Apples HomePod vil ikke blæse taget af mange huse lige med det samme

Apple skød igår sin udviklingskonference, Worldwide Developer Conference (WWDC), afsted, hvor selskabet præsenterede nye produkter, software og meget mere. Vores analytikere mener bl.a. ikke at Apples HomePod højttaler vil indtage den stærkeste position på markedet fra starten. Vi fastholder vores fair value-estimat på 138 USD per aktie.

Brian Colello, CPA 06/06/2017
Facebook Twitter LinkedIn

Apple AAPL|USD

Fair Value Estimat: 138.00 USD

Usikkerhed: Høj

Morningstar Rating: 3

Aktuel Kurs: 153.90 USD

P/FV: 11.12

Markedsværdi (mia.): 802.57 USD

Economic Moat: Narrow

Alle estimater, kurser og vurderinger er pr. 5. juni 2017 af Brian Colello, CPA, Senior Director, Morningstar Equity Research.

HomePod skal konkurrere med Sonos og Amazons Echo
Den vigtigste nyhed på Apples udviklingskonference ser vi som lanceringen af HomePod - Apples $349 entré på markedet for trådløse højttalere til hjemmet for at tage kampen op mod Sonos, Amazon Echo og lignende. I vores øjne har Amazon en fordel som early mover med en billigere og populær højttaler (over 10 mio. solgte, ifølge CIRP), og vi er skeptiske over for at Apple øjeblikkeligt vil løbe i fronten på dette marked. Da kunderne kun lige er begyndt at tage højttalere med stemmegenkendelse ind i deres hjem - og derfor vil prøve teknologien af først, er vi bekymrede for prisen på HomePod, der næsten koster det dobbelte af Amazons Echo ($180) og er langt dyrere end sekundære højttalere (Echo Dot, koster $50) til flere værelser og kunder med mindre budgetter.

Desuden, mens krigen om stemmegenkelselse kæmpes videre, ser vi ikke mange tegn på at Siri er langt nok foran i løbet (eller bagved Alexa, Google Assistant og/eller Microsofts Cortana) til at berettige en merpris. Det noteres, at Apple slog fast at Siri bliver optimeret til at håndtere relativt simple opgaver (alarmer, musik, nogle nyheder osv.), og i bund og grund positioneres HomePod som en smartere højttaler end Sonos snarere end en direkte ækvivalent til Echo med bedre lydkvalitet. Dette mener vi taler for, at Apple går ind på dette marked med en relativt svag position. 

Ikke desto mindre mener vi, at Apple blev nødt til at gå ind på dette marked for at forhindre at deres narrow economic moat nedbrydes med tiden. Hvis iPhone-kunderne bliver mere og mere afhængige af Echo eller Google Home i deres hjem, vil de muligvis foretrække platform-agnostiske tjenester (såsom Spotify frem for Apple Music) eller måske endda hardware (fx en Kindle Fire tablet over en iPad). Efterhånden kunne Apple-kundernes omkostninger ved at skifte væk fra iOS være i fare, og kunderne ville blive mindre tilbøjelige til at betale en merpris for fremtidige iPhones og relaterede services. Mens vi holder øje med markedet for højttalere til hjemmet, er vi fortsat komfortable med vores narrow moat-vurdering af Apple, og vi fastholder vores $138 fair value estimat på aktien. 

HomePod kan dog stadig have nogle fordele over Amazons Echo og andre højttalere - især for loyale iOS-brugere. Apple Music og iMessage integration er to områder, hvor konkurrerende højttalere sandsynligvis ikke har en tæt integration. Imidlertid ser vi potentiale for yderligere kompatibilitet med Apple TV. HomePod bliver lanceret i december i USA, Storbritannien og Australien.

Augmented reality på vej til Apple-produkter
En anden interessant afsløring ved WWDC er at Apple har til hensigt at bringe augmented reality - eller AR - til hundrede millioner af iPhones og iPads med det samme. Vi har lagt mærke til en betydelig omtale omkring AR-egenskaberne i kommende iPhones - såsom iPhone 8 (AKA iPhone X), der udkommer til efteråret, udstyret med funktioner som ansigtsgenkendelse til at låse mobilen op. Selvom Apple sjældent ved WWDC antyder, at der kommer funktioner, der kræver mere avanceret hardware end, hvad der allerede er tilgængeligt i eksisterende produkter, så antydes det, at der snart kommer endnu større AR-funktioner til de enheder som associeres med iOS 11.

Vi ser frem til at se, hvad Apple har i ærmet omkring AR i månederne fremad, da software differentiering kan gøre selskabet i stand til at vedligholde sin merpris på hardware - svarende til hvordan selskabet har haft gavn af sin vertikale integration i smartphones over det seneste årti.

Apple Pay tilbyder nu peer-to-peer betaling
Selvom Apple Pay ikke er kommet med det helt store endnu, lancerer selskabet en peer-to-peer betalingsservice (der kan sammenlignes med MobilePay) via iMessage som en del af iOS 11 - i direkte konkurrence med Paypal, Venmo og andre. Selvom vi ser på Apple Pay som en trend, der kan vare flere årtier (omkring 50 pct. af forhandlerne i USA vil snart understøtte det, men vi mistænker at det kan tage meget længere at få den sidste halvdel ombord) er vi begejstrede for at Apple tilføjer flere funktioner til iMessage, som vi ser som en differentiator og måske en af de primære kilder til kundernes skifteomkostninger i iOS. Kunder der vænner sig til at betale deres venner og familie gennem Apple Pay vil med større sandsynlighed forblive i Apples operativsystem og købe iPhones i fremtiden. 

Ny hardware: iPad Pro, iMac og Macbook Pro
Endelig, på hardware-siden, introducerede Apple en 10,5 tommers iPad Pro, der i bund og grund reducerer størrelsen af rammen og forstørrer skærmen sammenlignet med de forgangne enheder på 9,7 tommer. iOS 11 vil få adskillige nye iPad-specifikke funktioner, der vil få iPad Pro til at ligne Mac og Mac-styresystemet lidt mere på områder som multitasking og docking. Vi mener at dette yderligere skubber Apple langs vejen for at iPad Pro bliver en low-end erstatning for en PC.

Apple annoncerede også et nyt lineup af stationære iMacs - inklusiv en iMac Pro til lancering i december og indikerer i en pressemeddelelse at der seperat arbejdes på udviklingen af en ny generation af Mac Pro. Vi hørte mange gnavne og langvarige Mac fans, der var skuffet over det manglende fokus på superbrugere, da Macbook Pro blev opdateret i oktober 2016. Vi mistænker at Apples tidlige smugkig på iMac Pro (prisen begynder på $4.900) og afsløring af en moderniseret Mac Pro blev lavet for at berolige denne type brugere. Vi noterer også at Apple forbedrer de interne komponenter - såsom nyere Intel proccesorer - i sine Macbooks og Macbook Pros.

Apples relative valuation

 

---

©2017 Morningstar. All rights reserved. The information, data, analyses, and opinions contained herein (1) are proprietary to Morningstar, Inc. and its affiliates (collectively, “Morningstar”), (2) may not be copied or redis­tributed, (3) do not constitute investment advice offered by Morningstar (4) are provided solely for informational purposes and therefore are not an offer to buy or sell a security, and (5) are not warranted to be accurate, complete, or timely. Certain information may be self-reported by the investment vehicle and not subject to independent verification. Morningstar shall not be responsible for any trading decisions, damages, or other losses resulting from, or related to, this information, data, analyses or opinions or their use. Past performance is no guarantee of future results.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser