Brasilien er populær

Brasilien er et af de veletablerede nye markeder, som klarede sig bedst igennem finanskrisen. Det er et populært land i både globale nye markeds fonde, og traditionelle brede globale fonde.

Facebook Twitter LinkedIn

Brasilianske aktier fylder godt i fondene med fokus på de nye markeder. Den typiske danske fond med dette fokus har pt. 16 pct. af formuen investeret i brasilianske aktier, det er den største eksponering til et enkelt land overhovedet. I flere tilfælde er det Brasiliens populære råvaregiganter; Petrobras og Vale, der fylder godt i porteføljerne.

Brasilien er dog ved at udvikle sig til et land, der på sigt vil være andet end blot rigt på naturressourcer. Landets middelklasse er virkelig blomstret op i de seneste år, takket være lavere renter, og en lettere adgang til at låne penge. Stigende lønninger kan sætte scenen for et mere robust detailsalg, øget investering i industrien, samt større efterspørgsel efter bedre boliger. Udviklingen afspejles tydeligt i indekset MSCI Brasilien, hvor dominerende sektorer som industrimaterialer og energi er på tilbagetog, mens finans- og forbrugsorienterede sektorer er på kraftig fremmarch.

Aktier drevet af et indenlandsk salg var de store trækheste i Brasiliens 120 pct. optur i 2009. I 2010 har det brasilianske marked dog taget sig en slapper med en beskeden stigning på 5 pct. Bekymringerne for at den globale økonomi igen vil gå ned i gear, har påvirket råvarerne. Samtidig er indenlandsk fokuserede aktier kommet under pres, hvilket er drevet af frygt for færre udenlandske investeringer og til dels rentestigninger.


Fortsætter karnevallet

Sammenligner man det brasilianske investerings klima med andre store udviklingsøkonomier, så er der flere positive træk der skinner igennem. Udover at være en stor økonomi bliver Brasilien også regnet for at være et af de mere stabile nye markeder ud fra et politisk synspunkt, samtidig med at landet også har det mest likvide og velorganiserede aktiemarked i Latinamerika. De brasilianske aktier tabte mindre end mange andre nye markeder fra sidst i 2007 til starten af 2009 og har frem for alt været blandt de hurtigste til at genvinde tabene. I 2008 faldt MSCI Brasilien 54 pct., mens indekset i 2009 kom igen med en stigning på hele 120 pct. Til sammenligning tabte MSCI Rusland 72 pct. i 2008, med en efterfølgende stigning på 97 pct. i 2009.

Den positive udvikling vil fremadrettet give landet mere end blot råvarehesten at spille på. Det er en naturlig udvikling som alle nye markeder før eller siden vil gennemgå. Den finansielle sektor er med helt i front i denne udvikling. De store brasilianske banker som eksempelvis Bradesco og Itau Unibanco fylder da også allerede godt op i de danske Latinamerika fondes top ti beholdninger. De brasilianske banker blev ikke ramt af finanskrisen på samme måde som mange af deres europæiske og særligt amerikanske kollegaer, fordi de generelt havde en lavere gearing, altså færre udlån. På længere sigt byder bankerne på gode vækstmuligheder, blandt andet på grund af landets generelt lave opsparingsrate, efterhånden som middelklassen vokser og befolkningen tjener flere penge, vil flere også blive kreditværdige, som i sidste ende betyder øget indtægter for bankerne.


Eksponering

For en fondsinvestor findes der flere måder at opnå eksponering til Brasilien på. Blandt de danskdomicilerede fonde findes en enkelt nystartet ren Brasilien fond fra Jyske Invest, her udover findes der en god håndfuld Latinamerika fonde, der alle ligger med en eksponering på mere end 60 pct. i de seneste porteføljer. Af dem kommer Sydinvests Latinamerika tættest på en ren Brasilien eksponering med 74 pct. af porteføljen i brasilianske aktier.

Brasilianske aktier er et smalt investeringsfokus, og bør ikke udgøre en betydende del af den almindelige investors portefølje. Langt de fleste investorer vil kunne opnå den ønskede eksponering til eksempelvis Brasilien gennem brede nye markeds fonde, eller måske sågar igennem de brede globale fonde, alt efter den ønskede eksponering. Eksempelvis ligger den globale aktiefond Handelsinvest Verden med 9,5 pct. eksponering til Brasilien i den seneste portefølje.

Selvom Brasilien hører til blandt de mere ”stabile” nye markeder, udgør landets råvareaktier fortsat en stor del af det samlede aktiemarked. Kommer de i modvind, eventuelt i forbindelse med store udsving i råvarepriserne, så vil det være noget der også berører det brede brasilianske aktiemarked.

Den politiske stabilitet i landet forventes opretholdt på trods af det kommende præsidentvalg til oktober, hvor ingen af de ledende kandidater formodes at udstikke større politiske ændringer. Det bliver dog relevant at følge hvordan en ny præsident vil håndtere finans- og socialpolitikken, der er central i forhold til at skabe de bedst mulige forhold for en fortsat stabil vækst i landets vigtige middelklasse.

Danske fonde fra Morningstar kategorien "Latinamerika - Aktier"
Fondsnavn Manager Afkast ÅTD i pct. Afkast 1 år i pct. Afkast 3 år i pct. ann. Morningstar rating
Danske Invest Latinamerika Devan Kaloo 14,48 43,27 8,56 5
Handelsinvest Latinamerika Ej oplyst 11,93 38,33 - -
BankInvest Latinamerika Aktier Nikolaj Lippmann 11,34 42,91 5,40 4
Nordea Invest Latinamerika Ej oplyst 9,82 37,14 - -
Jyske Invest Latinamerikanske Aktier Ej oplyst 8,90 32,33 7,49 4
Sydinvest Latinamerika Niels Skovvart 6,92 32,94 9,86 5

Klik på billedet for større visning

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser