Japan ved en skillevej

Efter et forrygende 2005 har japanske aktier skuffet investorerne i år. En svag yen og fornyet bekymring om den økonomiske udvikling har resulteret i negative afkast. Men på det seneste er optimismen vendt tilbage.

Las Olsen 18/12/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Japanske aktier var blandt de helt gode investeringer i 2005. Den gennemsnitlige danske fond på det marked gav et afkast på 42 procent. Den udvikling vakte håb hos mange investorer om, at verdens tredjevigtigste marked – efter USA og Europa – endelig var ved at rejse sig efter mange års nedtur.

Det håb har Japan haft svært ved at indfri på det seneste. Ind til videre i år (og der er jo ikke meget tilbage), har danske fonde med japanske aktier givet et tab på 5,7 procent i gennemsnit. En Japan-fond, nemlig Sparindex Japan Small Cap Index, har givet det største tab i år i nogen dansk fond i nogen kategori, nemlig 19.9 procent. Der er opstået fornyet bekymring om, om landet nu virkelig også har rystet krisen af sig. Samtidig er den japanske valuta kommet under pres, hvad der har kostet investorerne, når afkastet regnes om til kroner.


Opsvinget kom endelig

Den solide aktiefremgang i 2005 skyldtes især et - efter japanske forhold - gedigent økonomisk opsving. For tredje år i træk var der reel og mærkbar vækst. En så fremgangsrig periode havde Japan ikke oplevet siden det store sammenbrud i 1990-91. Samtidig var der ved at komme gang i de økonomiske reformer af især banksektoren, som analytikere så længe har efterlyst. Og det så ud til, at det endelig er ved at være forbi med den deflation, der har plaget Japan i årevis.

Men i år er der igen opstået tvivl om, hvor godt det egentlig går. Specielt skuffende var det, at japanernes privatforbrug faldt med en procent i årets tredje kvartal, sammenlignet med kvartalet før. Netop privatforbruget er en vigtig faktor, når det gælder om at revitalisere landets økonomi. Den vedvarende deflation, hvor priserne falder måned for måned, har gjort livet surt for hjemmemarkedserhvervene. Faldende priser har fået forbrugerne til at udskyde indkøbene, og presset producenterne til at lade priserne falde endnu mere.


Valutaen giver modvind

Usikkerheden har medvirket til, at japanske aktiekurser stort set ikke har rykket sig ud af stedet siden nytår, målt i yen. Men oven i det er kommet, at den japanske valuta er blevet svækket med godt ti procent. Den svækkelse er i sig selv en følge af øget usikkerhed om Japans økonomi, men skal dog nok først og fremmest forklares med, at renten er steget betragteligt i USA og Europa. Dermed er det blevet mindre attraktivt at have midler stående i yen – også selv om renten faktisk er steget i Japan også.

Japans nationalbank hævede nemlig sin toneangivende rente fra nul til 0,25 procent. Det var i sig selv et tegn på, at tiderne er ved at blive mere normale. Nulrenten skulle inspirere forbrugere og virksomheder til at låne noget mere, og dermed få gang i noget inflation i stedet for deflation. Nu er den proces altså kommet så langt, at den meget usædvanlige situation med en rente på nul er slut.


Optimismen lever fortsat

Signalerne fra den japanske nationalbank tyder på, at renteforhøjelse nummer to ikke er langt væk. Bankens syn på Japans økonomi er fortsat optimistisk. Blandt andet mener den, at faldet i privatforbruget i tredje kvartal skyldtes vejret, og ikke nogen ny krisetendens. Bankens synspunkter fik solid medvind fredag i dens egen såkaldte Tankan-undersøgelse, som er et stemningsbarometer for erhvervslivet. Det viste, at tilfredsheden hos virksomhederne er omtrent den højeste siden 1990, og at der er udbredte planer om nye investeringer.

Det bekræfter holdningen hos de ganske mange analytikere, der mener, at japanske aktier er et godt køb. Fokus på makroøkonomi og storpolitik har fjernet opmærksomheden fra, at mange japanske virksomheder faktisk har det rigtig godt, og er værd at investere i, lyder et udbredt synspunkt. Og desuden ser det altså ud til, at makroøkonomien har det bedre end frygtet.


Truslen udefra

Men der er også udbredt enighed om, hvor faremomenterne ligger. Det er for tiden tegn på økonomisk afmatning i både USA og Kina, der begge har meget stor betydning for Japan og japanske virksomheder. Selv om Japan er et stort land i sig selv, er især de store selskaber meget orienterede mod omverdenen, og afhængig af den.

Problemet for investorer her og nu er, at der er helt usædvanlig stor usikkerhed om, hvor alvorlig afmatningen bliver i USA og Kina. Det ser ud til, at investorer i amerikanske aktier regner med en mild afmatning, at dømme ud fra de stærke kursstigninger på det sidste – men at investorer i Japan er mere skeptiske. Erfaringerne fra sidste år viser, at man kan gå glip af meget ved at undervægte japanske aktier. Men erfaringerne fra de sidste 15 år viser omvendt, at det kan koste dyrt at satse for meget på Japan.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser