Har private investorer appetit på kreditrisiko?

Danske private investorer fravælger de sikre danske obligationer til fordel for mere risikable i jagten på højere afkast.

Facebook Twitter LinkedIn

Virksomhedsobligationer og andre typer af mere eller mindre eksotiske obligationer fremhæves hyppigt som en attraktiv investeringsmulighed for danske private investorer. Givet det historisk lave renteniveau, som vi for tiden har herhjemme, er det forståeligt hvis investorerne søger nye græsgange.

Generelt har disse investeringsmuligheder gennem de seneste år givet nogle høje løbende afkast. Historisk fine afkast er dog ikke nogen garanti for fremtidige afkast, og som investeringsmulighed er de selvfølgelig også forbundet med større risiko end mere sikre danske statsobligationer.

Dette skyldes, at de underliggende obligationer typisk er udstedt af virksomheder, og at der således vil være en vis risiko for, at lånet dermed ikke tilbagebetales fuldt ud. Som obligationsejer er man dog trods alt bedre stillet end aktionærer i sådanne tilfælde, i det man kommer foran i prioritetsrækkefølgen. Der findes flere ratingbureauer, hvor Standard&Poors nok er den mest kendte, som rater virksomheder for derigennem at kvantificere denne kreditrisiko. Mere præcist vil de alt efter hvordan de vurderer selskabets chance for at tilbagebetale den udestående obligationsgæld, tildele selskaberne en rating varierende fra AAA som er bedste rating ned til D, som svarer til at selskabet allerede er i konkurs. Her vil investorerne selvfølgelig kræve en højere risikopræmie for at investere i de dårligst ratede obligationer, hvor der er større risiko for at miste sine penge. Med andre ord vil ratingen af de underliggende obligationer sige meget om risikoen ved de givne investeringer.

De danske investeringsforeninger, der investerer i virksomhedsobligationer, angiver oftest et interval for ratings af de obligationer, som de investerer i. Danske Invest skriver fx for deres afdeling Global High Yield Bonds, at de primært investerer i udenlandske high-yield virksomhedsobligationer, dvs. obligationer med en rating lavere end BBB- (lav kreditkvalitet). De bruger således blandt andet ratings til at opnå den ønskede portefølje.

Der er dog flere andre faktorer som spiller ind i afkastet på disse obligationsinvesteringer. Det kan være mere specifikke forhold omkring selskabet, makroøkonomiske konjunkturer, og specielt vil det også påvirke afkastet, hvis de førnævnte ratingbureauer ændrer i ratingen. Det vil eksempelvis være en rigtig fin timing af investeringen, hvis man når at købe en obligation inden den bliver opgraderet.

I forhold til investering i blandt andet virksomhedsobligationer kan der være flere fordele ved at investere gennem en investeringsforening. For det det første vil dette sikre en passende spredning, således at man ikke er alt for eksponeret overfor et enkelt selskabs mulige konkurs. For det andet er virksomhedsobligationer ofte relativt illikvide og investering gennem en investeringsforening kan hjælpe til at mindske handelsomkostningerne.


In- og outflow

For at belyse de private investorers appetit på blandt andet virksomhedsobligationer betragtes ”Asset Flows”. Asset Flows, der beregnes af Morningstar, viser, hvor mange penge der netto er kommet ind i en investeringsafdeling efter, at der er korrigeret for afdelingens afkast og udbytter.

I tabel 1 ses hvilke tre Morningstar kategorier som i perioden fra januar til april havde det største outflow og tilsvarende deres in/outflow i maj måned. Endvidere ses kategoriens samlede markedsværdi samt et mål for kategoriens risiko i form af den gennemsnitlige 3-årige standardafvigelse (Std. afv.) for de månedlige afkast til og med maj for de investeringsafdelinger, der indgår i kategorien.

Ikke overraskende ses, at der har været et outflow i obligationsafdelinger med investering i danske obligationer. Hvad der kan overraske er dog, at det er et ganske anseligt beløb over en relativ kort periode. Således var det samlede outflow fra de tre Morningstar kategorier: Danske Obligationer, Korte Danske Obligationer samt Lange Danske Obligationer, på mere end 6,5 mia. kr. i årets første fire måneder – et betydeligt outflow svarende til ca. 5,5 % af den investerede formue i disse kategorier. Det meste af dette outflow skyldes at der er udbetalt udbytter i afdelingerne, som investorerne har valgt at geninvestere i andre kategorier.

Trenden fortsatte i maj måned om end i mindre omfang. Der er således ikke tvivl om, at investorerne (for tiden) ikke finder afkastpotentialet i de danske obligationer særlig attraktiv.

Tabel 2 viser de tre største inflows i Morningstar kategorierne i perioden januar til april samt deres tilsvarende in/outflow for maj måned og deres tilsvarende gennemsnitlige risiko.

Som det fremgår af tabel 2, har private investorer til gengæld kastet sig over de mere krydrede obligationer i kategorierne EUR High Yield Bond, EUR Corporate Bond og Global Emerging Markets Bond - EUR Biased. De tre kategorier havde tilsammen et inflow på knap 4,3 mia. kr. i de første fire måneder. Trenden er ligeledes her næsten den samme i maj måned. Dog er der et stort outflow i EUR High Yield Bonds på næsten 1 mia. kr. som skal findes i en større omlægning i TRP Invest. Vi tror derfor ikke umiddelbart at denne omlægning er et udtryk for, at de private investorer har bakket ud og mistet troen på disse kategorier.

Med tiden er der kommet mere fokus på disse alternative obligationsformer og der er blevet et langt bredere udbud af fonde i disse kategorier. I forlængelse af finanskrisen fremhæves virksomhedsobligationer også som et muligt alternativ til virksomhedernes bankgæld.

Opsummerende er det derfor meget interessant, at der (alt andet lige) i årets første 5 måneder har været et markant frasalg af de danske obligationer med en meget lav risiko til fordel for de mere risikobetonede obligationsinvesteringer såsom virksomhedsobligationer. Danske obligationer havde således det største outflow i perioden januar til april og havde en standardafvigelse (3 års) i maj måned på 2,77 %. Tilsvarende havde kategorien med det største inflow, EUR high Yield Bonds, en standardafvigelse på 9,81 %. Med andre ord indikerer disse resultater, at de private investorer i vid udstrækning har appetit på den risiko, der knytter sig til virksomhedsobligationer i deres søgen efter højere afkast.

Kilde: Morningstar Direct.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lene Rifbjerg Bechmann  er Data Relationship Manager, Morningstar Denmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser