Valuta: Dollar styrer mod nye højder

Eksternt forfatter 04/12/2014
Facebook Twitter LinkedIn

Den amerikanske dollar fortsætter den igangværende styrkelse mod såvel euro som yen torsdag morgen.

Den amerikanske valuta ligger i den tidlige handel på de kritiske niveauer 1,23 dollar per euro og 120 yen per dollar. Markedet er opsat på at teste de to niveauer, mens reaktioner fra officiel side afventes. 

Dollarens fornyede styrke kommer, efter at Federal Reserve onsdag aften vurderede, at den amerikanske økonomi fortsatte væksten i løbet af oktober og november med forbedret forbrug og fremgang i fremstillingsindustrien og med understøttelse af en højere beskæftigelse. Det var konklusionerne i den amerikanske centralbanks månedlige økonomiske rapport Beige Book.

Dollarens styrkelse giver udbredte forventninger i Japan til, at diverse myndigheder vil optrappe den verbale intervention for at forhindre et skred til den anden side af 120 yen per dollar. 

Det skyldes frygt for, at den igangværende værdiforringelse af den lokale valuta vil blive brugt i valgkampen som massivt skyts mod, hvad kritikere anser som premierminister Shinzo Abes økonomiske forsøgslaboratorium, der famler sig frem for at finde den rette medicin til at få vristet Japan ud af årtiers deflation og økonomisk stagnation.

Den japanske finansminister Taro Aso var allerede på banen med en advarsel for to uger siden, hvor han understregede, at den japanske yen var "ved at falde for hurtigt". Og denne form for forsøg på påvirkning vil fortsætte, vurderer valutastrateg Yunosuke Ikeda fra Nomura Holdings i Tokyo. 

"Regeringen vil sandsynligvis forsøge at justere hastigheden af yen-svækkelsen i takt med at vi nærmer os 120 yen per dollar. En hurtig svækkelse giver oppositionen mere ammunition til at kritisere regeringen for at gøre folks liv sværere," siger Yunosuke Ikeda. 

Samtidig afventes dagens pengepolitiske møde i Den Europæiske Centralbank, hvor nye lempelser og tiltag kan komme på banen i centralbankchef Mario Draghis og hans kollegers forsøg på at afværge deflation og økonomisk deroute i EU.

Dollar koster torsdag morgen 119,95 yen mod 119,65 yen onsdag eftermiddag. Euro står samtidig i 1,2305 dollar mod 1,2330 dollar onsdag

Euro koster torsdag morgen 147,60 yen mod 147,40 yen onsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser