Aktiefald rammer investeringsforeninger

Uroen på de finansielle markeder er blusset op igen og har gjort livet surt for aktieinvestorerne, også de som har investeret gennem investeringsforeninger. Husk aktiefonde kan ikke gå kontant, så de følger markedet ned.

Karsten Henriksen 26/11/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Netop da det så ud til at kreditkrisen var overstået og markederne var ved at normalisere sig, så er det hele blusset op igen. Specielt hårdt er det gået ud over finansielle aktier, da det er fra den finansielle sektor, at hele krisen udspringer, men det er ikke mindst frygten for recession i den amerikanske økonomi, et potentielt kollaps i boligmarkedet, ikke blot i USA men også andre steder i verdenen, som er med til at nære den stadig mørkere sky der hænger over de finansielle markeder.

Aktiemarkederne er faldet betydeligt den seneste måned og alene det danske aktiemarked er tilbage på niveauet omkring årsskiftet. Dermed er der nu udsigt til at 2007 som helhed bliver et meget beskedent aktieår. Markedsdeltager er sågar begyndt at diskutere hvorvidt eksempelvis danske aktier overhovedet kommer til at ende året i positivt territorium.

Og det er et ganske relevant spørgsmål, for de fleste fonde med danske aktier ligger faktisk i det røde felt for indeværende år. Nogle ganske få ligger fortsat i plus, heriblandt de to OMXC20 indeksfonde fra henholdsvis Sparinvest og BankInvest, som begge har givet et afkast på knap 3 pct. til dato. De hårdest ramte fonde med danske aktier ligger derimod med tab på helt op til 13 pct. i år, så her er der ikke meget der tyder på at året ender med sorte tal.

Samme tendens gør sig gældende når man ser ud over landets grænser. Fonde med amerikanske aktier ligger med tab op til 23 pct. for året og er alene den seneste måned typisk faldet med 10 pct. Fondene er ligeledes for danske investorer blevet ramt af en stadig svagere dollar, som siden årsskiftet er faldet næsten 12 pct. i forhold til danske kroner og det fald slår direkte igennem på afkastet.

Tendensen med faldende aktiekurser den seneste måned slår igennem på stor set alle aktiekategorier. Hårdest er det gået ud over fonde med kinesiske aktier, som er faldet i omegnen af 20 pct. på blot en måned. Det er med til at illustrere, hvor rødglødende det kinesiske aktiemarked er. Men selv efter de store fald ligger fondene med kinesiske aktier med positive afkast i år på op mod 47 pct.


USA vakler

Meget tyder på at vi fremover må forvente større usikkerhed på de finansielle markeder. Som investor bør man bero sig på større udsving i kurserne end hvad der har været sædvane de senere år. Tilliden til den amerikanske økonomi bliver stadig mindre i takt med at nye negative overraskelser, næsten dagligt, rammer markedet. Den seneste uge har der atter været negative meldinger fra store finansielle organisationer, heriblandt de semioffentlige amerikanske realkreditinstitutter Fannie Mae og Freddy Mac, som skranter på grund af stadig flere husejere der ikke kan betale terminen.

Dollaren er styrtdykket og koster nu tæt ved 5,00 kroner, hvilket er det laveste niveau i næsten 30 år. Markedskommentatorer vurderer, at der er risiko for at dollaren kan falde yderligere, måske helt ned til bare 4,50 kroner for en dollar. Både dele af Mellemøsten og Asien overvejer nu helt eller delvist at gå bort fra dollar som reservevaluta og det kan være med til at gøre situationen endnu være for den amerikanske økonomi.

Samtidig nærmer oliepriserne sig 100 dollar, hvilket i sig selv vil være medvirkende til at lægge en dæmper på den globale økonomi og puste til inflationen, som igen gør det vanskeligt for centralbankerne at benytte rentevåbnet til a sætte skub i væksten.


Usikkerheden er stor

Det er på nuværende tidspunkt meget vanskeligt at se hvad der kommer til at ske med aktiemarkederne den kommende tid. Mange markedsdeltagere maner til besindighed og siger, at det vi ser, er kortvarigt og at de lavere kurser i øjeblikket kan ses som en købsmulighed for den langsigtede investor.

Sådanne meldinger er imidlertid helt normale også selvom vi måske står foran en situation, som bliver meget mere alvorlig. For i det øjeblik at markedsdeltagerne er enige om at markedet kollapser, så er man midt i faldet. Analytikere og porteføljemanagere vil ofte være meget moderate i deres udtalelser og de justerer hele tiden deres holdning lidt ad gangen. Det så man også da internet boblen brast tilbage i 2000, der blev hele tiden spået om, at nu var bunden nær og nu kan det ikke blive meget værre osv. Alt imens markedet bare fortsatte ned. Det er ikke nødvendigvis det scenarie markedet befinder sig i dag, men et er sikkert – usikkerheden er stor for tiden.

Som investor i aktiefonde skal man være opmærksom på at man har valgt at være investeret i aktier. Selvom markederne begynder at falde, så har porteføljemanagerne i aktiefonden ikke mulighed for at gå kontant eller skifte over i obligationer. Derfor vil aktiefonde i stor udstrækning følge markedet ned på samme vis som de følger markedet op når det stiger.

Det væsentligt, at man som investor selv tager aktivt stilling til, hvor stor eksponering mod aktier man bør have og så sammensætter porteføljen herefter. På lang sigt har aktierne det med at stige, men i det nuværende scenarium bør man for en sikkerheds skyld være konservativ i den måde man vurderer sin risikoprofil og tidshorisont på – det er jo vigtigt at man kan sove roligt om natten.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser