Tid til kvalitetsaktier i USA

De fortsatte stigninger i amerikanske aktier gør det vanskeligt at finde gode købsmuligheder. Markedet er blevet markant dyrere de seneste kvartaler, men der findes fortsat attraktive kvalitetsselskaber.

Karsten Henriksen 05/10/2009
Facebook Twitter LinkedIn

De amerikanske aktier så for alvor billige ud tilbage i marts 2009. Da vi kom frem til juni var aktierne kommet tættere på at være fornuftigt prissat og ser man på det amerikanske aktiemarked i dag, så er det kommet meget tæt på det som Morningstars analytikere betegner som fair value, altså den værdi som analytikerne bestemmer at aktien er værd ud fra traditionelle fundmentale modeller. Aktiernes aktuelle kurs bliver løbende holdt op mod fair value estimaterne for at se om aktierne er over- eller undervurderede. Hver akties nøgletal kan også ses for markedet som helhed, så man får et billede af hvordan det generelle aktiemarked er prissat fra dag til dag. Faktisk er aktierne steget så meget i år, at de for første gang siden midten af 2007 er steget til et niveau, der ligger over Morningstars skøn for fair value.

Budskabet fra Morningstars aktieanalytikere er, at de fortsatte stigninger i 2009 har gjort det stadig vanskeligere at finde frem til de gode købsmuligheder. Dels er der blevet færre attraktive investeringsmuligheder og de få der er, skal findes blandt selskaber med stærke konkurrencemæssige fordele. Analysen af det amerikanske aktiemarked er ganske pålidelig, idet Morningstar laver individuelle aktieanalyser af ca. 2000 amerikanske aktier.

I figuren her på siden ses Morningstar aktiemarkedsbarometer, der startede i 2001. Grafen viser den typiske amerikanske akties kurs i forhold til den beregnede fair value og der således et grafisk udtryk for hvor meget det amerikanske aktiemarked er over- eller undervurderet. Når grafen er under 1,00 er markedet som helhed undervurderet og når den er over 1,00 så er markedet overvurderet i forhold til analytikernes estimater.

Interessant nok viser det sig, at havde man investeret en krone i det amerikanske aktieindeks S&P 500 hver handelsdag siden 2001, så ville de i alt 2.077 investerede kroner været blevet til 1.968 kroner i dag, altså et tab på ca. 5 pct. Havde man i stedet nøjes med at investere en krone i markedet på de dage, hvor kurs over fair value var under 1,00, så var de 915 kroner blevet til 927 kroner i dag. Morningstars analytikere giver først en forsigtig købsanbefaling af en aktie når den er faldet til 0,90 i forhold til fair value, hvis man justerer for dette i eksemplet, vil de nu 428 investerede kroner være steget til 460 i dag, altså en gevinst på 7 pct. og de penge man ikke havde investeret i aktiemarkedet i forhold til det første eksempel kunne da være forrentet på anden vis.

Sådan ser det ud i bakspejlet, men det viser også noget om værdien af at gå mod markedet. Faktisk er der betydelig forskel på aktier og derfor kan man med rette betragte det som et marked med aktier, i stedet for et aktiemarked. I tabellen vises forholdet mellem kurs og fair value opdelt på forskellige sektorer. Det ses at aktierne inden for alle sektorerne som helhed har bevæget sig mod deres fair value eller endda lidt over i 3. kvartal. Mens det overordnede amerikanske aktiemarked ifølge analytikerne er blevet 35 pct. dyrere i forhold til fair value siden marts, så ses det af tabellen at der er betydelig forskel på, hvor dyre aktierne er inden for de enkelte sektorer. Eksempelvis ses det at banksektoren er gået fra 0,50 i marts, dvs. at kursen var det halve af fair value for banksektoren som helhed. Efterfølgende er bankernes kurser steget så meget, at forholdet mellem kurs og fair value er oppe på 1,01. Sektoren som helhed er dermed ikke længere undervurderet.

Ser man på tværs af det amerikanske aktiemarked, viser det sig at de kraftigste stigninger siden marts måned har været i selskaber med en ringe konkurrencesituation, mens selskaber med en stærk konkurrencesituation er steget mindst. Det betyder også at de svage selskaber er kommet så højt op i pris, at der kun er meget får købsanbefalinger blandt disse selskaber. Selv i selskaber med en middelgod konkurrencesituation er der kun få gode anbefalinger tilbage når man spørger Morningstars aktieanalytikere. Der hvor værdien skal findes fremover er i kvalitetsselskaber med en stærk konkurrencemæssig situation. Denne gruppe af selskaber er ikke steget nær så aggressivt i år og de er bedre rustet til succes fremadrettet.

Næsten halvdelen af Morningstars købsanbefalinger er af selskaber fra healthcare sektoren, hvor prisen i forhold til fair value fortsat er ganske attraktiv. Især fusioner og opkøb indenfor sektoren ventes at få værdier frem i lyset fremover. Der kan også findes interessante aktier inden for de øvrige sektorer, men her er der betydelig længere mellem de gode muligheder, sådan som verdenen ser ud lige nu.

Kurs i forhold til Fair Value på amerikanske aktier
Sektor 1. kvt. 2. kvt. 3. kvt.
Banker 0,50 0,91 1,01
Råvarer 0,64 0,95 1,00
Erhverv og finansiel services 0,66 0,85 0,95
Forbrug 0,67 0,85 0,94
Energi 0,69 0,95 0,95
Healthcare 0,60 0,73 0,80
Industri 0,55 0,87 0,92
Media og telekom 0,64 0,83 0,93
Teknologi 0,64 0,90 1,02
Forsyning 0,75 0,93 0,94

Klik på billedet for større visning

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser