Hvor passive er de passive fonde egentlig?

Tilhængere af indeksfonde og ETF’ere har det med at fremhæve egne fortræffeligheder, men er virkeligheden vitterlig så rosenrød?

De fleste danskere investerer i investeringsforeninger, og langt hovedparten af opsparingen er placeret i aktivt forvaltede fonde. Sådanne fonde skal levere gode afkast. I denne sammenhæng er det afkast som er bedre end markedsafkastet. Det er altså fonde, som prøver at slå markedet. Det koster mere at investere i en aktivt forvaltete fonde frem for passive fonde som blot følger markedet. Aktiv forvaltning er nemlig mere resursekrævende, og der er et større setup til analyse og rådgivning. Det koster alt sammen og jo dyrere en fond er des større skal afkastet være inden at målsætningen om et godt afkast er i hus.

Alternativet til aktiv forvaltning er passive fonde, som ikke vil slå markedet, men blot give et afkast på niveau med markedet. Tilhængere af passive fonde argumenterer imod aktiv forvaltning med argumenter om, at de ud fra en gennemsnitsbetragtning ikke kan slå markedet. Det er faktisk korrekt, men som investor køber man jo heller ikke gennemsnittet, så det er en hypotetisk antagelse som ikke er gangbar i virkelighedens verden.

Til gengæld kan det lade sig gøre at få fat i fonde, som kan skabe gode afkast. De er typisk i undertal, men det er ikke ensbetydende med at de ikke findes. For det gør de. Men det kræver at man trækker i arbejdstøjet og laver sit hjemmearbejde ordentligt. Så er man godt på vej. Valget mellem aktiv og passiv forvaltning er heller ikke så sort/hvid som nogen gerne vil gøre det til, og ofte vil man kunne drage fordel af at inkludere begge typer i porteføljen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Terms of Use        Privacy Policy        Cookies