Nybegynderens guide til at vælge passive investeringer

Diversificering er måske den eneste “free lunch” i finansverdenen, men en passiv strategi er ikke den eneste måde at opnå den på, og de kommer med deres egne unikke ulemper.  

Catherine Elliott 08/04/2022
Facebook Twitter LinkedIn

ETFs under a magnifying glass

Det passive univers fortsætter med at vinde fremgang i takt med, at flere investorer flytter væk fra aktivt forvaltede fonde til fordel for de passivt forvaltede alternativer.

Sidste år udgjorde passive investeringsforeninger og ETF'er 20 % af aktiverne i Europas fondsindustri på 9,4 billioner. euro, med en imponerende vækst på 9,5 % i løbet af de foregående 12 måneder.  Til sammenligning voksede de aktive investeringsforeninger kun med 2,1 %. Europa har også det største og mest omfattende marked for passivt forvaltede bæredygtige fonde, der tegner for mere end tre fjerdedele af de globale aktiver.

 Hvad er drivkraften bag denne stigning og hvad er de formodede fordele ved passive strategier?

Lad os først tage et kig på, hvad der definerer en passiv investering.

En passivt forvaltet fond er en fond, hvis værdipapirer ikke vælges af en porteføljeforvalter, men automatisk udvælges for at matche et indeks eller en del af markedet. I modsætning følger en aktiv strategi ikke et indeks. I stedet træffer aktive fondsforvaltere specifikke beslutninger om valg af værdipapirer på grundlag af deres egen løbende undersøgelse, analyse og ekspertise.

De to vigtigste investeringsinstrumenter, der anvendes til passiv investering, er indeksforeninger og exchange-traded funds (ETF'er). Med en indeksforening vælger forvalteren investeringer for at efterligne et benchmark. Nogle indeksfonde køber alle aktierne i deres referenceindeks, mens andre køber et optimeret udsnit for at matche indeksets afkast uden at eje alle de underliggende værdipapirer.

Hvorfor er passive investeringer attraktive?

Passive investeringer har flere vigtige fordele. Først og fremmest er de generelt billigere, da deres gebyrer er lavere. Det skyldes, at processen med at følge et indeks kan være meget automatiseret, og at omkostningerne kan minimeres gennem stordrift.

Dette har været en vigtig faktor i stigningen af passive investeringer, da de højere gebyrer for aktivt forvaltede fonde ikke altid er ensbetydende med bedre afkast. Ved at udnytte markedets kollektive visdom til en lav pris har passive fonde på de fleste markeder vist sig at være svære at slå på længere sigt.

Passive investeringer lover også større gennemsigtighed. I de fleste tilfælde kan en investor få adgang til detaljerede indeksmetoder, som klart beskriver investeringsprocessen og sammenligner direkte med fondsbeholdninger, som offentliggøres mindst en gang om dagen. De fleste passive fonde anvender strategier, der er lette at forstå, og kræver derfor mindre overvågning og en simplere udvælgelsesproces.

Fordelene ved diversificering er velkendte og blev af nobelprismodtager Henry Markowitz beskrevet som "den eneste free lunch i finansverdenen". Passive og brede markedstrackere har også tendens til at være godt diversificerede. F.eks. kan en fond, der følger MSCI World-indekset, give eksponering mod over 1500 forskellige aktier. Dette bidrager til at opretholde en sund balance i porteføljen ved at fordele de finansielle risici på flere forskellige brancher og instrumenter.

Passive strategier er naturligvis ikke uden begrænsninger. Fordi en passiv investering lover markedets afkast, er fondene tvunget til at blive ved med at købe, når markedet overophedes, og omvendt er de tvunget til at sælge i takt med et panikslagent marked, når nedbrud eller korrektioner rammer. Det er heller ikke alle passive fonde, der følger simple, gennemsigtige indekser, hvilket betyder, at nogle af de mere komplekse fonde, herunder ESG- og tematiske fonde, kan være noget af en black box.

At finde de rigtige passive spil

De dage hvor investorer, der afvejede strategier til indekssporing, kun havde et relativt lille antal enkle, velkendte indekser at vælge imellem er længe forbi. I dag står investorerne over for et forvirrende udvalg af passive strategier. Det kan være overvældende, hvis man ikke ved, hvad man leder efter.

Morningstar har et af de største uafhængige manager research teams i verden, som hjælper professionelle investorer med at sortere i det utal af passive strategier, der er til rådighed, for at undersøge individuelle udbud og tendenser nøje.

Kernen i vores forskning er Morningstar proprietary ratings system, som kan bruges til at vurdere og analysere passive fonde, samt Morningstar Indexes, der kan tjene som en præcis benchmarkingressource og bruges til at opbygge passive porteføljer.

Hvis du vil vide mere om passive investeringer, og hvordan Morningstars forskning og ratings kan hjælpe dig, kan du downloade et gratis eksemplar af vores guide til passiv investering her.

 

Artiklen er oversat fra engelsk og er udgivet den 12/01/2022 på morningstar.co.uk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Catherine Elliott  is a content writer at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser