Danske aktier pænt igen

Som de flest øvrige aktiemarkeder er danske aktier blevet ramt af dønningerne fra den globale kreditkrise. På det seneste er dele af markedet dog kommet pænt igen, men fundamentet kan vise sig skrøbeligt.

Facebook Twitter LinkedIn

Danske aktier har givet baghjul til mange aktiemarkeder de senere år, og investorerne er blevet belønnet med tocifrede årlige afkast. Som hovedparten af de finansielle markeder, er også danske aktier blevet ramt af den globale aktienedtur, der udspring af kreditkrisen, der tog fat i sensommeren 2007. Kursnedturen var kraftig i januar 2008, men siden er det danske aktieindeks OMXC20 kommet stærkt igen. I midten af maj nåede OMXC20 for første gang i år det samme niveau som ved årsskiftet.

Klik på billedet for større visning

nter;" onclick="window.open('https://www.morningstar.dk/morningstareurope/news/im/msdk/OMXC20stor.JPG','pic','width=972;height=692;location=no;menubar=no;scrollbars=no;status=no;toolbar=no;titlebar=no;');" />

Værre står det til med de mindre danske aktier i det danske Small Cap indeks, KFMX. Her er det store kursfald fra primo 2008 på ingen måde tæt på at være indhentet. 2008 har altså indtil videre hovedsagligt belønnet investorer, som har været overvægtet i de største danske selskaber.

Klik på billedet for større visning
Afkast i danske aktiefonde

Ser vi nærmere på afkastet i 2008 for danske aktiefonde, viser det da også at fondene i Morningstar kategorien ”Danmark – Aktier”, har fortsat trenden fra 2007. Sidste år blev nemlig første gang i en længere årrække, at large cap selskaber gav bedre afkast end de mindre small cap selskaber. Som det fremgår af tabellen, er det fonde med fokus på de største og mest likvide danske aktier i OMXC20, der har givet de bedste resultater i 2008. På den korte bane er det således investeringsstilen, altså large cap kontra small cap, der har været udslagsgivende for hvilke fonde der har præsteret det bedste resultater i indeværende år.

Forskellen i afkast mellem top og bund i kategorien ”Danmark – Aktier” har været betydelig. Både top og bund domineres af fonde fra BankInvest, i toppen er det den passive indeksfond Bankinvest OMXC20 Aktier, der investerer i de 20 største danske aktier som udgør OMXC20. I bunden findes BankInvests rene small cap fond, Bankinvest Danske Small Cap Aktier. Som navnet antyder, er der tale om en udpræget small cap fond, der primært ligger med en blanding af mindre og mellemstore selskaber. Alene i år, er der over 15 pct.point forskel på afkastet i de to fonde.

Fond År til dato afkast i pct.
BankInvest OMXC20 Aktier 0,95
Sparindex OMX C20 Aktier 0,65
Danske Inv Eng Fokus Danske Akt -0,82
Merchant Invest Fokus Danske Aktier -1,11
Danske Invest Erhverv Danske Aktier -1,21
Merchant Invest Danske Aktier -1,21
Nordea Invest Special DK Akt. Fokus -1,31
Gudme Raaschou Danske Aktier -1,34
Danske Inv Engros Danske Aktier -1,53
Nykredit Invest Danske Aktier -1,75
LD Invest afd. Danske Aktier -2,09
Nykredit Invest Danske aktier -2,50
Carnegie WorldWide/Danske Aktier -2,66
Nordea Invest Danmark -2,83
SEBinvest Danske Aktier Akk -2,91
SEBinvest Danske Aktier -3,02
Danske Inv Indeks Danmark -3,08
Sydinvest Danmark -3,17
Danske Invest Danmark -Akkumulerende -3,27
Danske Inv Danmark -3,28
BankInvest Danske Aktier -3,57
Lån & Spar Rationel Inv DK Akt Pen Akk -3,71
Lån & Spar Rat Inv Afd Danmark -3,85
Nordea Invest Danske Aktier -4,01
Jyske Invest Danske Aktier -4,20
Midtinvest Danmark -4,34
Alm. Brand Invest Danske Aktier -4,35
Alfred Berg Danmark -4,53
EgnsINVEST Danmark -4,59
Dexia Inv Danske Small Cap Aktier -6,53
Smallcap Danmark -7,30
Mercahnt Invest Danske Sm Cap Aktier -10,93
Danske Inv Engros Danske Sm Cap Akt -11,12
BankInvest Danske Small Cap Aktier -14,62

Udviklingen blandt fondene i Morningstar kategorien ”Danmark – Aktier”, kan løbende følges på Morningstar.dk


Resten af 2008

Ud fra udviklingen i OMXC20 indekset kunne man fristes til at tro, at de store danske aktier for alvor har rystet kreditkrisens mørke skygger af sig, og igen er på vej mod de højere luftlag. Der er dog stadig stor usikkerhed omkring den amerikanske økonomi. Meget ligger fortsat i det amerikanske boligmarked, som har stor indvirkning på ikke blot den amerikanske økonomi, men også på verdensøkonomien. Inden kreditkrisen helt kan afskrives, skal der sparkes gang i det amerikanske boligmarked igen. Den amerikanske central bank har gjort sit, og sænket renten gentagende gange den seneste tid. Alt andet lige vil det på sigt skubbe boligmarkedet i den rigtige retning.

I Eurozonen har den seneste tid været præget af generelt positive nøgletal fra euro landene, ikke mindst Tyskland. Den største udfordring i Europa, er den fortsat stigende inflationen, der senest blev målt til 3,6 pct. Tallet var overraskende højt og er med til at udskyde en eventuel rentesænkning fra den europæiske central bank.

Umiddelbart ser det ud til at vi er kommet igennem de værste dønninger efter kreditkrisen. Markederne er dog fortsat meget ”nervøse”, og vi er i en periode hvor der ikke nødvendigvis skal meget til for at vende den positive udvikling igen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser