En introduktion til Kinas obligationsmarked

På trods af størrelsen er det kinesiske obligationsmarked stadig i sin begyndelse, og der er mange komplikationer og nuancer, som investorer skal overveje, siger analytiker Neal Kosciulek.

Facebook Twitter LinkedIn

Shanghai skyline, China

Det kinesiske obligationsmarked er en begyndende supermagt. Ved udgangen af 2020 var det kinesiske obligationsmarked det næststørste i verden. Den samlede værdi af kinesiske obligationer var næsten 19 billioner USD, hvilket repræsenterer 15 % af det globale obligationsmarked. I dag er kinesiske obligationsrenter væsentligt højere end i USA, Storbritannien og Euroområdet. De kinesiske obligationspriser er ikke stærkt korreleret med hverken amerikanske statsobligationer eller det amerikanske aktiemarked. Dette ser ud til at gøre dem til et interessant diversificeringsværktøj. Men en allokering til kinesiske obligationer er ikke uden risiko. På trods af sin størrelse er dette marked stadig i sin begyndelse, og der er mange komplikationer og nuancer, som investorer skal overveje. Uanset hvad har eksponering mod det kinesiske obligationsmarked potentiale til at være et interessant supplement til din kerneportefølje.

Kinas obligationsmarked

Det kinesiske obligationsmarked består af tre delmarkeder, der er defineret af, hvor obligationerne er udstedt samt den valuta, de er udstedt i. Det største delmarked er det kinesiske fastlandsobligationsmarked i lokal valuta. Dette er obligationer udstedt på det kinesiske fastland i valutaen yuan. Med en samlet værdi på 17,5 billioner USD er dette det største af de tre delmarkeder. De fleste kinesiske statsobligationer og obligationer fra statskontrollerede banker udstedes på det kinesiske fastland i yuan. De relativt høje afkast og lave kreditrisici for disse obligationer gør dette delmarked til det mest attraktive. Det næststørste delmarked er det kinesiske fastlandsobligationsmarked udstedt i “hård valuta”. Disse er obligationer udstedt af Kina eller kinesiske virksomheder på det kinesiske fastland i udviklede markedsvalutaer, normalt amerikanske dollars. Virksomhedsobligationer står for størstedelen af dette marked. Det tredje delmarked er det kinesiske offshore-obligationsmarked i lokal valuta. Dette er obligationer udstedt uden for det kinesiske fastland (primært Hongkong) og i valutaen yuan.

Inden for disse tre delmarkeder er der generelt tre kategorier af udstedere: regeringer, statskontrollerede banker og virksomheder. Statsobligationer omfatter statsobligationer udstedt af det kinesiske finansministerium og obligationer udstedt af lokale regeringer. Ifølge Bloomberg-data var lokale statsobligationer den største udstederklasse i Kina og står for næsten 23 % af det samlede lokale fastlandsvalutamarked i første kvartal af 2021. Det lokale statsgældsmarked havde et begrænset omfang før 2015, men er siden steget, da den kinesiske regering har tilladt lokale myndigheder at bytte gæld til statsobligationer (muni-obligationer) for at øge de lokale myndigheders kreditprofiler og reducere deres låneomkostninger.

Statskontrollerede banker

Det kinesiske statsobligationsmarked er mindre end det lokale statsobligationsmarked og står kun for 18 % af det lokale fastlandsvalutamarked i 2021. Obligationer udstedt af statskontrollerede banker kan være kategoriseret under statsobligationer, men en række store indeksudbydere har valgt at holde dem adskilt fra statsobligationer. Den kinesiske regering etablerede tre statskontrollerede banker for at fremme økonomisk vækst: China Development Bank, Export-Import Bank of China og Agricultural Development Bank of China. Disse obligationer betragtes som risikofrie aktiver, fordi de er eksplicit støttet af den kinesiske regering.

Obligationer fra statskontrollerede banker giver dog normalt lidt højere afkast end kinesiske statsobligationer, da deres skattemæssige behandling er mindre gunstig for lokale kinesiske investorer. Størrelsen af obligationsmarkedet for statskontrollerede banker er omtrent det samme som det kinesiske statsobligationsmarked, men obligationerne fra de statskontrollerede banker er mere likvide. Det kinesiske virksomhedsobligationsmarked er alsidigt og fragmenteret og er domineret af statsejede virksomheder, da virksomheder uden eksplicit statsstøtte stort set var forbudt at udstede obligationer indtil 2007. Statsejede virksomheder står stadig for det meste af markedet i dag.

 Omkring 97 % af kinesiske virksomhedsobligationer i lokal valuta modtager AA eller højere kreditvurderinger; Dette kan gøre det vanskeligt at måle kinesiske virksomheders kreditrisiko baseret på deres kreditvurderinger, da den lokale skala, de er vurderet til, mangler meningsfuld dybde. Selvom mange kinesiske virksomheder har fået en kreditvurdering der er lavere end "investment grade", gælder dette kun for obligationer i hård valuta. Historisk set var udenlandske investorers adgang til det kinesiske obligationsmarked begrænset til markederne for hård valuta og offshore lokal valuta. To nylige begivenheder åbnede det lokale valutamarked, hvilket muliggjorde international deltagelse på markederne for kinesiske stats- og statskontrollerede banker. Lanceringen af Bond Connect i 2017 strømliner markedsadgangen for ikke-kinesiske investorer, mens inddragelsen af kinesiske statsobligationer i lokal valuta i store obligationsindeks inviterede til større deltagelse.

Forstå risiciene

Kinesiske obligationer giver højere afkast end tilsvarende obligationer fra udstedere på udviklede markeder, men det ekstra afkast er kompensation for risiko. Bemærk, at det kinesiske obligationsmarked er meget mindre likvidt end det amerikanske investment grade obligationsmarked, så information afspejles i priserne. For eksempel bemærkede Den Internationale Valutafond, at fra 2017 ejede kinesiske banker 70 % af alle kinesiske statsobligationer og havde en tendens til at holde dem til udløb. Indhentning af nyttig information fra markedet er også vanskelig for virksomhedsobligationer på grund af den manglende opdeling, der kendetegner fastlandets kreditvurderingsskala, da næsten alle kinesiske virksomhedsobligationer modtager AAA- eller AA-rating fra kinesiske kreditvurderingsbureauer.

Koncentreret eksponering (pure play) til det kinesiske obligationsmarked er en risikabel strategi, fordi den dårlige præstation hos én virksomhedsudsteder kan have en betydelig indvirkning på afkastet. Og en bredere eksponering (ikke rent spil) til kinesisk gæld indebærer også risiko. For eksempel har emerging markets-obligationsfonde i lokal valuta en tendens til at tilbyde eksponering mod mindst et dusin andre valutaer, og de repræsenterede udstedere mangler ofte de egenskaber, der gør kinesisk gæld attraktiv (såsom vækst og stabilitet).

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser