Stor forskel på hedgeforeninger

Nogle klarer sig glimrende, mens andre kæmper og nu har én sågar valgt at lukke. Hedgeforeninger har hidtil været en blandet succes og man bør se sig grundigt for.

Karsten Henriksen 25/02/2008
Facebook Twitter LinkedIn

Det kan være en vanskelig sag at drive en hedgeforening. Det har SEBinvest måttet sande efter foreningen i knap to år har kæmpet med at få Hedgeforeningen Alpha Select til at levere et positivt afkast. Nu er tålmodigheden sluppet op og foreningen har valgt at likvidere fonden.

Hedgeforeninger som aktivklasser er imidlertid kommet for at blive og siden det i Danmark blev muligt at oprette denne type fonde tilbage i 2005, er der kommet en god håndfuld hedgeforeninger at vælge imellem for danske private investorer. Strategierne varierer meget. Nogle har haft mere succes end andre og nogle har haft længere tid end andre til at bevise der

es kunnen, samt lære af deres fejltrin.

Selvom hedgeforenigner ofte bliver omtalt under ét, så er det i virkeligheden vidt forskellige investeringsprodukter, der blot er reguleret under samme regelsæt. Faktisk på samme måde som det er tilfældet for almindelige investeringsforeninger. Her er forskelligheden også stor, men de har været på markedet så længe, at de fleste investorer intuitivt ved, at der er forskel på fondes risiko og afkastpotentiale, afhængig af om fondene investerer i korte danske obligationer, højrenteobligationer, danske aktier, globale aktier eller eksempelvis kinesiske aktier.

De fleste investorer har et naturligt forhold til risiko og afkast på disse mere traditionelle investeringsmarkeder. Ikke mindst fordi man via medierne løbende får opdaterede informationer om hvordan det går på aktie og obligationsmarkederne, med kommentarer og forventninger fra diverse økonomer.


Anderledes risiko

Så nemt er det sjældent når der er tale om hedgeforeninger. De er generelt mere komplekse og ofte vanskeligere at gennemskue. I tilfældet med SEB Alpha Select skabes afkastet fra forskellen i en portefølje af fonde som foreningen har investeret i, og udviklingen i en række indeks. I tilfælde hvor fondene klarer sig bedre end disse indeks giver Alpha Select et positivt afkast, mens den giver tab, hvis fondene klarer sig ringere end indekset. Hedgeforeningens succes afhænger således i høj grad af managerens evner til at vælge kvalitetsfonde der er i stand til at slå deres indeks – ellers tabes der penge.

Strategien lyder ikke så kompliceret – men for investor er det vanskeligt at vurdere en sådan fond, især inden den har historik. Strategien er nemlig såkaldt markedsneutral og dermed ikke umiddelbart afhængig af om markederne går op eller ned. Man kan lidt forsimplet sige, at man ved investering i traditionelle investeringsforeninger primært køber sig en eksponering til et givent marked, mens man i hedgeforenigner typiske køber sig en eksponering til en given managers evner.

En anden dansk hedgeforening, Jyske Invest Hedge Markedsneutral Aktier har en strategi der på sin vis minder om SEB’s. Jyske har imidlertid valgt at investere parvis i aktier, dvs. for hver aktie man tror på, sælges en aktie fra samme branche som man tror mindre på. Afkastet bliver således positivt når de aktier man tror på klarer sig bedre end de aktier man ikke tror på og omvendt når strategien slår fejl. Skønt kursen har fået nogle ordentligt hak et par gange, så har Jyske Invest leveret imponerende afkast med deres fond og har for nylig lanceret en tilsvarende fond der blot laver par investeringer i obligationsmarkedet.


Stabil i to år

BI Hedge Stabil blev lanceret helt tilbage i 2004. Fonden er markedsneutral og investerer i både par af obligationer og aktier. I de to første kalenderår 2005 og 2006 leverede fonden skuffende resultater med årlige afkast på under en pct. og det var i en periode, hvor markederne generelt buldrede frem. Men i 2007 er udviklingen vendt og her blev afkastet på hele 10,4 pct.

Værre ser det ud for den nyere BI Bull Hedge der med under et år på bagen har tabt knap 23 pct. af formuen. Strategien er dog også en helt anden. Fonden bygger på et udvalg af BankInvests egne aktie- og obligationsfonde, hvis udvikling geares. Håbet er at skabet et langsigtet højt afkast, men i perioder hvor markedet falder som det har været tilfældet, så er tabsrisikoen ligeledes gearet. Denne fond er således langt fra markedsneutral og forsøger heller ikke at være det.

Sydinvest lancerede en hedgeforening sidste år der investerer i specielle virksomhedslån, som ikke er tilgængelige via almindelige investeringsforeninger. Investeringerne er gearet op til fem gange, således at små afkast forstørres. Gearingen forstørrer naturligvis også eventuelle tab – og det er desværre hvad der er sket den senere tid. Denne hedgeforening er således heller ikke markedsneutral, men er derimod en gearet obligationsfond, som er blevet ramt gevaldig hårdt af kreditkrisen. Siden lancering i maj 2007 er fonden faldet 42 pct.

Der findes flere hedgeforenigner på det danske marked end de nævnte og der er uden tvivl endnu flere på vej. Hedgeforeninger kan købes i mange afskygninger og på grund af deres anderledes strategier, kan de ofte bidrage med ekstra risikospredning til porteføljen. Men de bredere investeringsmæssige beføjelser som fondene har, stiller større krav til den private investor om at sætte sig grundigt ind i hvad det er fonden må og ikke må. En god tommelfingerregel er: hvis man ikke forstår fondens strategi, så vil man være bedre tjent med en mere traditionel portefølje af aktier og obligationer.

Hedgeforening Afkast frem til dato Afkast i år Afkast siden start Start dato
BI Bull Hedge 21.2.08 -14,35 -22,8 7.6.07
BI Hedge Stabil 21.2.08 2,80 16,7 13.10.04
Hedgeforeningen Sydinvest Virksomhedslån 15.2.08 -32,25 -42,3 1.5.07
HP Hedge 18.2.08 0,74 5,0 15.3.07
Jyske Inv Hdg Markedsneutral - Obligationer 21.2.08 2,12 3,7 29.10.07
Jyske Invest Hedge Markedsneutral - Aktier 21.2.08 -5,27 24,5 4.9.06
SEB Invest Alpha Select Hedgeforeningen 21.2.08 0,82 -13,1 20.6.06

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser