De bedste belønnes

Der er både gode og dårlige fonde på det danske marked. Morningstar sætter nu fokus på de fonde, der har leveret de bedste resultater indenfor relevante investeringuniverser.

Karsten Henriksen 11/02/2008
Facebook Twitter LinkedIn

Som noget nyt vil Morningstar fremover en gang årligt kåre de bedste enkelt fonde på det danske marked – Morningstar Fund Awards kommer til Danmark – med samme metodik som der anvendes i resten af Europa. I praksis betyder det at der uddeles priser indenfor ti relevante investeringsuniverser. Der bliver kåret en vinder inden for hvert univers. Afsløringen af de endelige vindere sker i næste uge, men her på siden ses en komplet liste med de tre nominerede kandidater indenfor hvert af de ti universer.

Prisuddelingen er en årlig begivenhed og derfor er der lagt vægt på fondenes etårs afkast. Det vil imidlertid være uhensigtsmæssigt at kåre en vinderfond, som har haft et enkelt godt år og ellers har givet dårlige afkast til investorerne. Det er erfaringen fra udlandet at private investorer opfatter prisuddelingen som en slags ”købssignal” på de pågældende fonde og det er ikke hensigten, at guide investorerne mod fonde der ikke har kunnet levere gode resultater på det længere sigt.

Morningstar Fund Awards lægger derfor vægt på etårsafkastet, men fondene skal ligeledes have leveret konkurrencedygtige risikojusterede afkast på tre og fem års sigt for at komme i betragtning. Herudover er det et krav at fondene mindst har været i den bedste halvdel af deres kategori i tre ud af de seneste fem år. Kombinationen af disse krav til fondene vil sikre, at vinderprisen går til fonde, som har leveret stærke etårs resultater, men som samtidig har bevist evnen til at levere konkurrencedygtige resultater på længere sigt uden unødige risici.

Der bliver uddelt Fund Awards inden for følgende investeringsuniverser:


Aktier

Danmark - Aktier

Globale Large Cap - Aktier (Alle stil kategorier)

Europa Large Cap - Aktier (Alle stil kategorier)

USA Large Cap - Aktier (Alle stil kategorier)

Asien - Aktier (Både Asien ex Japan og Asien inkl. Japan)

Globale Nye Markeder - Aktier


Obligationer

EUR Højrente Obligationer

EUR Globale Obligationer

DKK Øvrige Obligationer

DKK Korte Obligationer

Kun fonde som er tilgængelige for private danske investorer er taget i betragtning. I praksis betyder det at almene boligfonde og kommune fonde ikke medtages i kåringen. Her på siden ses de 30 fonde som har kvalificeret sig til opløbet om de ti vinderpriser som offentliggøres i næste lørdag her på siden.

Klik på billedet for større visning
De bedste på markedet

Der er nogle investeringsforeninger som generelt klarer sig bedre end andre og i de gode foreninger vil der ofte være flere attraktive fonde for investorerne. Men når man sammensætter sin portefølje af fonde er det vigtigt at se ud over den enkelte investeringsforening og søge de absolut bedste fonde på markedet. Som det ses af tabellen her på siden, så er der mange forskellige investeringsforeninger repræsenteret og det er et tydeligt bevis for den bredde der er i markedet og den værdi der ligger i at være selektiv i sine investeringsvalg. Nedtællingen til offentliggørelsen af vinderne er i gang.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser