Brede smil i oktober

Aktiemarkederne er årets trækhest og det belønner investorerne med de mest risikofyldte investeringsprofiler.

Facebook Twitter LinkedIn

Positive afkast over en bred kam i oktober til samtlige produkter i Morningstars pensionsanalyse. Dermed blev årets sidste kvartal sat i gang på fin maner og investorerne kan glæde sig over udsigten til godt 2013, hvis november og december arter sig nogenlunde.

Både aktier og obligationer gik frem i måneden, men igen var det mere risikobetonede aktiver som trak de længste strå i form af de største plusser. Emerging markets fik rettet lidt op på en ellers trist udvikling i år, men halter fortsat betydelig efter de veludviklede lande i 2013. På rentesiden er virksomhedsobligationerne fortsat i hopla, og oktober gav også pæne plusser til statsobligationer fra højrentelandene.

I oktober var det især investorerne i Nordea Liv & Pension som fik optimal gavn af udviklingen i måneden, og Nordea konsoliderer dermed sin position som en af årets højdespringere på tværs af analysens selskaber. SEB fik ligeledes en god måned, men kan ikke helt følge trop med Nordea på årets afkast. Det er AP Pension og Topdanmark derimod bedre til og sammen med Nordea er det iblandt de tre selskaber at opsparingen er blevet forrentet bedst i år. Blandt livscyklusprodukterne har PensionDanmark det fortsat svært i år, men det kniber også for flere andre at følge med frontløberne.

Derudover er finanskrisen med hastige skridt på vej ud af fem års historikken. Kombinationen af at især afkastet fra oktober 2008 nu er ude af historikken, men også inkluderingen af sidste måneds afkast har haft en overordentlig positiv påvirkning på femårs afkastet. Det samlede afkast i eksempelvis referenceindekset for 30 år til pensionering og middel risiko blev forbedret med intet mindre end 23,5 pct. point på blot én måned. Afkastet over 7 år er dog stort set uændret, idet afkastene fra finanskrisen fortsat er fuldt ud afspejlet her.

Fortsat fremgang til emerging markets

I september fik emerging markets aktierne endelig vendt en ellers kedelig udvikling i år og den positive stemning fortsatte i oktober. For mange af udviklingslandene blev oktober endnu bedre end måneden forinden og indiske aktier steg 10 pct. i oktober, brasilianske aktier endte i plus på 5,6 pct. og det brede emerging markets indeks sluttede måneden med en stigning 4,4 pct. Reboundet i udviklingslandene betyder, at årets tab nu er mindsket ganske betragtelig, og fortsætter udviklingen er der udsigt til, at flere af landene kan slutte i plus for hele året.

De veludviklede lande fulgte også pænt trop i måneden. Samlet blev det til en stigning på 3,5 pct. i oktober. Omregnet til danske kroner fulgtes Europa og USA stort set ad, mens asiatiske aktier steg en anelse mere. Undtagelsen var dog japanske aktier der endte i et lille minus. Set med danske øjne er kursstigningerne fra landet i øst ebbet ud, og selvom japanske aktier fortsat er oppe med 20 pct. i år, så er afkastet i de sidste seks måneder stort set i nul.

Flere sydeuropæiske lande havde ligeledes en god oktober, og steg endnu mere end det brede marked. Small cap fortsætter også frem og europæisk small cap er nu i plus på 28 pct. for hele året. Danske aktier endte måneden i samme niveau som de øvrige veludviklede lande.

Rentebærende aktivklasser gik i overvejende grad også frem i oktober – godt hjulpet af meldingen fra den amerikanske centralbank om midlertidig fortsættelse af den lempelige pengepolitik. Danske statsobligationer, emerging markets obligationer, investment grade og high yield virksomhedsobligationer m.fl. endte alle i plus i oktober, og især højrentelande og virksomhedsobligationerne gik frem. For hele året har flere obligationsbaserede aktivklasser det dog fortsat svært, mens virksomhedsobligationer med lav kreditkvalitet ser ud til at slutte året i fin stil. Europæisk high yield er efter oktober oppe med 8 pct. i år.

Livscyklus – Middel Risiko

For livscyklusprodukterne med middel risiko og 30 år til pensionering lå afkastene i oktober i intervallet 2 til 3 pct. Bedst gik det Nordeas aktivt forvaltede udgave af Vækstpension som steg med netop 3 pct., mens APs udløbsfond endte i plus på 2 pct., hvilket var det laveste i sammenligningen. Referenceindekset steg 2,9 pct. i måneden.

For hele året begynder der også at tegne sig et billede af, hvilke selskaber der har forvaltet investorernes penge bedst. Pt. ligger APs basicprodukt og Topdanmark til at slutte øverst med afkast som efter oktober måned har passeret 16 pct. for begge selskaber. Industriens Pension og PensionDanmark er placeret i den modsatte ende med afkast omkring det halve af årets foreløbige højdespringere.

Opgjort over 3 og 5 år er APs udløbsfond i front på afkastene på tværs af livscyklusprodukterne med 30 år til pensionering. Femårs afkastene bliver som nævnt tidligere voldsomt forbedret i disse måneder. Alene Danicas femårs afkast er forbedret med intet mindre 31,2 pct. point på blot én måned. Nordea, som kom relativt godt igennem finanskrisen, er det af selskaberne med den mindste forbedring af femårs afkastet i forhold til for én måned siden. Omvendt er Nordea i front på syvsårsafkastet, hvor finanskrisen fortsat er med fuldt ud.

For middel risiko profilen med 5 år til pensionering er afkastene i oktober en tand lavere, men billedet af hvem der har klaret sig relativt godt og skidt er nogenlunde som for profilen med 30 år til pensionering. For hele er Topdanmark fortsat fremme. Nordea er tættest på at matche Topdanmark, hvorimod APs profiler har det relativt sværere i sammenligningen des færre år til pensionering.

Alt i alt tegner 2013 til at blive et pænt år for investorerne i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter.  Vi følger naturligvis med i udviklingen i årets sidste måneder.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser