Er amerikanske aktier billige?

Amerikanske aktier er kommet op i et niveau, hvor de som marked er fair prissat, men der findes stadig interessante enkeltaktier, som kan være gode investeringer nu eller hvis markedet falder lidt tilbage.

Karsten Henriksen 21/12/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Det brede amerikanske aktiemarked var tidligere på året ganske undervurderet, ingen turde påtage sig risiko da det så allerværst ud, men efterfølgende er aktierne steget pænt i takt med at investorerne, ikke bare i USA, men verden over har genfundet troen på aktierne. Bunden blev nået i marts og siden da har pilen stort set kun peget opad. Året som helhed ser ud til at blive et rigtig godt også selvom det så meget sort ud tilbage i starten af året.

Spørgsmålet er nu om det er for sent at købe amerikanske aktier. Spørger man Morningstars aktieanalytikerstab, der tilsammen dækker 1.700 amerikanske aktier, så lyder budskabet at amerika

nske aktier generelt har nået et niveau tæt ved deres fair value. Det vil sige markedet har nu nået det potentiale som analytikerne vurderer som den rigtige pris for hver af de underliggende aktier. Men nogle aktier og sektorer ser stadig billige nok ud til at vække interesse. Vi ser i det følgende nærmere på et par sektorer og overordnede trends for de kommende 12 måneder.


Teknologi

Ud over den overordnede udvikling i økonomierne, så har teknologiselskaberne konstant skulle forholde sig til skiftende trends i markedet. Det kommende år ser ikke ud til at blive en undtagelse. Morningstar ser to dominerende trends der kan true eksisterende forretningsmodeller. En betydelig trend bliver skiftet til Internetbaserede programmer, såkaldt ”cloud computing” som vil afløste traditionelle programmer som er installeret fast på hver pc. Den anden trend bliver væksten i smartphones.

Nye trends der truer eksisterende forretningsmodeller er også med til at skabe de største muligheder. De selskaber der lykkes med at etablere den dominerende platform for internetbaserede programmer vil kunne tiltrække store dele af virksomhedernes IT budgetter det kommende årti. Ligeså vil selskaber der kan etablere dominerende mobilplatforme, såsom Apples iPhone og Googles Android have enorme muligheder.

Overordnet set finder Morningstars analytikere dog at hardware- og softwareaktier er overvurderede ud fra nuværende niveauer. Men hvis markedet falder tilbage, så er deres bedste bud, at man skal satse på store selskaber med betydelige konkurrencefordele. Det er selskaber som Microsoft, Apple og Hewlett-Packard, som har ressourcer og talent til at tilpasse sig i de skiftende teknologimarkeder.


Råvarer

Det er svært at ignorere den effekt, som den faldende globale efterspørgsel har haft på råvaremarkedet. Eksempelvis har lavere efterspørgsel efter elektricitet ført til 50 millioner tons overskudslagre af kul ifølge Morningstars estimater. Det svarer til 5 pct. af den årlige produktion og det har holdt priserne nede, og været med til at skade store kulproducenter som Peabody Energy. Hastigheden og styrken af det økonomiske opsving, sammen med andre faktorer som vejret, vil afgøre hvor hurtigt priserne kommer tilbage.

Der er ligeledes politisk usikkerhed forbundet med råvaremarkedet i USA, som blandt andet påvirkes af et federalt motorvejs forsalg. Herudover er der usikkerhed om hvorvidt fremtidige stimuluspakker vil omfatte investeringer i infrastruktur. Disse beslutninger vil have stor betydning for selskaber som leverer materialer til byggeindustrien som Vulcan Materials.

For tiden ser Monsanto ud til at være den bedste købsmulighed i sektoren. Bekymringer vedrørende selskabets Round-Up gødningsforretning, synes at være overdrevne og Morningstars analytikere peger på at investorerne bør koncentrere sig om selskabets kerneforretning.

Der er en række andre kvalitetsaktier som investorerne med fordel kan følge på deres observationsliste i 2010 i tilfælde af, at markedet skulle falde lidt tilbage. Det er selskaber som Nalco, Peabody Energy, Arch Coal, Potash Corp, Agrium og Compass Minerals.


Forbrug

De amerikanske forbrugere oplever betydelig modvind her ved indgangen til 2010. Arbejdsløsheden er høj, huspriserne er lave og adgangen til kredit er begrænset. Alt sammen er med til at forhindre forbruget i at stige til niveauet før recessionen startede. Samtidig har forbrugsvirksomhederne oplevet et omkostningspres fra stigende råvarepriser på grund af væksten i nye markeder.

I lyset af disse begrænsende faktorer har nogle af de største forbrugsvirksomheder som Wal-Mart og Target måttet ændre i deres produktsortiment. De fokuserer på at tilføje lavprisprodukter på hylderne, i et sats på at forbrugerne ikke er villige til at kaste penge efter luksusvarer. Nogle selskaber positionerer sig imidlertid til at forbruget kommer igen til næste år, men disse vil højst sandsynligt blive skuffede vurderer Morningstars analytikere.

Lige nu er de bedste investeringsmuligheder i sektoren supermarkedskæden Supervalu, byggemarkedskæden Home Depot og Lowe’s og Macy’s. Men enhver forbrugsvirksomhed der har skabt sig konkurrencefordele kan blive interessante, såfremt der kommer tilbagefald i aktiemarkedet.


Husk valutaen

Budskaberne fra Morningstars analytikere bærer i høj grad præg af, at de hurtige stigninger i amerikanske aktier har været der for denne gang. De enkeltaktier analytikerne peger på er aktier der endnu ikke er kommet op i den kurs som de anser som fair value, eller aktier som kan blive interessante hvis markederne falder tilbage.

Som dansk investor skal man være opmærksom på, at investering i amerikanske aktier medfører en valutakursrisiko mellem dollar og kroner. Det vil sige, hvis dollar falder med ti pct. i forhold til danske kroner, så falder aktiens værdi ligeledes med ti pct. alene på grund af valutakursen, hertil kommer så udviklingen i aktiekursen. Stiger dollaren derimod i værdi, så vil det omvendt give danske investorer en ekstra gevinst. Valutarisikoen får man hvad enten man investerer direkte i enkeltaktier eller via en investeringsforening.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings