De ”nye” nye markeder

De nye markeder har givet flotte afkast på den lange bane. I kulissen står en række nye lande klar til at følge i de traditionelle nye markeders fodspor.

Facebook Twitter LinkedIn

De nye markeder har længe været frontløberne, når investorerne jagter høje afkast. Ideen med at investere i de nye markeder har altid været at landenes generelt høje vækst skaber et større afkast til investorerne, sammenlignet med en investering i de udviklede lande. Mange traditionelle nye markeder har efterhånden ligget i denne kategori i 20 år eller mere, og alt andet lige kan disse ikke blive ved at med at være de nye i al evighed. Tiden vil komme hvor væksten flader ud, og landene i stedet må betragtes som mere udviklede økonomier. Selvom mange af de traditionelle nye markeder formentlig har udsigt til fornuftig vækst mange år endnu, står en række nye lande allerede på spring for at være med i den næste bølge af nye markeder.

Med de senere års finansielle uro har de ”nye” af de nye markeder, også kaldet frontier markeder, ikke fået meget opmærksomhed. I takt med at risikolysten er begyndt at vende tilbage, bliver det dog igen interessant at se hvilke muligheder der byder sig.


Frontier markeder

Ideen med at investere i frontier markederne er selvfølgelig et håb om, at de står overfor samme udvikling som de traditionelle nye markeder har været igennem de seneste 20 år. Kina og Brasilien blev eks. engang betragtet som obskure destinationer, men over en årrække er de gradvist blevet mere mainstream, alt i mens investorerne er blevet betydeligt belønnet. Når nye markeder udvikler sig forbedres den politiske stabilitet, der skabes bedre adgang til kapital, og købekraften i befolkningen øges, alt sammen ting med positiv indflydelse på væksten.

Frontier markeder er typisk lande, der er et par skridt efter de traditionelle nye markeder. Det gælder ikke kun økonomisk, men også i forhold til udviklingsstadiet af deres aktiemarkeder. Når udviklingsstadiet bedømmes kigges der blandt andet på antallet af noterede selskaber, antal handler, lovgivning samt en vurdering af, hvor let det er for udenlandske investorer at investere i landet. Der findes ingen 100 pct. fast afgrænsning, der adskiller frontier markederne fra de nye markeder, ligesom grænsen heller ikke er fast i den anden ende mellem de nye-, og de udviklede -markeder.

Når det er sagt, er der alligevel en forholdsvis gængsopfattelse af, hvilke lande der hører til i gruppen af frontier markeder. Under betegnelsen findes lande fra alle dele af verden, Vietnam, Nigeria, Kenya, Ghane, Qatar, Oman og Egypten, for blot at nævne nogle stykker. Herudover er Europa også repræsenteret, med lande som Kroatien og Ukraine. Mere kendte destinationer som Kina, Indien, Rusland, Brasilien, Mexico, Tyrkiet og Sydafrika, betragtes alle som nye markeder og ikke Frontier.


For og imod

Håbet er selvfølgelig at frontier markederne kan gøre de mest succesfulde nye markeder kunsten efter. Investorerne i mange nye markedsfonde har generelt hentet høje afkast hvis blot de har holdt fondene over en længere årrække. Muligheden for at frontier markederne kan leve op til de traditionelle nye markeders udvikling er bestemt tilstede, selvom man ikke nødvendigvis skal regne med at Marocco og Ghana bliver de nye Kina og Brasilien. Mange af disse mindre berejste hjørner af verden rummer sunde selskaber med stærk ledelse og fine vækstperspektiver, og disse er generelt langt billigere end tilsvarende selskaber fra de mere kendte nye markeder.

Risikoen er dog samtidig ganske betydelig. Frontier markederne er næsten per definition ikke så likvide som de nye markeder, og milevidt fra de udviklede markeder. Manglende likviditet har den betydning at det kan være svært, for ikke at sige næsten umuligt, at sælge en større portion aktier i forbindelse med en eventuel nedtur. Lokal lovgivning kan også give problemer og kan være endnu mere restriktiv end i nye markeder som Rusland og Kina.


Begrænset udbud

På det danske fondsmarked findes der ikke mange muligheder, hvis man vil investere i frontier markederne. De almindelige brede nye markedsfonde investerer kun en meget begrænset del af porteføljen i frontier landene, ofte ikke mere end få procent. På det danske fondsmarked findes der reelt kun et par muligheder, indenfor investering i frontier markeder, det er Bankinvest New Emerging Markets Aktier og Sydinvest Afrika & Mellemøsten. Bankinvest fonden har siden slutningen af 2006 investeret i lande som Kasakhstan, Senegal, Nigeria, Oman, Qater og Georgien, mens Sydinvest fonden udelukkende fokuserer på Afrika og Mellemøsten, som rummer mange af frontier markederne. Fokuseret frontier markedsfonde som Bankinvest fonden er fortsat et særsyn, også når der kigges på europæisk plan, og derfor findes der heller ingen dedikeret Morningstar kategori til denne type fond. Sammenligner man fondens afkast med det gennemsnitlige afkast for kategorien Globale Nye Markeder – Aktier, ligger den rigtig fin med på den korte bane på år-til-dato afkast, mens den på de længere horisonter halter noget efter de traditionelle nye markedsfonde.

Investering i de nye markeder og frontier markederne må betegnes som risikofyldte aktieinvesteringer. Kigger man på de lange tidshorisonter har fondene fra de nye markeder bevist deres værd, og leveret flotte afkast til de investorer, der har holdt fast i fondene og ikke ladet sig påvirke af kortsigtede markedsudsving. En af de fonde, der fokuserer på de nye markeder, og samtidig har en lang historik er Alfred Berg Rusland. Den har leveret et ti års annualiseret afkast på hele 14 pct. på trods af, at fonden i 2008 tabte hele 68 pct. af formuen. Sætter man en mindre del af porteføljen i nye- eller frontier markeder, kan det være fint som krydderi til porteføljen. Om man så vil holde sig til de traditionelle, eller satse på fremtidens nye markeder, må være op til den enkelte.

Top 10 ÅTD afkast - Nye markeder
Navn Morningstar Kategori Afkast ÅTD i pct. Afkast 1 år i pct. Afkast 3 år i pct. ann. Afkast 5 år i pct. ann. Afkast 10 år i pct. ann. Morningstar Rating
Merchant Invest Global Emerging Markets Globale Nye Markeder - Aktier 27,26 81,77 - - - -
Sydinvest Afrika & Mellemøsten Afrika & Mellemøsten - Aktier 24,38 24,06 -5,65 - - -
BankInvest New Emerging Markets Aktier Øvrige 20,83 34,42 -10,54 - - -
Danske Invest Nye Markeder Globale Nye Markeder - Aktier 15,44 50,04 9,29 19,85 11,04 5
Alfred Berg Rusland Rusland - Aktier 14,80 36,05 -0,47 16,25 13,72 4
Carnegie WorldWide/Østeuropa Europa Nye Markeder - Aktier 14,42 40,49 -14,33 5,35 8,67 2
Nykredit Invest Engros Vækstlande Globale Nye Markeder - Aktier 13,26 40,83 2,12 13,06 5,26 4
Gudme Raaschou Invest EM Aktier Globale Nye Markeder - Aktier 11,99 - - - - -
Independent New Global Globale Nye Markeder - Aktier 11,44 36,07 -2,87 - - 3
Danske Invest Østeuropa Europa Nye Markeder - Aktier 9,96 41,73 -8,25 10,42 10,27 3
ÅTD afkast - Udvalgte Morningstar kategorier
Navn Afkast ÅTD i pct. Afkast 1 år i pct. Afkast 3 år i pct. ann. Afkast 5 år i pct. ann. Afkast 10 år i pct. ann.
Afrika & Mellemøsten - Aktier 16,67 18,97 -4,43 6,76 3,23
Rusland - Aktier 15,08 48,65 -6,06 14,93 19,18
Europa Nye Markeder - Aktier 9,95 38,37 -8,53 8,53 8,74
Globale Nye Markeder - Aktier 9,23 36,54 -0,63 11,63 5,83
BRIK - Aktier 4,84 29,08 -0,13 16,41 -

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser