Aktier: Tilbagespring i vente anført af cyklisk sektor

Eksternt forfatter 03/10/2014
Facebook Twitter LinkedIn

Det danske aktiemarked faldt torsdag kraftigt ligesom i resten af Europa, efter at chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, nedtonede sandsynligheden for, at banken indleder kvantitative lempelser i form af et opkøbsprogram for statsobligationer i stil med det, der tidligere er set i USA og Japan.

Skuffelsen ser dog ud til at have lagt sig fredag, hvor futures indikerer stigninger både i Europa og USA. Futres på det toneangivende britiske FTSE 100-indeks indikerer en positiv åbning på 0,7 pct., og i USA tegner det til stigninger i størrelsesordenen 0,4-0,5 pct. i de ledende indeks.

"Det tegner alt andet lige til, at vi kommer til at starte højere, efter at USA rettede sig pænt torsdag aften. Gårsdagens store fald i Europa skyldes udmeldingerne fra Mario Draghi. Det er meget det geopolitiske og makroøkonomiske, der mere end det selskabsspecifikke præger markedet i øjeblikket," siger afdelingschef Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Det danske C20 Cap-indeks faldt torsdag 2,1 pct. til 789,17 på en dag, hvor særligt de cykliske aktier stod for skud. I den kategori faldt Vestas 5,6 pct. til 211 kr., og Mærsk B med 2,8 pct. til 13.100 kr.

"Dagen vil fortsætte med at være præget af noget nervøsitet og afventende frem mod arbejdsløshedstallene fra USA i eftermiddag. Men futures på Euro Stox 50 peger på en "rebound" på 0,7 pct. Torsdag havde det cykliske segment det svært, og det kunne så være det segment, der står til et "rebound" fra morgenstunden," siger Ole Kjær Jensen.

Vestas annoncerede fredag morgen, at det har fået annulleret en ordre i Brasilien på 254 megawatt. Annulleringen er relateret til ændringer i lokal brasiliansk lovgivning, og parterne har ikke kunnet nå til enighed om konsekvenserne af ændringerne, oplyser Vestas, der ikke forventer, at annulleringen vil påvirke selskabets forventninger for 2014.

Bang & Olufsens skuffende regnskab for første kvartal af 2014/15 øger risikoen for, at selskabet ikke vil kunne indfri sine langsigtede ambitioner til væksten. Det vurderer Alm. Brand Markets, der har sænket kursmålet for aktien til 55 kr. fra tidligere 65 kr., men gentaget anbefalingen "neutral".

Bang & Olufsens aktie fik store stryg efter sit kvartalsregnskab, der blev sendt på gaden i de tidlige morgentimer torsdag. Da fondsbørsen lukkede samme dag, var aktien faldet 11,1 pct. til 52 kr.

Carlsberg, der torsdag endte 0,8 pct. lavere i 513,5, har fået løftet kursmålet med en femmer til 540 kr. af det japanske børshus Nomura. Royal Unibrew har endvidere fået løftet sit kursmålet til 1125 kr. fra 1100 kr. af SEB Enskilda. Unibrews aktie faldt 0,3 pct. 998.

Der er mere analysenyt fra Credit Suisse, som har sænket anbefalingen af forsikringskoncernen Topdanmarks aktie til "underperform" fra tidligere "neutral". Det fremgår af Bloomberg News, der ikke angiver noget kursmål fra det schweiziske finanshus. Topdanmark lukkede torsdag i 178,10 kr. efter et fald på 1,0 pct.

Parkens fodboldhold, FC København, og AaB ligger begge nummer tre i deres respektive puljer i Europa League efter et nederlag til FC København, men sejr til AaB torsdag aften. Parken faldt 1,5 pct. til 68 kr. AaB steg 4,0 pct. til 0,387 kr.

Dagens vigtigste nøgletalsbegivenhed er fredagens månedlige beskæftigelsesrapport fra USA. Ifølge Bloomberg News ventes rapporten at vise en jobskabelse uden for landbruget på 215.000, og arbejdsløshedsprocenten ventes opgjort uændret til 6,1 pct.

Ritzau Finans

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser