Danske aktier i portefØljen

De fleste kan nok blive enige om, at det er fornuftigt at sprede sine aktieinvesteringer mellem forskellige brancher og virksomhedstyper. Men hvordan fordelingen mellem lande bør være, er ikke nødvendigvis helt så lige til.

Facebook Twitter LinkedIn

Investeringsforeningerne har i mange år haft stor succes med at give almindelige investorer mulighed for at sprede deres investeringer over mange forskellige selskaber. På den måde opnår den enkelte en markant lavere risiko, da den selskabsspecifikke risiko mindskes betydeligt, mens der fortsat opnås fornuftige langsigtede afkast.

Ikke nok med at det giver noget at sprede sin risiko på tværs af flere selskaber, så kan det også være givtigt at sprede risikoen på tværs af brancher. Meget ofte ser man, at aktierne fra en hel branche enten stiger eller falder betydeligt. Vi så det eksempelvis med finansaktierne i 2008 og med teknologiaktierne omkring årtusindskiftet.


Branchevægte i porteføljen

Undgår man bevidst en bestemt branche, afskærer man sig muligheden for at få del i gevinsterne, hvis netop den branche, klarer sig godt fremover. Har man omvendt alle pengene i virksomheder fra samme branche løber man en betydelig risiko for store tab, hvis branchen løber ind i problemer. Det hjalp eksempelvis ikke meget, hvis man havde spredt sine investeringer på mange forskellige finansaktier i 2008.

Hvad enten man investerer i enkeltaktier eller gennem fonde, kan man tage udgangspunkt i de enkelte branchers andel af det globale aktiemarked når porteføljen sammensættes. Verdensindeksets andel i de enkelte brancher kan ses i grafikken her på siden. Det er i øvrigt også denne fordeling mange globale aktiefonde tager udgangspunkt i. Større afvigelser i forhold til branchernes markedsvægt udsætter investorerne for ekstra risiko, i forhold til markedet.


Landefordelingen

Lidt anderledes er det, når det kommer til spredning af aktier på tværs af lande. I teorien kan man argumentere for, at man som udgangspunkt bør have en fordeling mellem aktier fra forskellige lande, der afspejler landenes andel af verdensmarkedet, for at mindske risikoen mest muligt.

Det er dog ikke altid at teorien holder helt i praksis. For en dansk investor vil det eksempelvis betyde, at under en halv procent af porteføljen skulle placeres i hjemlige aktier. For de fleste investorer virker det noget mere naturligt at placere en noget større andel i hjemmemarkedet.


Glade for hjemmemarkedet

Når de danske private investorer handler aktier, er der ingen tvivl om der generelt hersker en stor forkærlighed for hjemlige aktier, hvilket ikke er så forskelligt fra hvad vi ser i andre lande. Kigger man derimod ned i porteføljerne hos de danske aktiefonde, der investerer på globalt- og europæisk plan, er der stor forskel på, hvor meget man har valgt at placere i hjemmemarkedet. Alt efter strategi vælger fonde som Danske Invest Indeks Aktier, og Nordea Invest Aktier at placere i omegnen af 30 pct. i hjemlige aktier, mens der også findes fonde i aktie kategorierne ”Globale Large Cap Blend” og ”Europa – Large Cap Blend” der går helt uden om danske aktier. Danmark udgør henholdsvis 0,5 pct. af det globale aktie indeks, og 1,6 pct. i det europæiske indeks.

De private investorer har dog flere gode grunde til at foretrække de hjemlige aktier. Ved at købe aktier fra sit eget land undgår man den valutarisiko, der kan have stor betydning for afkastet. Køber man aktier på egen hånd, er det også ganske naturligt at vælge nogle man kender lidt til, og har hørt om i forvejen. Men også når man bruger investeringsforeninger, giver det mening at nogle vælger en hjemlig overvægt – i hvert fald, når man som danskerne helt overvejende benytter sig af de danske investeringsforeninger. Danske porteføljeforvaltere må også i et vist omfang formodes, at have en fordel når det kommer til danske aktier.


Overdriv ikke

Selv om det kan være fristende at anbringe hovedparten af sine investeringer i kendte hjemlige aktier, kan det have visse konsekvenser at overdrive hjemmemarkedsandelen. Investerer man kun i større danske aktier, vil der være visse brancher, man ikke rigtigt får med, så som IT og forbrugsgoder, mens man meget vel kan ende med en betydelig overvægt i eksempelvis sundhed og industri. For danskere er valutarisikoen ved at investere i euro-landene meget lille, så for at udvide horisonten lidt, kan man vælge at betragte det europæiske marked som et udvidet hjemmemarked. Og dermed opnå en bedre spredning i aktieporteføljen.


Tjek porteføljen

Hvad enten man investerer gennem fonde, eller en blanding af enkelt aktier og fonde, så kan x-ray værktøjet på Morningstar.dk skabe det overblik, der er nødvendigt for at være bevidst om sine investeringsmæssige valg. Her er der mulighed for at se en samlet porteføljes eksponering til såvel brancher som regioner.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser