Maj Invest i front på rating-ranglisten

PFA Invest rates for første gang i denne måned og er dermed ny på ranglisten over danske investeringsforeninger. Danmark fortsat med fremme i europæisk perspektiv.

Facebook Twitter LinkedIn

Danske investorer har nemmere ved at finde gode investeringsfonde, sammenlignet med investorer i de fleste andre europæiske markeder, i hvert fald når man vurderer de nationale udbud af fonde på hvert af markederne. Det viser den seneste gennemgang af Morningstar Rating for samtlige europæiske fonde.

Jo flere stjerner en fond opnår des bedre har resultaterne været i forhold til sammenlignelige konkurrenter. Hovedelementer i beregningen, som opdateres hver måned, er afkast og omkostninger, men derudover opnår fonde med relativ lavere risiko en fordel, når stjernerne skal uddeles. De bedste 10 pct. af fondene inden for deres investeringsfelt tildeles fem Morningstar stjerner og de dårligste 10 pct. må nøjes med én enkelt stjerne. To, tre og fire stjerner fordeles imellem yderpunkterne, hvor tre stjerner kan betragtes som den middelmådige fond.

Gennemgangen af samtlige bedømmelser af europæiske fonde viser, at der på det danske marked er en ganske betydelig overvægt af højt ratede fonde med både fire og femstjernede bedømmelser og samtidig en tilsvarende underrepræsentation af fonde med en og to stjerner. Der er aktuelt i Danmark mere end tre gange så mange fonde med fem stjerner (bedste bedømmelse) i forhold til antallet af fonde med én stjerne (dårligste bedømmelse), skønt der samlet set uddeles lige mange af hver på europæisk plan. Samme tendens gør sig gældende for fonde med fire stjerner (næstbedst bedømmelse), her er ligeledes tre gange så mange sammenlignet med antallet af fonde med to stjerner (næstdårligste bedømmelse). Antallet af danske fonde med tre stjerner (middel bedømmelse) ligger på linje med det generelle niveau i Europa.

Der er således en betydelig overvægt af bedre fonde på det danske marked. Det er positivt for danske investorer, der typisk kun har de danske fonde at vælge imellem, bl.a. grundet den danske distribution af fonde, der er tæt knyttet til bankerne. Selvom der ikke er så mange af de helt dårlige fonde, så er der dog stadig en risiko for, at det lige netop er sådan en man havner i, hvis man er kunde i den ”forkerte” bank.

I Danmark er overvægten af gode fonde med til at sikre et rating-snit på 3,46 Morningstar stjerner, og Danmark er kun overgået af Holland blandt de 15 europæiske lande, der deltager i ranglisten. Ser man til gengæld på fordelingen af stjerner for Østrig og Tyskland, som ligger i den tunge ende af ranglisten, så har de lige netop den modsatte fordeling af stjerner. Begge lande er underrepræsenteret i fem og fire stjernede fonde og er til gengæld overrepræsenterede i et, to og trestjernede fonde.

PFA Invest ny på ranglisten

På den hjemlige rangliste over danske investeringsforeninger er Maj Invest i front. Det må efterhånden være en vant placering for Maj Invest, mens placeringen som næstbedste forening er noget mere uvant for Nordea Invest. Ved tildelingen af stjerner nyder Nordea Invest godt af de reduktioner i emissionstillægget, som foreningen annoncerede i april. Flere foreninger kom efterfølgende på banen med lignende prisreduktioner, men Nordea Invest svarede tilbage med yderligere prisreduktioner i købs- og salgsomkostningerne til fordel for investorerne.

Trods et uændret rating-snit i forhold til måneden forinden rykker Nykredit Invest op på tredjepladsen. Det er én placering op, idet Danske Invest går marginalt tilbage på rating-snittet. Danske Invest er aktuelt femtebedst placerede i sammenligningen.

Hele 16 nye fonde er kommet med på den hjemlige rangliste i denne måned. Administrationsselskabet for Sydinvest har foretaget en administrativ forenkling og otte fonde, som hidtil lå under foreningen ISI, er kommet under vingerne hos Investeringsforeningen Sydinvest.

Derudover er fondene fra PFA Invest blevet ratet for første gang. I alt seks fonde fra PFA Invest er nu ratet og foreningen lægger fra land med et rating-snit på 3,16 stjerner. Bedst fra land kom foreningens globale aktiefonde og balancerede fond, der begge opnåede de maksimale fem stjerner. Derimod blev det til en mindre gunstig start for foreningens to danske obligationsfonde med korte og lange obligationer. Begge fonde kom fra land med blot én stjerne. De fleste penge i foreningen er dog investeret i fondens bedst-ratede fonde og derfor er det formuevægtede rating-snit for PFA Invest 3,93 stjerner – og dermed betydelig højere end det simple gennemsnit.

Det giver god mening at benytte Morningstars stjerner, når investorerne skal træffe investeringsbeslutninger. Det i sig selv kan være mere end svært vil nogle mene og stjernerne er derfor et godt udgangspunkt. De kan ikke stå alene, erstatte en investeringsrådgiver eller betragtes som et sølvfad. Ratingen guider derimod investorerne i retning af fonde med mindre risiko, færre omkostninger, lavere omsætningshastighed, solide afkast, og større kontinuitet i investeringsteamet. Alt sammen noget de fleste investorer bør påskønne.

Men husk også, at selvom danske fonde i gennemsnit klarer sig godt er langt fra alle fonde af en høj kvalitet, så man skal stadig være vågen og tage det nødvendige ansvar.

rangliste

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser