Udsigt til et flot 2010 for virksomhedsobligationerne

Virksomhedsobligationerne har nydt godt af faldende renter, solide regnskaber og stor efterspørgsel fra investorerne. Udsigterne for 2011 er mere tvetydige.

Facebook Twitter LinkedIn

Det ser ud til at 2010 bliver et ganske pænt år for fonde med fokus på virksomhedsobligationer. Ovenpå et turbulent 2008 med voldsomme kursfald kom hovedparten af fondene stærkt tilbage sidste år. Årets afkast er ikke helt på niveau med sidste års, men investorerne bør stadig være tilfredse med de opnåede resultater. Året har især været drevet af visse obligationsudstedelser fra banksektoren.

De bedst ratede virksomhedsobligationer er blevet godt hjulpet af en fortsat faldende rente, solide regnskaber og pæne økonomiske nøgletal, mens gældsproblemerne i flere sydeuropæiske lande trak i modsat retning. Især i april og maj måned blev virksomhedsobligationerne ramt af usikkerheden i Middelhavslandene i takt med at kreditspændet mellem stats- og virksomhedsobligationer blev udvidet. Til trods for at det generelle renteniveau faldt i denne periode, så kunne det ikke helt opveje investorernes reducerede risikovillighed.

På den korte bane skabte EU’s hjælpepakke ro, men der var fortsat en vis usikkerhed blandt investorerne om den reelle tilstand for bl.a. den spanske, portugisiske og irske økonomi. De globale markeder er tæt forbundne og det der startede som en græsk krise bredte sig efterhånden til en europæisk krise og spørgsmålet var, hvor langt den kunne brede sig derfra. Senere på sommeren viste økonomiske nøgletal at frygten for den europæiske økonomi var overdrevet, og investorerne fik igen mod på flere risikofyldte investeringer, hvilket smittede positivt af på virksomhedsobligationerne.


Usikkerhed blandt investorerne

Selvom kreditspændet mellem de bedst ratede virksomhedsobligationer og statsobligationerne nu ligger nogenlunde på samme niveau som ved årets begyndelse, så er det gået en hel del op og ned fra måned til måned, og det vidner om en vis usikkerhed blandt investorerne.

Investorer med penge i virksomhedsobligationer løber en kreditrisiko, og alt efter investorernes appetit på risiko, vil det påvirke kreditspændet. Kreditrisikoen består i at selskaberne enten ikke kan betale renter eller indfri lånet til tiden. Under finanskrisen blev investorernes frygt for dette scenarie høj aktuel og kurserne på obligationsudstedelser fra især banksektoren røg helt i bund. Frygten viste sig at være stærkt overvurderet. Mindre end 0,3 pct. af samtlige obligationsudstedelser er misligholdt siden 2008. I takt med at frygten aftog nød investorerne godt af kursstigninger som gav pæne afkast.


Små sydeuropæiske sats

Usikkerheden omkring Middelhavslandene spøger fortsat i kulissen. Især Irland, men også Portugal, vil kunne løbe ind i problemer ifølge flere af rådgiverne bag obligationsfondene. Stort set ingen af de danske fonde med fokus på virksomhedsobligationer ligger inde med portugisiske obligationsudstedelser og irske obligationer udgør en relativ begrænset andel med små fem pct. i snit. Nykredit Invest Erhvervsobligationer er med 13 pct. investeret den hjemlige fond med størst eksponering til Irland. Italien vurderes at være bedst stillet af de udsatte lande eftersom at størstedelen af landets gæld er indenlandsk finansieret. Fondene har i snit små fire procent investeret i italienske obligationer.

Hvis problemerne igen blusser op vil fondene kun i mindre grad rammes direkte på obligationsudstedelserne. De vil næppe undgå at blive påvirket af stigende kreditpræmie, men det vurderes at kreditpræmien vil blive opvejet af en faldende rente, som altså stort set vil udligne investorernes reducerede risikovillighed.

Et andet element der har trukket virksomhedsobligationer i år er de nye solvens II krav, som har betydet en pæn efterspørgsel fra især livsforsikrings- og pensionsselskaber efter de bedst ratede virksomhedsobligationer.

Om udsigterne for 2011 er der generelt mere tøven hos rådgiverne. Nogenlunde ved samme tid sidste år, var der generel enighed blandt porteføljerådgiverne om at der på den korte bane fortsat var plads til yderligere stigninger i virksomhedsobligationerne. Med årets pæne stigninger kom de i mål med den forudsigelse. 2011 vurderes som et mere vanskeligt år med moderate afkast, der er noget mindre end årets præstationer. Eventuelle rentestigninger som følge af behersket økonomisk fremgang forventes at blive modsvaret af lavere kreditpræmier, så i omegnen af 3-4 pct. er nok hvad man skal regne med.

Danske fonde med fokus på højt ratede virksomhedsobligationer
Fond Manager Afkast ÅTD Afkast 2009 Afkast 2008 Irland % af portefølje Italien % af portefølje Portugal % af portefølje
BankInvest Virksomhedsobl. Etik (SRI) Carsten Horn Nielsen 12,1 30,4 -27,0 3,8 1,0 0,0
BankInvest Virksomhedsobligationer Acc Carsten Horn Nielsen 11,0 20,7 -18,1 4,4 1,8 0,0
BankInvest Virksomhedsobligationer Inc Carsten Horn Nielsen 11,7 23,2 -21,5 4,9 1,9 0,0
Danske Invest Eng Euro Investment Grade Corp Bonds Lisbeth Albér 8,6 19,5 -10,9 3,5 4,7 0,0
Danske Invest Globale Virksomhedsobl Lisbeth Albér 9,5 25,4 -14,9 4,0 4,2 0,0
Danske Invest Eng Euro Investment Grade Corp Bonds Restrict Lisbeth Albér 8,7 20,7 -11,4 3,8 3,9 0,0
Jyske Invest Højt Ratede Virksomhedsobligationer Ej oplyst 6,0 1,7 3,3 0,0
Nordea Invest Engros Corporate Bonds Ej oplyst 8,2 15,1 -5,2 3,6 6,5 0,0
Nordea Invest Virksomhedsobligationer Ej oplyst 6,8 12,6 -0,1 1,3 5,1 0,0
Nykredit Invest Engros - EuroKredit Henrik Vincents Johansen;Michael Sandfort 11,5 29,9 -20,9 10,3 5,0 1,1
Nykredit Invest Erhvervsobligationer Acc Henrik Vincents Johansen;Michael Sandfort 6,3 21,2 -21,1 13,0 6,0 0,5
Nykredit Invest Erhvervsobligationer Inc Henrik Vincents Johansen;Michael Sandfort 6,9 21,7 -21,6 12,6 7,7 0,6
SEBinvest Kreditobligationer Lars Juelskjær 8,3 2,5 0,8 0,0

Afkast i pct. i dkk og opgjort pr. 4/11/2010

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser