Den store generalforsamling

Warren Buffett har gennem en menneskealder stået bag selskabet Berkshire Hathaway, et af de mest omtalte på investeringsscenen.

Facebook Twitter LinkedIn

I weekenden afholdt Berkshire Hathaway den årlige generelforsamling med en af verdens, gennem tiderne, mest succesfulde investorer Warren Buffett i spidsen. Buffet har siden 1970 været formand og direktør for selskabet, der over de seneste fire årtier år efter år har leveret beundringsværdige resultater.

Med Warren Buffetts mangeårige succes kunne man fristes til at tro, at der ligger meget avancerede strategier bag succesen, men det er faktisk ikke tilfældet. Strategien bag succesen bygger derimod på få og simple principper.

Når man investerer i en aktie, skal man ikke blot se sig selv som ejer af et værdipapir, men i højere grad som medejer af et selskab, som driver den ene eller anden form for forretning. Derfor er det en stor fordel at betragte sig selv som medejer, og ud fra det forholde sig til selskabets forretningsgrundlag. At tro på de produkter, eller ydelser som selskabet sælger, er altafgørende, i og med det er disse de fremtidige pengestrømme bygger på, og dermed også den afgørende faktor for selskabets fremtidige værdi. Buffett fokuserer udelukkende på pengestrømme, og har ikke meget tilovers for tekniske analyser og andre metoder, som skal kunne forudsige det fremtidige afkast, på baggrund af den historiske udvikling.

Warren Buffett investerer primært langsigtet, og lægger derfor stor vægt på de konkurrencemæssige aspekter, der gør sig gældende i de selskaber han investerer i. Formår et selskab at beskytte sig selv imod intensiv konkurrence, har selskabet markant bedre muligheder for at klare sig godt på den lange bane.


Hvad investerer Buffett i?

Berkshire Hathaway investerer på flere niveauer, både gennem direkte ejerskab af individuelle selskaber, og via store aktiebeholdninger i børsnoteret selskaber. Berkshire’s vigtigste forretningsområder er fortsat indenfor forsikringsvirksomhed, hvor en pæn del af selskabets indtjening kommer fra. Dette foregår primært gennem de tre selskaber GEICO, General Re og Berkshire Hathaway Reinsurance. Udover forsikring ejer Berkshire Hathaway aktier i selskaber fra en bred vifte af brancher, lige fra jernbanedrift over energi produktion og distribution, til restauranter og supermarkeder.

Berkshire Hathaways portefølje indeholder også flere velkendte børsnoterede selskaber, som eksempelvis Coca-Cola, American Express, Moody’s Corp, Kraft Foods, Wells Fargo & Co med flere. Investeringer Buffett typisk ligger med igennem mange år.

Buffets evner er gennemprøvede og anerkendte, og bliver således også udnyttet af de danske investeringsforeninger, hvor eksempelvis LD Invest Value Aktier ligger med godt 3 pct. af formuen investeret hos Warren Buffett.


En aldrende ledelse

Flere af de professionelle investorer nærer tiltro til Buffets strategier. Warren Buffett og Berkshire Hathaway står dog umiddelbart overfor flere udfordringer. Først og fremmest er selskabets størrelse, en udfordring i sig selv, da det kan være vanskeligt fortsat at finde investeringer, der ikke bare tilføjer værdi, men som også er store nok til at give mening. En anden meget central udfordring, der dag for dag bliver mere presserende, er Buffett (80 år) og hans partner Charlie Munger’s (87 år) fortsatte mulighed for at tegne selskabet fremadrettet. Begge må siges at have en alder der selv for en investeringsguru må være tæt på pensionsalderen.

Netop hvem der skal fylde de to ældre herres sko, og i særdeleshed Warren Buffetts, når pensionering bliver en realitet, er et meget omdiskuteret emne. Der hersker stor usikkerhed omkring hvad de herres afgang kommer til at betyde for selskabet. Paul Larson, aktiestrateg hos Morningstar, har fulgt Berkshire Hathaway og Warren Buffett gennem mange år. Han fortæller, at de samme spørgsmål har været rejst siden 90’erne, og han vurderer derfor, at markedet i en vis udstrækning er klar over at Buffett ikke vil leve for evigt. Han mener ikke, at selskabet nødvendigvis vil blive straffet hårdt på børsen den dag Buffett ikke er der mere, da hele usikkerheden omkring Buffett’s efterfølger allerede er regnet ind i selskabets aktiekurs. Samtidig er Paul Larson dog heller ikke i tvivl om, at Warren Buffett har haft en enorm betydning for Berkshire Hathaway, hvorfor et farvel fra Buffett på længere sigt kan få en negativ indflydelse på den konkurrencemæssige fordel Berkshire Hathaway har i dag.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser