørenhedsindsamling. Det ville være sjovt. Det er nytteværdi, siger han. Johnson ser også muligheder for at lave ting, der er meningsfulde: "NBA's Top Shot er f.eks. en måde, hvorpå fans kan "eje" et skud fra deres favoritkampe."

Så NFT'er er et interessant, alsidigt og nyttigt værktøj, men de er ikke en investering. Det eneste, der betyder noget, er, hvad de er værd for dig.

 

Artiklen er oversat fra engelsk og blev udgivet den 24/03/2022 på morningstar.co.uk

Get the Latest Personal Finance Insights in Your Inbox

Subscribe Here

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser