Velkommen til det nye Morningstar.dk! Læs mere her om ændringerne på siden og hvordan vores nye funktionaliteter kan hjælpe dig med at opnå succes med dine investeringer. X

Vindere af Morningstar Fund Awards 2019

Morningstar har glæden af at præsentere vinderne af Morningstar Fund Awards Danmark 2019.

Thomas Furuseth 06/03/2019

Morningstar har uddelt priser i lang tid, og hensigten er at kaste lys på fonde og forvaltere, der har gjort sigt bemærket ved at levere den største værdi for investorerne. Da prisuddelingen er årlig, mener vi, det er korrekt at lægge vægt på sidste års resultat, men da Morningstar ikke ønsker at anerkende «held», skal fonden også have leveret et konkurrencedygtigt risikojusteret afkast på tre og fem års sigt.

For at komme i betragtning til en Fund Award kræves det, fra Morningstars side, at en fond skal være tilgængelig for den almene investor. Det er altså ikke tilstrækkeligt, at en fond har markedsføringstilladelse i Danmark, hvis der ikke er tilstrækkeligt med muligheder for at handle fonden.

Samtidig med at der uddeles priser til fem fonde, deler Morningstar også priser ud til forvaltere, der har gjort sig bemærket med stærke resultater på tværs af store dele af deres fondspalette. Her er der tre forskellige priser – én til aktier, én til obligationer og én til kombinationen af aktier og obligationer.

Som altid kan historik ikke nødvendigvis sige noget om fremtiden. Derfor må investorer fortsat vurdere, om hver enkel fond egner sig som en komponent i deres porteføljer.

Morningstar Fund House Awards 2019 - vindere og nominerede

 

Morningstar Fund Awards 2019 - vindere og nominerede

 

Der var to nominerede indeksfonde i 2019 for danske aktier - noget som understreger, hvor vanskeligt det har været for aktive forvaltere at levere merværdi. Danske Invest Danmark Indeks Small Cap KL DKK d har fokus på små danske selskaber hvilket som regel indebærer investeringer i mindre likvide selskaber. Årets vinder giver en eksponering mod små danske selskaber til en moderat årlig omkostning.

 

Danske Invest Europa Højt Udbytte er en fond, der som navnet afslører, investerer i aktier som giver høje udbytter. Dette er sædvanligvis mere modne selskaber, med større eksponering mod value-aktier (det ses blandt andet ud fra fondens nuværende placering i Morningstars Style Box). Fonden er aktiv med dertilhørende omkostninger og har givet attraktive resultater i de sidste 5 år samtidig med at have slået det gennemsnitlige afkast i kategorien med 3,2 procentpoint i 2018.

Den anden indeksfond, som vinder en Fund Award er Sparinvest INDEX Globale Aktier Min Risiko. Fonden har en lidt alternativ tilgang til indeksering, da den forsøger at begrænse risikoen. Fonden har haft gode resultater over længere tid og har på nuværende tidspunkt en 5-stjernet rating med et merafkast på 2,7 procentpoint sammenlignet med indekset i kategorien over 5 år (per 28.02.2019).

Investin Balanced Risk Allocation er en fond, som står i den «fleksible» kategori af balancerede fonde, og har derfor muligheden for at være over- og undervægtet i aktier afhængigt af markedet. Sidste år lå fonden hele 11,1 procentpoint foran gennemsnittet i kategorien og navigerede dermed gennem de vanskelige markeder væsentligt bedre end størstedelen af de fleksible samt alternative fonde.

Obligationer er en vigtig del af porteføljen – særligt som en modvægt til risikoen fra aktier. Obligationsfonde har lavere forventet afkast, og der er en stærk sammenhæng mellem afkast og størrelsen på kredit- og løbetidsrisiko (varighed). Det gør det vigtigt for forvalteren at tage hensyn til disse parametre for at kunne levere tiltrængte afkastmuligheder til investorerne. Nordea Invest Korte Obligationer har utvivlsomt haft historisk set gode resultater i forhold til gennemsnittet i kategorien i et udfordrende marked.

Morningstar benytter denne anledning til at ønske vinderne stort tillykke.

For at se metodikken bag Morningstar Fund Awards, tryk venligst her.

Vinderne inklusiv tidligere års vindere kan ligeledes ses her.

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  er analytiker og redaktør på Morningstar.no. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.