Udsigter for 2011

Usikkerhed og politiske spændinger er en betydelig del af den globale økonomi, men på trods af det kan 2011 blive et fornuftigt aktieår.

Facebook Twitter LinkedIn

Den globale økonomi befinder sig i en overgangsperiode. Den veludviklede verden har fortsat travlt med at nedbringe gælden, og det giver i bedste fald moderate vækstrater i de fleste af landene. Der er dog undtagelser, som fx Tyskland, der har overrasket positivt med solid vækst, der er drevet af bl.a. en stor eksport til Kina og andre asiatiske lande. De nye økonomier, der for kort tid siden var næsten 100 pct. afhængige af den økonomiske tilstand i de udviklede lande, viser fortsat stærk vækst. Den moderate vækst i de veludviklede lande kombineret med stærk vækst i mange af de nye markeder giver overordnet en respektabel global vækst, dog med betydelige globale ubalancer, som primært er centreret omkring forholdet mellem USA med sine store minusser og Kina med sine store plusser.


En verden med to hastigheder

Væksten blandt udviklingslandene forventes fortsat at være højere end i de mere modne økonomier de kommende år. Det er underliggende faktorer som lav gæld, stærk befolkningstilvækst, forbedret produktivitet og ikke mindst et enormt potentiale i forhold til at skabe en stærk indenlandsk vækst og efterspørgsel, der skal trække læsset.

De store ubalancer mellem nye og veludviklede økonomier vil uden tvivl føre til stor politisk usikkerhed i den overgangsfase vi befinder os i. Håndteringen af ubalancerne kommer til at kræve et øget globalt samarbejde. Med tanke på de meget varierende interesser kan det dog godt gå hen og blive en særdeles langstrakt proces, hvor der kun tages små skridt af gangen. Det vil med stor sandsynlighed betyde, at investorerne med jævne mellemrum må finde sig i eksempelvis spændinger på valutamarkedet, som vi har været vidne til den seneste tid. Forhåbentligt formår politikerne at holde hovederne kolde, så vi undgår at det ender i en egentlig handelskrig.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies