Hvordan renters rente kan gøre arbejdet for dig

Hvis du vil øge din formue, bør du starte så tidligt som muligt og lade tallene gøre det hårde arbejde.

Jocelyn Jovene 24/01/2022
Facebook Twitter LinkedIn

coins piled up

Albert Einstein siges at have sagt, at: "Renter er verdens ottende vidunder. Den, der forstår det, tjener godt på det; den der forstår det, betaler for det. "(selvom vi ikke er helt sikre på, at det var ham, der faktisk sagde det.)

Som investor vil det være den bedste måde at øge din formue på ved at få pengene til at gøre arbejdet for dig. Og den rigdom, du så akkumulerer, vil være resultatet af 2 ting: hvor længe du investerer, og investeringsafkastet.

[Du har også brug for psykologiske egenskaber for at få det hele til at fungere. For eksempel skal du være tålmodig, disciplineret, kende værdierne af aktiverne og være i stand til at handle på dine egne sunde fornuft (og ikke efter andres mening), når oddsene er til din fordel].

Se det matematiske

Hvorfor er renters rente så "magisk"? Det enkle svar er: "Fordi det er geninvesteret". Renters rente  er simpelthen renter på renter.

Her er et eksempel. Antag, at du investerer 1000 kr. Tabellen nedenfor viser, hvor meget afkast du vil få over tid, og med forskelligt afkast.

Tabell

vil få over tid, og med forskelligt afkast.

Investerer du 1.000 kr. med et afkast på 5 % hvert år over 5 år, får du 1276 kr. Venter du derimod 10 år, vil beløbet stige til 1629 kr. Jo længere du venter, jo mere tjener du! Kan du få et højere afkast, bliver denne sum selvfølgelig endnu større. Hvis det for eksempel lykkes dig at finde en investering, der giver dig et afkast på 15 % hvert år over 10 år, firdobles summen. Venter du 20 år og har et afkast på 15 % hvert år (hvilket er meget), får du 16 gange så mange penge tilbage.

20% virker som et meget højt og uopnåeligt afkast. Et sådant afkast er faktisk ret sjældent og forbeholdt de mest talentfulde investorer, såsom Warren Buffett (det årlige afkast på markedsværdi pr. aktie i Berkshire Hathaway har været 20% om året, i over 55 år ...).

To faktorer at huske på

Hvis du vil øge din formue, bør du starte så tidligt som muligt og derefter fokusere på det bedste potentielle afkast, du kan finde.

Den anden faktor er naturligvis den sværeste at opnå, fordi den afhænger af grundige undersøgelser af vigtige elementer, såsom prisen du betaler for investeringen og kvaliteten af disse.

Hvis du for eksempel vil investere dine penge i aktier, bør du vælge enkelte virksomheder, der kan udvise høj kvalitet, og som kan købes til en lav pris.

Virksomheder af høj kvalitet er virksomheder, der har en stærk konkurrenceposition på deres marked, har vækst i branchen, genererer højt kapitalafkast og øget frit cash flow, har en robust balance og ledes af kompetente mennesker.

Du kan ikke kontrollere markedet

Hvor lav værdiansættelsen af aktiverne er, er heller ikke et element, du kan kontrollere. Det afspejler normalt andres mening, også kaldet «Mr. Market », som nogle gange vælger at betale meget for en virksomhed og andre gange er villig til at sælge til en meget reduceret pris (ifølge Benjamin Grahams citat i hans bog The Intelligent Investor eller citaterne fra Warren Buffett i hans aktionærbrev fra 1987).

Men hvis du er tålmodig nok og ved hvilke virksomheder/aktiver du vil investere i, bør du tage dig tid til at hjælpe og vente på, at markedet giver mulighed for at købe noget, du kan lide til en fornuftig pris.

 

Modtag vores ugentlige e-mail nyhedsbrev

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser