Morningstar Rating af danske fonde

Maj Invest og Nordea Invest er fortsat i toppen af ranglisten over danske fonde, men har fået selskab af Absalon Invest, som tager et gevaldigt spring frem.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstars stjerne-rating af investeringsforeninger beregnes og opdateres hver eneste måned, hvor de bedste belønnes med 5 stjerner og de ringeste tildeles 1 stjerne. I ratingen for april strøg Nordea Invest forbi stort set alle hjemlige konkurrenter – et ryk der primært var et resultat af foreningens beslutning om at sløjfe tegningsprovisionen. Kun Maj Invest overgik Nordea Invest på rating-snittet.  

I nyeste rating går Nordea Invest en tand tilbage, men ikke mere end foreningen fortsat ligger i toppen af rating-ranglisten for danske investeringsforeninger. Nordea Invest er tredjebedst og lige efter Absalon Invest, der tager månedens største spring frem i tabellen. Tre af otte fonde fra Absalon Invest forbedrer ratingen i måneden – nok til at foreningen nu er næsthøjest rangerede danske forening.

Maj Invest er fortsat landets bedst ratede investeringsforening. Takket være en fusion mellem Maj Invest Europa Aktier og Maj Invest Value Aktier, hvor førstnævnte måtte lade livet, forbedrer Maj Invest rating-snittet i forhold til måneden forinden og kan dermed konsolidere sig helt i front.

Danske Invest og Jyske Invest ligger side om side på en delt fjerdeplads, mens Skagen Fondene er på en noget uvant rutsjetur og må kigge ned i tabellen.

Nordea Invest gik forrest

Det var tilbage i april Nordea Invest tog fusen på konkurrenterne ved at fjerne tegningsprovisionen i samtlige fonde under Investeringsforeningen Nordea Invest. En beslutning som ikke mindst nye investorer får glæde af eller eksisterende investorer som køber endnu flere investeringsbeviser i fondene.

Tegningsprovisionen er typisk den største omkostning i emissionstillægget - et tillæg investorerne betaler ved køb af investeringsbeviser i en investeringsforening. Udover tegningsprovisionen gled et andet mindre tillæg ud af emissionstillægget i fondene fra Nordea Invest. Dermed er det blevet op til 1,4 pct. billigere for investorerne at købe fondene.

Besparelsen kommer til udtryk ved, at det øjeblikkelige tab i købssituationen reduceres betragtelig. Hvis den reelle indre værdi fx. er kurs 100, vil man ofte betale en overkurs i købsøjeblikket, så købsprisen ender på fx kurs 101,65. Dermed "taber" man med andre ord øjeblikkeligt 1,65 kr. eftersom værdien af de underliggende værdipapirer kun er kurs 100. Manøvren fra Nordea Invest betyder, at overkursen nu er reduceret til 0,25 kr. i mange af foreningens fonde. Hvor stor investorernes besparelse vil være afhænger af fondenes investeringsfokus, men emissionstillægget på tværs af foreningens fonde er nu i intervallet 0,075 pct. (korte danske obligationer) til 0,75 pct. (højrente virksomhedsobligationer).

Status prisreduktioner

Inden Nordea Invest kom på banen med de markante prisreduktioner havde enkelte investeringsforeninger allerede være fremme med reduktioner i emissionstillægget i udvalgte fonde. Efter udmeldingen er flere kommet til, men de fleste har budt på midlertidig afskaffelse af tegningsprovisionen i begrænsede dele af fondsudbuddet, eller permanente reduktioner, men igen i nogle ganske få fonde.

Ifølge Morningstars oplysninger er prisen blevet justeret i 86 danske fonde, hvoraf Nordea Invest med 41 fonde står for tæt ved halvdelen af prisjusteringerne på det hjemlige fondsmarked. 80 pct. af justeringerne er permanente, og igen er Nordea Invest bag hovedparten af disse.

I tirsdags offentliggjorde Maj Invest at de også reducerer investorernes omkostninger ved at købe og sælge flere af foreningens fonde. For foreningens obligationsfonde, Maj Invest Danske Obligationer og Globale Obligationer, sløjfes tegningsprovisionen på 0,75 pct. permanent og derudover reduceres indløsningsfradraget med 0,05 pct.

Derimod fastholder Maj Invest tegningsprovisionen i aktiefondene, men reducerer emissionstillægget og indløsningsfradraget i fire fonde som følge af lavere handelsomkostninger. Dermed er laveste emissionstillæg for aktiefondene i Maj Invest 1,2 pct. Det kan sammenlignes med 0,25 pct. i flere af aktiefondene fra Nordea Invest, så selv efter prisreduktionen er Maj Invests aktiefonde betydelig dyrere end fx Nordea Invest. Ændringerne hos Maj Invest træder i kraft mandag den 22. juni.

Der er endnu ikke nogen udmelding fra landets største investeringsforening, Danske Invest, om hvorvidt de følger i fodsporet på Nordea Invest og sænker emissionstillægget på hele fondspaletten. Ifølge Morningstars oplysninger har Danske Invest offentliggjort midlertidige prisreduktioner i nogle få fonde.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser