Rusland rykker

Rusland og de øvrige BRIK-lande, har været inde i noget af et comeback de seneste måneder. Fondene med dette fokusområde topper afkastlisterne år til dato.

Facebook Twitter LinkedIn

De seneste to måneders stærke comeback på det finansielle marked, har for alvor givet investorerne troen tilbage, og sat gang i forhåbningerne om at genvinde rædselsåret 2008’s voldsomme tab. I toppen af tabellen over afkast siden årets start, skinner blandt andet et markant russisk comeback igennem.

I top ses Alfred Berg Rusland, der har leveret et afkast på 58 pct. siden årets start. Skarpt forfulgt af Sydinvests to BRIK fonde, der i henholdsvis udbyttebetalende og akkumulerende udgaver har leveret afkast på 56 og 55 pct. i år. Disse fonde kommer da også fra et lavt niveau i 2008, hvor eksempelvis Alfred Berg Rusland gik fra e

t plus i starten af året, til et negativt års resultat på -68 pct. Rusland og de andre BRIK-lande kom først sent med i nedturen. De vestlige markeder begyndte allerede at vise svaghedstegn i slutningen af 2007, hvorimod usikkerheden først for alvor ramte BRIK-landene hen imod slutningen af 2008, hvor den så til gengæld ramte med stor styrke.

I første omgang var der flere der vurderede at udviklingslandene ville slippe lettere gennem krisen, end de vestlige lande. Blandt andet på grund af banksektoren, som jo startede krisen, ikke befandt sig i samme situation i mange af udviklingslandende. Ydermere har udviklingslande generelt væsentligt højere vækstrater end de udviklede markeder, hvilket kunne have fået landenes økonomier, til at presse sig igennem krisen, med færre ridser i lakken.

Hen imod slutningen af 2008, blev det dog tydeligt at det forholdt sig anderledes. Verden fungerer langt hen ad vejen som en enhed, der er forbundet på kryds og tværs. Det lykkedes selv sagt ikke at holde væksten oppe, da den vestlige efterspørgsel forsvandt, sammen med appetitten på risikovillige investeringer.


BRIK-landenes symbiose

Rusland er som sagt et af de fire lande, der omtales under den fælles betegnelse BRIK, de fire lande og deres virksomheder er primært interessante fordi de leverer høje vækstrater, og har en indbyrdes sammenhæng der gør at begivenheder i et land virker selvforstærkende på de andre.

Man kan sige, at de fire lande lever i symbiose med hinanden, Kina, som ofte betegnes som verdensfabrik, er meget afhængig af import af råvare og energi. Eksempelvis er Kina verdens største forbruger og importør kul, som netop er en af Ruslands helt store naturressourcer. Symbiosen fungerer altså ved at Rusland og Brasilien, der begge har betydelige forekomster af diverse naturressourcer, kan forsyne den kinesiske fabrik, med de råmaterialer der skal til at holde maskineriet i gang. Samtidig skaber Kina den efterspørgsel efter råvarerne, der er med at holde et fornuftigt prisniveau, og dermed understøtte indtjeningen og væksten i de råvareeksporterende lande. Den russiske økonomi bliver særligt hårdt ramt af faldende råvarepriser, man kan næsten gå så langt som at sige at den russiske nationaløkonomi er bundet op på olieprisen. På bare tre måneder er vi gået fra en oliepris på 40 dollar pr. tønde, til en pris omkring de 60 dollar, denne stigning er virkelig en der kan mærkes på de russiske statsfinanser, da det russiske system i praksis fungerer således, at indtægter på over 30 dollar pr. tønde råolie, næsten ubeskåret ryger lige i den russiske statskasse.

Indien fungere tilnærmelsesvis på samme måde som Kina, og er altså ligeledes et mål for outsourcing af produktion, Indien er dog også langt fremme når det kommer til IT- kompetencer, hvor der her også er nogle interessante muligheder for outsourcing.

De nævnte forhold, i kombination med en voksende indenlandsk efterspørgsel fra hvert af de fire lande, i takt med at levestandarden stiger, er det der samlet set gør BRIK-landene til et interessant mål for investering. Det er dog værd at huske at de beskrevne effekter landene imellem, også gælder den modsatrettede vej, hvilket jo tydeligt kom til udtryk da Kina i slutningen af 2008 måtte sænke produktionen, med store fald i råvarepriserne til følge.


Fonde mere store udsving

Rusland og de resterende BRIK-lande er fortsat markeder der indebære en risiko over gennemsnittet, risikoen er dog mest markant, hvis der er tale om kortsigtede investeringer. På lang sigt kan der vist ikke herske tvivl om at netop disse lande fortsat rummer store vækstpotentialer, og er horisonten lang, som den er for mange investeringsforeningers investorer, så er det et område der med blot en mindre andel i porteføljen, kan være et godt supplement til de traditionelle markeder, der selvfølgeligt skal udgøre fundamentet i aktieporteføljen.

Som eksempel på den gode kombination af nye markeder i vækst, og en lang tidshorisont, kan det nævnes at Alfred Berg Rusland der har eksisteret siden 1997, faktisk er den danske investeringsfond, der ligger med den største stigning målt over de seneste 10 år, hvor fonden har leveret et afkast på hele 460 pct.



5 bedste fonde siden årets start
Fondnavn Morningstar Kategori™ Afkast ÅTD Afkast 2008 Afkast 2007 Morningstar Rating™
Alfred Berg Rusland Rusland - Aktier 57,9 -68,0 18,7 4
Sydinvest BRIK Udb BRIK - Aktier 55,6 -60,1 45,0 3
Sydinvest-BRIK Akk BRIK - Aktier 54,6 -59,8 43,7 3
Jyske Invest Indiske Aktier Indien - Aktier 51,7 -59,9 44,8 4
BankInvest Latinamerika Pension Latinamerika - Aktier 44,7 -52,1 27,5 3
5 ringeste fonde siden årets start
ValueInvest Japan Japan Large Cap - Aktier -8,2 3,5 -16,2 5
Dexia Inv Mix Global Selector High EUR Høj Risiko - Balanceret -5,4 -37,1 - -
Sparindex Japan Growth Index Japan Large Cap - Aktier -4,9 -30,7 -12,3 2
Jyske Invest BiotechMed Aktier Sektor Sundhed - Aktier -4,1 -19,7 -7,5 2
EgnsINVEST Sundhed Sektor Sundhed - Aktier -3,8 -16,3 -8,4 3

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser